Tüp Bebek Tedavisine Ne Kadar Ara Vermek Gerekir?
Kemik Erimesiyle Savaşan Gıdalar
Osteoporoz yani kemik erimesi sorunu yaşayanların sıklıkla tüketmesi gereken bazı gıdalar var. Kemik erimesiyle savaşan gıdalar keten tohumu, badem, fındık, ceviz ve elmadır. Bunun yanı sıra koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, zencefil ve ısırgan otu da kemik erimesi sorununda vücuda destek olan gıdalar arasında yer alıyor.
Kemik erimesi çok sayıda kadının yaşadığı problemler arasında yer alıyor. Kemiklerin içinde bulunan minerallerin zamanla azalmaya başlaması ile beraber kemik erimesi sıkıntısı da yaşanabiliyor. Bu durum kemiklerde yapısal anlamda da bazı bozulmaların olması sonucunu doğurduğu için kemik erimesi yaşayan kişilerin kemikleri bir hayli güçsüz kalıyor. Buna bağlı olarak çok kolay kırılabiliyor.
Kadınlarda kemik erimesi genellikle menopoz dönemi ile birlikte başlıyor. Menopoz döneminde kadınların vücudundaki östrojen hormonu azalıyor. Östrojen hormonu kemiklerle oldukça yakından ilgili bir hormondur. Kemik erimesi riskini ciddi seviyede arttırabiliyor. Bu nedenle kadınların büyük bölümü menopoz döneminden bir süre sonrasına bu sıkıntıyı yaşamaya başlıyor.
Kemik Erimesiyle Mücadele
Oldukça sık görülen ve bir iskelet sistemi hastalığı olan kemik erimesi vücudun bazı bölgelerinde daha fazla meydana gelebiliyor. Kemik erimesinin en sık görüldüğü bölgeler şunlardır:
Kemik erimesi yaşayanların hafif darbelere karşı dahi kemik direnci azalabiliyor. Örneğin hafif düşme, ufak darbelere maruz kalma, kemiklerde çoklu kırıkları beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle söz konusu problemi yaşayan kadınların çok dikkatli yürümeleri ve dikkatli hareket etmeleri gerekir. Yaşın ilerlemesi aslında kemik erimesi riskini arttıran bir faktördür. Bu sorun ciddi boyutlara erişmeden önce bazı önlemler almak gerekir. Genellikle 40 ila 45 yaş arasında başlayan kemik erimesine karşı beslenmenin de doğru şekilde yapılması gerekir. Kalsiyum içeren ve kemikleri güçlendiren gıdaların düzenli şekilde tüketilmesiyle vücudun bu soruna karşı direnci arttırılabilir.
Menopoz Sonrasında Kemik Erimesi Neden Olur?
İnsanların yaşı, ırkı ve genetik yapısı kemik erimesi sorununu yaşayıp yaşamayacağı ya da sorunun hangi yaşlarda ortaya çıkacağı gibi unsurlarda belirleyici olabiliyor. Bununla beraber beslenme şekli, sigara kullanımının olup olmadığı, yaşam şekli, hareketlilik düzeyi gibi pek çok unsur da kemik erimesi riskinde belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. Hatta kişinin çocukluk döneminde yani kemiklerinin geliştiği dönemde kalsiyumu yeterince almış olması dahi yaşlandığında kemik erimesi riskinin doğması noktasında etkin bir faktör olabiliyor. Yetersiz mineral alımı kemiklerdeki gelişimi de sekteye uğrattığından yaşlılık döneminde bu tür sorunlar doğabiliyor.
Kadınlarda 35 yaş kritik bir yaştır. Bu yaştan sonra vücutta kalsiyum kaybı başlar ve menopoz dönemine girildiğinde de kalsiyum kaybı hızla devam eder. Bazı hormonal değişimler bu hızı tetikleyebilir. Kadınlarda kemik erimesi sorununun erkeklere nazaran daha fazla yaşanmasının nedeni de budur. Menopoz döneminde vücutta östrojen seviyesi azalmaya başlayınca kemik erimesi sorunu da ortaya çıkar.
Kemik Erimesine Neden Olan Faktörler
Kemik Erimesi Teşhisi Nasıl Konur?
Tanı konabilmesi için bazı tetkiklere gereksinim duyulabilir. Fiziki muayene, hastanın öyküsü, QTC, röntgen, dexa tetkikleri ve kan testleri yapılarak tüm sonuçlar hekim tarafından bir arada değerlendirilir. Hekim tarafından konan teşhisin ardından uygun beslenme programı belirlenmeli ve ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.