Tüp Bebek Gebeliklerinde Düşük Riski Daha Mı Fazla?
Hamilelikte diş çekimi ne zaman yapılabilir?
Hamilelikte diş çekimi gerekmedikçe yapılmaz. Ancak bazı hallerde diş çekimi yapılması gerekebilir. Bunun içinde ikinci üç aylık dönem tercih edilir. Hamileliğin ilk üç ayında diş çekimi gebelik ürünü için risk teşkil eder. Son üç ayında ise diş hekimi hamileliğin ilerlemesi yüzünden diş çekiminden sakınır. Hamilelikte diş çürüklerinin daha hızlı ilerlemesi ve genellikle yirmilik dişlerin bu dönemde sorun çıkarması nedeniyle diş çekimi gerekli olursa, diş doktorunun önerilerine kulak verilmelidir.
Hamilelik döneminde progesteron ve östrojen gibi gebelik hormonlarının artmasıyla kadının vücudundaki dengelerde değişir. Bu özel süreçte kadının buna uyum sağlaması da biraz emek ister. Bu hızlı gelişimde normal zamandaki gibi hareket etmeleri mümkün olmaz. Bu vücut sağlığını ilgilendiren her alanda geçerlidir. Hamilelik döneminde diş çektirme de bunlardan biridir. Bu süreçte uzmanlar çok gerekmediği takdirde diş çekiminin yapılmamasını önerirler. Böyle bir durumla karşılamamak içinde, hamilelerin ağız ve diş bakımına gereken önemi göstermeleri gerekir. Eğer diş çekimini gerektirecek çürükler varsa bunların hamilelik öncesinde tedavi edilmesi önemlidir. Dişlerin bu süreçte çürümemesi içinde iyi bir ağız bakımı uygulanmalıdır.
Hamilelik döneminde diş çürüğü
Hamilelikte vücut dengesinin bozulmasıyla birlikte ağızda diş çürüklerinin oluşması için, uygun bir ortam meydana gelir. Eğer kadın buna karşı önlem almaz, ağız bakımına dikkat etmezse diş çürükleri daha kolay oluşabilir. Halk arasında hamilelikte dişlerde kalsiyum çekilmesi olur diye bir inanış vardır. Ancak bu doğru değildir. Gereken önlemler alınır, ağız ve diş bakımı yapılırsa böyle sorunlar yaşanmaz. Hamilelik döneminde diş çürüklerini hızlandıran sebepler arasında;
Hamileliğin etkisiyle anne adaylarının tatlıya, abur cubura düşkünlüğü olabilir. Ancak bunları yedikten sonra dişlerini fırçalamayı ihmal ederlerse, bakteriler ağızda artmaya başlar. Bu yüzden bir şeyler yedikten sonra diler fırçalanmalı, hiç olmazsa suyla ağız çalkalanmalıdır.
Progesteron ve östrojen hormonlarının hamilelikle birlikte artması yüzünden diş eti kanamaları daha sık yaşanır. Bu yüzden anne adayları diş fırçalamaktan kaçınırlar. Dolayısıyla bakterilerin artmasıyla diş çürükleri daha hızlı bir şekilde meydana gelir.
İlk trimesterde hamile kadınlarda bulantı ve kusma sıkça görülebilir. Bu dönem diş çürükleriyle karşılaşmamak için, ağız bakımına daha fazla özen gösterilmelidir. Kusma sonrası ağız çalkalanmalı, gerekirse dişler fırçalanmalıdır.
Hamilelik döneminde diş çektirme ne zaman yapılabilir?
Hamilelik döneminde sadece diş çektirme için değil, her türlü diş tedavisinin planlanması hamileliğin bulunduğu aya göre yapılır. Bu süreçte takip ve tedavi farklı şekilde uygulanır.
Hamileliğin ilk üç ayında: Bu dönem hamileliğin en hassas sürecidir. Çünkü fetusun organları oluşmaktadır. Bilinçsizce bir tedavi yaklaşımı uygun değildir. Diş çürüğü olan kadınların bir diş doktoruna danışarak, nasıl bir yol izlenmesi konusunda destek alması gerekir. Diş çektirme gerekse bile bunu daha sonraki döneme bırakmak daha uygundur.
Hamileliğin ikinci üç ayında: Hamilelik döneminde diş çektirme doğum sonrasına ertelenemeyecekse, diş doktoru uygun gördüğü takdirde bu aşamada yapılabilir. Fakat her zaman acil durumlarda bu seçenek uygulanır.
Hamileliğin son üç ayında: Bu dönemde bebeğin iyice büyümüş olması, ayrıca doğuma yaklaşılması nedeniyle sadece acil diş tedavileri uygulanabilir. İlk üç ayda olduğu gibi dikkatli olunmalıdır. Mümkün olduğu kadar hamilelikte diş çektirme bu dönemde yapılmamalıdır.
Hamilelik döneminde diş çektirme uygun mu?
Fiziksel ve ruhsal değişimlerin yoğun olduğu hamilelik döneminde, ağız içi bakımının ihmal edilmesi halinde dişlerde çürükler hızla ilerleyebilir. Hem hormonların etkisi, hem de kişisel bakımın ihmali diş sağlığının bozulmasına neden olabilir. Hamilelikte etkili olan bulantı ve kusmada dişlere olumsuz etkiler yapabilir. Uzmanlar hamilelik öncesinde kadınların bir diş doktoruna giderek kontrolden geçmesini önerirler. Hamilelik döneminde diş çektirme çok gerekmediği takdirde uygun görülmez. Ancak aciliyet olursa, ikinci üç aylık dönemde diş çekimi uygun koşullarda yapılabilir. Bunun dışında doğumdan sonrasına ertelenir.
Hamilelikte diş çektirme ve anestezi uygulanması
Hamilelik döneminde kadınlar her türlü ilacı kullanamaz. Kullandıkları ilaçlarda doktorlar tarafından önerilir. Diş tedavisi sırasında kullanılan lokal anestezikler ise hamileliğe olumsuz bir etki yaratmaz. Eğer bunları üreten firmaların hamilelerde kullanımına ilişkin bir açıklaması bulunmuyorsa, diş tedavisinde anestezikler kullanılabilir. Böylece hamilelik döneminde diş çektirme zorunda kalanlar acı duymadan bundan kurtulabilir.
Hamilelik döneminde diş çektirme ve röntgen
Hamilelik döneminde diş tedavisi için gerekmedikçe röntgen çekimi yapılmamalıdır. Diş çektirmeye kadar giden bir sorun olduğu zamanda, dişin durumunu görebilmek içinde en fazla 1-2 röntgen çekimi yapılması uygun görülür. Bu çekimler sırasında hamileliğin zarar görmemesi için, hamile kadının kurşun önlük giymesi de sağlanmalıdır. Bu röntgen cihazları daha az radyasyon içerirler. Ancak yine de koruma amaçlı kadının karın bölgesinden uzakta çekimin yapılması, çekimin hızlı ve düşük dozda yapılması, kurşun önlük giyilmesi gibi önlemler alınmalıdır. Dişler için kullanılan röntgen cihazları artık daha az radyasyon içerir. Fakat önlemlerin alınması her zaman riski azaltacaktır.
Bu makale Estetik Dt. Fuat Ata Aküzüm tarafından hazırlanmıştır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Güzel bilgilendirme teşekkürler Ata hocam.
Ata Hocam güleryüzlülüğü,elinin hafifliği, ilgi ve alakası çok içten… Cok memnun kaldım. Her şey için teşekkürler