Vejan Kanseri
Pelvik Organ Sarkması
Leğen kemiği olarak bilinmekte olan pelvisin, uterusun, idrar torbası ve kalın bağırsağın vajinadan dışarı çıkması sonucunda pelvik organ sarkması görülebilmektedir. Rahimin vajina içerisinde aşağı yönde hareket etmesi durumunda pelvik organ sarkması meydana gelmektedir. Pelvik organ sarkmalarının yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme riskinin arttığı bilinmektedir. Bu durumun ileri seviye görülmesi takdirinde vajina girişinde sarkma hissedilebilmektedir.
Pelvik organ sarkmasının neden olduğu durumlar;
Pelvik Organ Sarkması Kimlerde Görülür?
Tüm kadınlarda görülebilecek bir durum olan pelvik organ sarkmasını etkileyen bazı risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörleri arasında başlıca şunlar yer almaktadır;
Pelvik Organ Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Pelvik organ sarkmasının birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu durum meydana geldiği takdirde ilk olarak çeşidinin tespit edilmesi ve sarkma türüne uygun bir tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir. Pelvik organ sarkması durumunun tüm çeşitlerinde tedavi yöntemi mutlaka bir kadın doğum uzmanı tarafından uygulanmalıdır.
Mesane Sarkması Nedir?
Tıbbi literatürde sistosel olarak geçmekte olan mesane sarkması durumu idrar torbasının fıtıklaşması sonucunda meydana gelmektedir. Mesane sarkması pelvik kas yapısının zayıflaması sonucunda meydana gelmektedir. Bu duruma sebep olan faktörlerden biri ise idrar torbası ile vajina arasındaki destek dokunun zayıflamış olmasıdır. Mesane sarkmasının ilerlediği durumlarda sarkan bölgenin vajinadan dışarı çıkması durumu dahi görülebilmektedir. İlerlememiş mesane sarkması durumunda hastalarda belirgin bir şikâyetin meydana gelmediği bilinmektedir.
Makat Sarkması Nedir?
Rektosel ve bağırsak sarkması olarak da bilinmekte olan makat sarkması kalın bağırsağın bitiş noktasının vajinaya doğru fıtıklaşması sonucunda meydana gelmektedir. Makat sarkmasının ileri derecede görülmesi durumunda vajinadan dışarıya doğru çıkması mümkündür. Destek dokuların zayıflaması sonucunda meydana gelen makat sarkması cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahmin ters dönmesi durumunun görüldüğü veya rahim tepe noktasının rahim içerisinde yer alan boşluğa doğru döndüğü durumlarda rahim sarkmasının meydana gelebildiği bilinmektedir. Bu durum meydana geldiği takdirde vakit kaybetmeden tedavi başlatılmalıdır. Rahim sarkması tedavi edilmediği takdirde kadında ölüme dahi yol açabilmektedir.
Vajinal Güdük Sarkması Nedir?
Vajinal Güdük Sarkması durumu rahim alınması ameliyatının gerçekleştiği kadınlarda görülmektedir. Rahim aldırma işlemi gerçekleştiren kadınlarda vajina kubbesi genişler ve dokular yırtılır. Vajinanın içerisinde yer alan en derin noktada fıtıklaşma görülür ve fıtıklaşma sonucunda en içteki nokta en dışa kadar ilerler. Vajinal güdük sarkması meydana geldiği takdirde makat ve mesane sarkmasının da görüldüğü bilinmektedir. Bu durum meydana geldiği takdirde kişiye yalnızca cerrahi müdahale uygulanabilmektedir. Cerrahi müdahale karın boşluğundan gerçekleştirilebilmektedir. Bir diğer cerrahi yöntem ise prolift meş aracılığıyla ve vajinal yolla gerçekleştirilebilmektedir.
Bağırsak Sarkması Nedir?
Tıbbi literatürde enterosel olarak adlandırılmakta olan bağırsak sarkması durumunun daha çok rahim ameliyatı geçirmiş olan kadınlarda meydana geldiği bilinmektedir. Destek dokuların hasar görmesi ve yırtılması sonucunda vajina arka duvarı ile bağırsakların teması gerçekleşmektedir. Bu durum meydana geldiği takdirde yalnızca cerrahi müdahale uygulanabilmektedir.
Çeşit fark etmeksizin pelvik organ sarkmalarında cerrahi müdahalenin uygulanması gerektiği bilinmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.