Düşüğe Neden Olan Yiyecekler, Bitkiler, İlaçlar, Hareketler Var mıdır?

Hamilelikte Alkol ve Sigara Düşüğe Yol Açar mı?

Hamilelik döneminde olan anne adaylarının alkol ve sigara tüketmemeleri gerekiyor. Alkol ve sigara tüketimi düşük riskine yol açabilen etkenler arasında yer alıyor. Anne adayları hamilelik süreci boyunca zararlı maddelerden uzak durmadıkları zaman ve kendilerine iyi bakmadıkları zaman düşük riski yükseliyor.

Düşüğe Neden Olan Yiyecekler, Bitkiler, İlaçlar, Hareketler Var mıdır?

Geçmişten günümüze kadar sürekli olarak tedavi yöntemleri içerisinde de kullanılan bitkiler doğru bir şekilde kullanıldığı zaman yararlı, ancak bilinçsiz şekilde araştırılmadan kullanıldığı zaman zararlı olabilmektedir. Özellikle hamilelik döneminde kullanılacak olan bitkilerin, bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı durumlarda, anneye ve doğacak olan bebeğe ciddi zararları söz konusudur. Bu sebeple, bitkiler ile tedaviyi desteklemek isteyen kişilerin, ne şekilde bitki kullanması gerektiğini araştırması ve özellikle hamile ise, dikkatli bir şekilde bitkileri kullanması gerekmektedir. Hamilelik süresi boyunca kaçınılması gereken ve düşüğe sebep olan besinler de mevcuttur. Bu bitkilere ve besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

Hamilelikte Bitki ve Baharat Tüketimi Nasıl Olmalı? Yan Etkileri Nelerdir?

Yemeklere tat vermesi için kullanılan baharatlar arasında yer alan fesleğen ve kekik hamilelik döneminde az miktar tüketilmelidir. Ancak çay olarak 1-2 tatlı kaşığından fazla tüketilmesi son derece sakıncalıdır. Hamilelik döneminde rahmin uyarılmasına yol açan bitkiler arasında adaçayı, ökse otu, pelin otu, rezene, meyan kökü ve yarpuz yer almaktadır. Bu bitkiler rahmi uyarıcı özelliklere sahip olduğu için düşüğe ve erken doğuma yol açabilir.

Kabızlık sorunu yaşayanlar için dışkının yumuşamasını ve sindirim sisteminin rahatlamasını sağlayan bitkiler vardır. Acı çiğdem, akdiken, topalak, aloe vera ve sinameki bitkileri bu bitkilere en iyi örnekler arasındadır. Kabızlığa iyi gelen bu bitkiler rahim başta olmak üzere düz kasların kasılmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeple, hamilelere bu bitkiler tavsiye edilmez.

Adet görmeyi uyaran bitkiler de mevcuttur. Bu bitkiler akdiken, civanperçemi, çarkıfelek (passiflora), kekik, pelin otu ve ökse otudur. Bunlar hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Anne rahmindeki cenini etkilediği söylenen, esansiyel bitki yağları ve acı tat veren yoğun alkoloid içerikli bitkilerden de anne adaylarının uzak durması gerekir. Alkoloid hamileler için sakıncalı bir maddedir.

Sarı çiğdemin aşırı miktarda tüketilmesi hücrelerin bölünmesini etkiler. Doğum defektlerine sebebiyet verebilir. Kanotu, adasoğanı, karanfil yağı, kırlangıç otu, ardıç ve yağı, ökseotu, yarpuz ve aslan kulağı gibi bitkilerin de hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekir.

Hamilelerin bu süreç içerisinde yemeklerinde az miktarda bitki tüketmesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak aşırı tüketim de çeşitli riskler ortaya çıkar. Aşırı tüketilmesinden uzak durmanız gereken bitkiler arasında akçaağaç, çuha çiçeği, akdiken kabuğu gibi bitkiler bulunmaktadır. Bu bitkilerin müshil etkisi olduğu için hamilelikte düşük miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Anason ve anason tohumu yağları, yemeklerde düşük miktarda kullanılsa dahi yağının asla kullanılmaması gerekir. Yüksek miktarda tüketildiği durumlarda rahimde kasılmalara sebep olabilir.

Tarın ve kimyon genellikle yemeklerde çok fazla tercih edilen baharatlar arasındadır. Fakat bu baharatların da yüksek miktarda tüketilmesi rahimde kasılmalara sebebiyet verebilir. Papatya yağı, rahim kasılmasına sebep olur. Ancak papatya çayını aşırıya kaçmamak şartı ile tüketebilirsiniz.

Adaçayı, safran, biberiye ve yağı, nane yağı, lavanta, yasemin yağı, kekik yağı gibi bitkileri de düşük miktarda tüketebilirsiniz. Ayrıca maydanozun da yüksek seviyelerde tüketilmesi rahmin uyarılmasına sebep olabilir. Bu durum beraberinde fetüsü de olumsuz yönde etkileyebilir. Sarımsakları da hamilelik döneminde düşük miktarda tüketmeniz gerekir. Aşırı sarımsak tüketimi midenizde yanmaya yol açar. Meyan kökü ise aşırı tüketildiği zaman kan basıncını artırabilecek ve tansiyonun yükselmesine sebep olabilecek etkilere sahiptir.

Hamilelik Döneminde Asla Kullanılmaması Gereken İlaçlar

Hamilelik sırasında kullanılan ilaçların anne ve bebek için ciddi riskleri bulunmaktadır. Bu durum bazı vakalarda doktor tarafından hamileliğin zorunlu olarak sonlandırılması gibi ciddi sıkıntılara dahi yol açabilmektedir.

ACE İnhibitörleri ve ARB’ler (Hipertansiyon Tedavisinde)

  • Alkol
  • Talidomid
  • Radyoaktif iyot
  • CT (Bilgisayarlı tomografi)
  • Radyasyon (Yüksek doz)
  • Diazepam (Anksiyete ilacı)

Antibiyotikler

Kloramfenikol: Bebeklerde, “gri bebek” olarak adlandırılan sendromun meydana gelmesine sebebiyet verir. Özel enzim eksikliği yaşamakta olan hamile veya kadınlarda alyuvarların parçalanmasına yol açar.

Flororkinolonlar: Eklem anormallikleri riski taşır.

Kanamisi, streptomisin: Sağırlığa yol açabilecek kulak anomalilerine yol açar.

Nitrofurantoin: Enzim eksikliği olan hamile veya kadınlarda kansızlığa ve alyuvarların parçalanmasına yol açar.

Sulfonamidler, trimethoprim, sulfamethoxazole: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kullanıldığı takdirde sarılık ve beyin hasarı meydana getirebilme riski taşır.

Tetrasiklin: Kemiğin gelişiminin yavaşlaması, diş üzerinde kalıcı sarı lekeler, bebeğin diş çürüğüne yatkınlığı ve nadiren hamilelerde karaciğer yetmezliği gibi ciddi sıkıntılar meydana getirir.

Pıhtılaşma Önleyici İlaçlar

Heparin: Uzun süre boyunca kullanıldığı durumlarda anne adaylarında pıhtılaşmaya yol açan kan hücresi azalması ve kemik erimesi gibi sorunlara yol açabilir.

Sara İlaçları

Karbamazepin: Bebeğe doğum sonrasında hemen K vitamini verilmez ise kanama başlayabilir. Doğum defektleri karbamazepin ile birlikte ortaya çıkabilir.

Fenobarbital-fenitoin: Karbamazepin ile aynı etkilere yol açar.

Trimethadione: Kalp, yüz, el ve karın gibi yerlerde %80 gibi yüksek bir oranda sakatlık olasılığını meydana getirir ve düşük riskini artırır.

Valproate: %1 oranda kalp, yüz, el ve karın organları üzerinde sakatlık olasılığını meydana getirir.

Antihipertansifler

Anjyiotensin-konverting inhibitörleri: Hamileliğin geç dönemlerinde kullanıldığı zaman bebeğin böbreklerine hasar verebilir. Ayrıca bebeğin suyunun azalması ve eklemleri ile birlikte akciğerlerinde de sakatlık riski gibi etkilere de yol açar.

Beta-blokerler: Bebeğin kan şekerini düşürebilme riski vardır. Ayrıca bebeğin kalp atış hızının yavaşlaması ve gelişme geriliği gibi riskleri de içerir.

Thiazid diüretikler: Bebek kanındaki oksijen, potasyum, sodyum ve pıhtılaşma hücrelerini azaltır. Bebek gelişimini yavaşlatıcı riskler de taşır.

Kemoterapi (Kanser) İlaçları

Aktinomisin, vinblastin, vinkristin: Hayvan deneylerinde doğuma bağlı sakatlık riski taşıdığı ortaya çıkmıştır.

Busulfan, klorambusil, merkaptopurin, vinblastin: Alt bölgede yer alan çene kemiğinin gelişimini olumsuz engeller. Damak ve kafa kemiklerinin gelişimini de riske sokar. Omurga sakatlıkları ve ayak anomalileri ile birlikte büyümeyi yavaşlatıcı olumsuz etkileri de mevcuttur.

Steroid Olmayan Antienflamatuarlar

Aspirin: Aspirin aşırı dozda alınırsa, doğumun gecikmesi ve bebeğin dolaşım sisteminde ciddi bozukluklara yol açabilir. Bu bozukluklar sarılık, beyin hasarı ve anne ile bebeğin doğum sonrasında kanama riskine yakalanmasına da yol açar.

Naxproxen: Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde alındığı zaman bebeğin suyunun azalmasına yol açar.

Ağız Yolu ile Alınan Şeker Hastalığı İlaçları

Klorpropamid, tolbutamid: Bebeklerin doğduktan sonra şekerinin düşmesi ve hamileliğin erken dönemlerindeki kullanımına bağlı olarak doğumsal sakatlıklar riski içermesi bu ilaçların riskleri arasındadır.

Cinsel Hormonlar

Danazol: Hamileliğin erken dönemlerinde alındığı zaman özellikle dişi bebekte cerrahi müdahale gerektirebilecek kadar olan erkekleşme ve erkek hormonlarına yatkınlık sağlaması gibi riskler içerir.

Dietilstilbestrol: Bebekteki rahim anormallikleri meydana getirebilme riski vardır. Adet düzeninde meydana gelebilecek ciddi sorunlar yaşatabilir. Kız bebeklerde ise vajina kanseri riski artışına yol açabilir. Erkek bebeklerde ise penis kanseri riski artışına yol açmaktadır.

Cilt İlaçları

Etretinat: Bebeğin kafa bölgesinde su toplanması, ufak kulaklar ve kalp anomalileri gibi riskler içerir.

Isotretinoin: Bebekte zeka geriliği riski taşır. Ayrıca düşük riski de bulunmaktadır.

Tiroit İlaçları

Methimazole: Bebeğin tiroit bezlerinin az çalışmasına yol açar.

Propiltiyourasil: Bebeğin tiroit bezlerinin büyümesine yol açar ve aynı zamanda az çalışmasına da yol açmaktadır.

Radyoaktif iyot: Bebeğin tiroit bezi üzerinde ciddi hasarlara yol açar. Hamileliğin ilk üç ayının sonlarına doğru kullanılırsa düşük riskini arttırır.

Hamilelikte Düşüğün En Sık Görülen Sebepleri Nelerdir?

Hamilelikte yaşanan düşüğün en önemli sebepleri arasında fetüsun gelişiminde yaşanan anormallikler yer almaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda düşüklerin büyük bir kısmının kromozom yani genetik anormalliklere bağlı olarak ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu sebepler ile birlikte en sık görülen düşük sebepleri aşağıdaki gibidir;

Genetik faktörler: Genetik faktörler, hamilelerin düşük yapmasındaki en önemli sebepler arasındadır. İnsanların her bir hücresinde 46 adet kromozom bulunmaktadır. Kromozomların 23 tanesi anne, diğer 23 tanesi ise baba tarafından gelir. 46 kromozoma sahip olan embriyo böylelikle meydana gelir. Bu oluşum sürecinde ortaya çıkan sorunlar ise kromozom sayısında sorunlara yol açar. Kromozomal bozukluklar translokasyon olarak da ortaya çıkar. Kromozom sayısı bu tür durumlarda normal olmasına rağmen dizilimlerinde sıkıntı yaşanır. Anneler ve babalar bu tür bozukluklar yaşadığı zaman herhangi bir sağlık sorunu ya da belirti hissetmezler. Bu durum yumurta ve spermin oluşumu esnasında soruna yol açabilecek olan dengesizliği yaratır. Bu sebeple, anne ve baba adaylarına kromozmal inceleme yapılması gerekir.

Anatomik sebepler: Tekrarlayan düşük sorunu yaşayan hamile kadınların %12 ile %15’lik kısmında rahim anomalilerine rastlanır. Rahimde yer alan özel bölme, rahim içi yapışkanlığı, çift rahim miyomlar ve rahim ağzı yetmezliği gibi sorunlar söz konusu olduğu zaman düşük ortaya çıkar.

Endokrin faktörler: Endokrin faktörler, luteal faz yetmezliği ve korpus luteum yetmezliği olarak da bilinir. Progesteron hormonunun yetersizliği ve düşük gibi sorunlar bu faktörler ortaya çıktığı zaman yaşanır.

Polikistik over sendromu (PCO): Yumurtalık üzerinde pek çok farklı kistin yer alması ve kistlerin arasında yer alan dokuların artması bu sendromu ortaya çıkartır. Polikistik over sendromu, kalıtım yolu ile geçmektedir. Sendrom, infertilite yani kısırlık ve düşük sorunlarına yol açmaktadır. Polikistik over sendromu yaşayan kadınların kanındaki pıhtılaşma düzeyinde de artış yaşanır. Ayrıca bu sendromu yaşayan kadınların yüksek tansiyon riski de mevcuttur.

Tiroit bezi hastalıkları: Tiroit bezi düşük bir seviyede çalıştığı zaman boyun bölgesinde şişlik meydana gelir. Bu belirtiler beraberinde çene ağrıları, kabızlık, halsizlik gibi sorunları da getirir. Ayrıca tiroit bezi hastalıkları kısırlık ve düşüğe de sebep olabilmektedir. Tiroit bezi eğer çok fazla çalışıyor ise sinirlilik hali, çarpıntı, nefes darlığı, ısıya karşı hassasiyet, yorgunluk ve göz kapaklarında şişkinlik gibi belirtiler ortaya çıkar.

Şeker hastalığı: Kan şekeri kontrol altında olmazsa, anne adaylarının düşük yaşama riskleri son derece yüksektir. Hamileliğin en az 2 ay öncesinden itibaren anne adaylarının kan şekerlerinin kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Hamilelikte Düşüğe Sebep Olan Yiyecekler

Hamilelik ortalama 36 hafta süren kritik bir dönemdir. Bu dönemde anne adaylarının yiyip, içtiği her şeye dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle bebeğe ve anneye zarar veren besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Sağlıksız, uygun şekilde saklanmamış ya da doğru pişirme tekniği kullanılmamış yiyecekler erken doğuma hatta düşüklere bile neden olabilir.

Çoğunlukla erken dönemde görülen düşüklerin birçok nedeni vardır. Bunlardan biri de tüketilen yiyeceklerdir. Az pişmiş ya da çiğ et, yumurta, sakatat, balık, kabuklu deniz ürünleri ve süt gibi hayvansal gıdalar düşüğe sebep olan yiyecekler arasında yer alır. Ayrıca alkol, konserveler, kekik, adaçayı, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler de düşüğe neden olmaktadır.

10 yorum

  • Madurum5398341324 dedi ki:

    Selam arkadaşlar maydonoz ve soğan suyu hiç bir işe yaramiyor boşuna zaman kaybı ben 2 buçuk aylık hamileydim burdan birinden düşük ilacı siparişi verdim ve bana ilac gonderen kişi ilaç kullaniminda islem bitene kadar bana yardimci oldu ve dusugum oldu bana yardimci olan kisi faruk bey size minnettarım Hayatim mahvolmutu size hayatımı borçluyum allah razi olsun arkadaşlar benden ulaşa bilirsiniz

  • Madure5398341324 dedi ki:

    Selam arkadaşlar maydonoz ve soğan suyu hiç bir işe yaramiyor boşuna zaman kaybı ben 2 buçuk aylık hamileydim burdan birinden düşük ilacı siparişi verdim ve bana ilac gonderen kişi ilaç kullaniminda islem bitene kadar bana yardimci oldu ve dusugum oldu bana yardimci olan kisi faruk bey size minnettarım Hayatim mahvolmustu size hayatımı borçluyum allah razi olsun arkadaşlar benim ismimden ulaşa bilirsiniz

  • Melahat dedi ki:

    Merhaba bu ilacin ismi nedir nereden temin ettiniz bilgi vereebilirmisiniz.b

  • Tina dedi ki:

    Ilacın adı ne

  • Araştıran dedi ki:

    Madure hanım ilaç ‘ın ismini söyleye bilirmisin

  • Bahtsiz dedi ki:

    Madure hanim 3.5 aylik bebekte de icilebiliyormu ilac donus yaparsaniz sevinirim

  • Nurcan dedi ki:

    Faruk beye nasıl ulasa biliriz

  • Cyda dedi ki:

    Nurcn bana ulaş

  • Suzan Gül dedi ki:

    Evet nasıl ulaşılabilir lütfen yardımcı olur musunuz

  • Suzan Gül dedi ki:

    Beyefendinin Numarası ve ilacın adını öğrenebilir miyim? Lütfen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.