LEEP Konizasyon İşlemi
Sezaryen ile Doğum Süresi
Sezaryen operasyonu ile doğum yapmak için bebeğin anne karnında yeterli gelişim sürecine ulaşmış olması gerekiyor. Bu sürenin belirlenmesinde farklı parametreler dikkate alınıyor. Dolayısıyla her kadın için aynı sürede sezaryen ile doğumun gerçekleşmesi mümkün değil. Ayrıca acil sezaryen doğumları ve bu operasyonun ne kadar sürdüğü de anne adayının ve bebeğin durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor.
Sezaryen Öncesi Verilen Anestezi Türü
Cerrahi bir operasyon olan sezaryen öncesinde mutlaka anestezi uygulaması yapılması gerekiyor. Hangi anestezi türünün tercih edilmesi gerektiğine hekim karar veriyor. Genellikle vücudun sadece belden aşağısının hissiz hale getirildiği epidural ya da spinal anestezi tercih edilse de bazı durumlar genel anesteziyi de zorunlu kılabiliyor. Hekimler zorunlu olmadıkça genel anestezi uygulamıyor. Bunun nedeni epidural ya da spinal anestezide annenin bebeği doğar doğmaz görebilmesi, ağladığını duyabilmesi ve bebeği ile daha kısa süre içerisinde ilgilenebilmesi oluyor.
Normal bir gebelik sürecinde sezaryenin gerçekleşmesi için hamileliğin 37. haftasının doldurulmuş olması gerekir. Gebeliğin adet tarihinden itibaren hesaplanması, anne karnındaki bebeğin ultrason görüntülemesi ile gelişiminin incelenmesi durumunda sezaryen için doğru tarih belirlenebilir. Hekimler genellikle 39. haftayı bekler. 39. haftanın ilk gününde operasyon gerçekleşir. Fakat pek çok parametreye göre sezaryen ile doğum tarihi değişebildiğinden net bir süre belirtmek yanıltıcı olabilir.
Acil Sezaryen Doğumları
Acil sezaryen doğumları annenin ya da bebeğin sağlık durumu ile ilgili bir problem ortaya çıktığında tercih edilir. Bu durumda gebeliğin 34. haftası içerisinde dahi sezaryen ile doğum gerçekleştirilebilir. Bu sürede yapılan acil sezaryen doğumlarının bebeğin sağlığı açısından risk oluşturmadığı biliniyor. Ancak bu süreden daha önce yapılan doğumlar için aynı değerlendirmeyi yapmak mümkün olmaz. Çünkü 34. haftadan önce bebek akciğer gelişimini henüz tamamlamamıştır. Dolayısıyla başta solunum olmak üzere pek çok sağlık sorunu yaşanabilir.
Sezaryen Kaç Saat Sürer?
Operasyonun planlandığı şekilde, sürpriz sorunlar ortaya çıkmadan devam etmesi durumunda sezaryen ile doğum süresi 30 dakika ila 60 dakika arasındadır. Eğer anne adayı daha önce de sezaryen ile doğum yaptıysa bu süre yaklaşık 30 dakika daha uzayabilir. Doğum sonrası annenin minimum bir hafta istirahat etmesi gerekir. Bebeği ile ilgilenmesi dışında günlük yaşantısına hemen dönmesi önerilmez.
Sezaryen İçin 39. Haftayı Beklemek Neden Çok Önemli?
Aslında bu sorunun en net yanıtı; bebeğin gelişimini tamamlayabilmesi için ona zaman vermektir. Bebekler anne karnındaki gelişimlerini doğum sürecine kadar devam ettirir. Örneğin 35. haftada acil sezaryen doğumu yapılabiliyor. Fakat bu sürede bebek beyin gelişiminin henüz 3’te 2’sini tamamlamış oluyor. Aynı zamanda akciğer gelişimini henüz tamamlayamadan oksijen solunumuna geçmesi gerekebiliyor. Dolayısıyla erken sezaryen tarihi bebeklerde görme ve duyma problemi de dahil olmak üzere pek çok sağlık sorunun yaşanmasına sebebiyet verebiliyor.
Ayrıca bakınız: Hamileliğin 39. Haftası
Sezaryen Olan Hasta Kaç Günde İyileşir?
Doğum sonrasında annenin yaklaşık bir hafta istirahat etmesi önerilir. Bu süre zarfında vücudunu zorlamaması, olabildiğinde yürümemeye çalışması ve eğilip kalkma gibi hareketlerden uzak durması gerekir. Bir hafta sonrasında anne kendini zorlamayacak şekilde yavaş yavaş günlük hayatına dönebilir.
Sezaryen Doğum Fiyatı Nedir?
Sezaryen doğum fiyatı hangi hastanenin ya da hangi hekimin tercih edildiğine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle net bir fiyat belirtmek yanıltıcı olabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.