Hamilelikte Mantar Yemek Güvenli mi?

Hamilelikte Mantar Yemek Bebeğe Zarar Verir mi?

Kuzumantarı, sarı renkli tür mantarlar, kurtmantarı, comatus mantarı ve amanitas mantarı gibi mantarların zehirli olduğu bilinmektedir. Zehirli mantarlar tüketildiği zaman halüsinojik etkiler ve duygusal bozukluklar meydana gelir. Güvenilir olmayan kaynaklardan alınan mantarların hamilelik döneminde yenmesi bebeğinizi ve sizi zehirleyebilecek etkiye sahiptir.

Mantar pişirildiği zaman karşı konulamaz bir lezzete sahiptir. Pek çok kişi mantarı salata, çorba, pizza ve baharatlı yiyeceklerde kullanır. Taze bir şekilde hazırlanmış olan mantarlar, insan sağlığı açısından yararlıdır. Besin maddeleri ile dolu olan mantar sağlıklı bir gıdadır. Fakat hamilelik esnasında mantar tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

Mantarlar, toprakta yer alan ve besin kaynağında yetiştirilen etli ve sporu taşıyan bir mantar meyvesi olarak adlandırılır. Şüphelerin büyük bir çoğunluğu kökleri ve büyümelerinden kaynaklanır. Düğme mantarları pişirilerek tüketilen mantar çeşitleri arasındadır. Hamile olan kadınlar yüksek besin değeri olduğu için beslenme programlarına bu tür mantarları ekleyebilir. Mantarlar aynı zamanda vitamin, mineral ve protein açısından da zengindir.

Hamilelikte Mantar Güvenilir mi?
Hamilelik esnasında mantar tüketmek güvenilirdir. Ancak çiğ, büyü ve toksik mantarlardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Gebelik sırasında sihirli mantarlardan da uzak durulması gerekir. Sihirli mantarlar, beynin aktivitelerini değiştiren ve büyüyen fetüsünüzü de etkileyen bir mantar türüdür. Bu mantar içerisinde kimyasal olan psilosibin vardır. Bu bir çeşit toksik mantardır. Aynı zamanda doktorlar da hamile olan kadınlara sürekli olarak bu mantarlardan uzak durmalarını önerirler. Emzirirken de bu mantarların tüketilmemesi gerekir.

Yabani mantar tüketeceğiniz zaman da dikkatli olmanız gerekir. Bazı mantarlar karışabileceği için zehirli türleri seçebilirsiniz. Chanterelle’ye benzeyen yalancı Chanterelle zehirleri ciddi sağlık sorunları yaşamanıza sebep olur.

Hamilelikte Ham Mantarlardan Uzak Durun
Ham mantarlar kanserojen etkiye sahiptir ve sağlık açısından sakıncalıdır. Pişmiş, kurutulmuş mantarları, özlerini ve tentürlerini yemeniz daha sağlıklıdır. Bu durum yalnızca hamile olan kadınlar için değil, aynı zamanda herkes için geçerlidir. Çiğ olan mantarlarda düşük miktarda kanserojen madde yer alması sağlık açısından zararlıdır. Pişirme ve kurutma işlemleri toksinleri atmasını sağlar. Bağışıklığı kuvvetlendiren, lif, mineral ve vücut sistemine vitamin sağlayan yapıdaki mantarları bu şekilde tüketmelisiniz.

Tıbbi Mantar Güvenilir mi?
Pek çok farklı doğal profil uzmanı, mikolojik uzmanlar ve ünlü araştırma şirketleri şifalı mantarlar ile ilgili büyük araştırmalar yapmış durumda. Uzun yıllar boyunca yapılan kapsamlı araştırmalarda şiitake ve maitake mantarlarının yenilebileceği uzmanlar tarafından belirtilmiştir. Ayrıca crimini ve portabella mantarlarının da yenilebileceği söylenmiştir. Tıbbi mantarlar, polisakkarit şekeri ve elyafı olan beta glukan içerir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu mantar aynı zamanda vücudunuza vitamin de sağlar. Anti kanser olarak nitelendirilen bu mantarlar aynı zamanda anti tümör, anti fungal, antioksidan ve antibakteriyel özelliklere de sahiptir.

Hamilelikte Mantar Yemenin Faydaları Nelerdir?
Mantarlar büyümekte olan bebeğiniz için harika bir gıda değeri sunar. Gündelik beslenmenize az miktarda mantar kattığınız zaman pek çok faydalı gıdayı bünyenize alırsınız. Hamilelik esnasında mantar tükettiğiniz zaman aşağıdaki faydalardan yararlanabilirsiniz;

1. B Vitamini
Mantarlarda B vitamini bulunmaktadır. B vitamini, gıdanın enerjisini kullanır ve sağlık açısından yararlıdır. Cilt, sindirim ve sinir oluşumunu desteklemeye yardımcı olur. Portabella mantarlarının 1 bardağı gebelik kadınların gündelik ihtiyacı olan riboflavin miktarının %9’unu sağlar.

Niasin, pantotenik ve tiamin yardımcı maddeler, bebeğinizin rahim içerisinde daha sağlıklı bir şekilde vücut kitlesinin oluşumunu sağlar ve sinir sistemini kuvvetlendirir. Mantar tükettiğiniz zaman büyümeye devam eden bebeğiniz için iyi bir gıda sağlamış olursunuz.

2. D Vitamini
Mantar içerisindeki D vitamini, hamilelik sonrasında size büyük katkı sağlar. D vitamini, büyüyen bebeğinizin daha güçlü dişlere ve kemik yapısına sahip olmasına yol açar. Kalsiyum emilimini düzenleyen mantarın 1 bardağında 12,8 adet D vitamin yer alır. Nadir bulunan D vitaminleri için mantarı tercih edebilirsiniz.

3. Protein
Hamilelik döneminde ihtiyaç duyacağınız proteinin büyük bir kısmını mantarlardan alabilirsiniz. Mantar içerisinde yoğun miktarda yer alan protein aynı zamanda bebeğinizin genel gelişimini kuvvetlendirir. Ayrıca bebeğin kas kütlesinin gelişimine de yardımcı olur.

4. Demir
Hamilelik döneminde kan hacmi arttığı zaman vücudunuz hemoglobine daha fazla ihtiyaç duyar. Mantar yüksek miktarda demir hemoglobin içerir. Bir fincanlık morel mantarı içerisinde 8 miligramlık demir bulunur. Hamilelikte demir içeriği yüksek olan mantarı mutlaka sık sık tüketmelisiniz.

5. Lif ve Antioksidan
Mantarları tükettiğiniz zaman yüksek miktarda lif ve antioksidanı da vücudunuza kazandırırsınız. Vücudunuzda selenyum ve ergothionein gibi antioksidanlar dolaşmaya başladığı zaman bağışıklık sisteminiz de kuvvetlenmeye başlar.

Mantar Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yorgunluk ve kabızlık gibi durumları hamilelik döneminde yaşıyorsanız bu tür sorunları da mantar tüketerek engelleyebilirsiniz. Tüketeceğiniz mantar türlerinin daima taze olduğundan da emin olmalısınız. Paketlenmiş ya da dondurulmuş olarak satılan mantarları tüketecekseniz muhakkak son kullanma tarihini kontrol etmelisiniz. Hamilelik sürecinde daima iyi bir şekilde yıkanmış, temizlenmiş ve pişmiş olan taze mantarları yemelisiniz.

Ham mantarlar içerisinde düşük miktarda kanserojen madde olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca yemek pişirme ya da kurutma yoluyla bu maddeleri çıkartabileceğinizi de bilmelisiniz. Mantarları düzgün bir biçimde hazırladığınız zaman size bağışıklık sistemi güçlendirici etki sağlar. Maitake ve shiitake gibi pişmiş olan mantarlar ile birlikte cremini veya portobella düğme çeşitleri hamilelik sırasında risk taşımayan güvenilir olarak tüketebileceğiniz mantar türleri arasındadır. Beta-glukan ve polisakkarit şekeri içeren mantarlar, bağışık sisteminizi güçlendirir ve antibakteriyel, antioksidan ve antifungal özelliklere sahiptir.

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
Mantar zehirlenmesi durumunda genellikle çoğu insanda aşağıdaki belirtiler görülür;

  • Ani bir şekilde gelen şiddetli karın ağrıları
  • İshal
  • Mide bulantısı ve kusma hissi
  • Aşırı terleme
  • Baş dönmesi
  • Çarpıntı
  • Vücudun sebepsiz bir şekilde soğuması
  • Halsizlik
  • Uyuma isteği

Bu belirtiler hangi mantar türünden zehirlendiğinize göre değişkenlik gösterir. Bazı mantar türleri doğrudan zehirlenmeye yol açarken bazıları hafif belirtiler verir. Belirtilerin ortaya çıkması bazı mantar türlerinde ortalama 2-3 saat kadar sürer. Kimi mantar türlerinde belirtilerin meydana gelmesi için 10-12 saat kadar süre de geçmesi gerekir. Mantar zehirlenmesi yaşayan kişiler son derece halsiz düşer. El ve ayaklarda soğumalar görülür.

Mantar tüketiminden sonra belirtiler geç ortaya çıkıyor ise durum daha kötüdür. Latent periyotlara göre 2 ile 3 saatten önce ve 6 saatten sonra olmak üzere iki ayrı türde belirti şekli vardır. Geç başlayan belirtilere kötü prognoz adı verilir. Belirtiler nadir durumlarda 5 ile 6 gün sonra da ortaya çıkabilir. Bu sebeple, son 1 hafta içerisinde mantar tükettiyseniz ve yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız dikkate almanız gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.