Puberte Prekoks (Erken Yaşta Adet Görme)

Puberte (Ergenlik Dönemi)

Tıbbi literatürde menarş olarak geçmekte olan ilk kez adet görme durumu, genellikle 9 ile 14 yaş arasında gerçekleşmektedir. 9 yaş öncesinde gerçekleşen adet döngüsü ise puberte prekoks (erken yaşta adet görme) olarak tanımlanmaktadır.

Puberte Prekoks (Erken Yaşta Adet Görme)

İlk adet görme durumu olarak bilinen menarşın meydana gelmesiyle birlikte vücutta birtakım değişiklikler de meydana gelebilmektedir. Bu değişiklik genel olarak ergenlik dönemi adı altında değerlendirilir.

Adet kanamasının özellikle ilk yıllarda düzensiz bir şekilde gerçekleşmesi durumu sıkça görülmektedir. Bu durum bazen hiçbir tehlike taşımasa dahi bazı durumlarda ciddi bir şekilde muayene edilmesi gerekmektedir.

Ergenlik dönemine kız çocuklarının erkeklerden 2 yıl önce girdiği bilinmektedir. Kız çocuklarında görülen Ergenlik döneminde adet görmeyle birlikte görülen değişimler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Göğüste belirginleşmelerin başlaması
  2. Genital bölge, koltuk altı ve bacaklarda tüylenmelerin artması
  3. Boy uzaması
  4. Kilo artışı

9 yaş öncesinde adet görmenin gerçekleşmesi sonucunda ise kişinin mutlaka bir endokrinoloji uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Erken Yaşta Adet Görmenin Nedenleri Nelerdir?

Erken yaşta adet görme durumu farklı nedenlerle gerçekleşebilmektedir. Bu nedenler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Irk: Bazı ırklara mensup olan kişilerin daha erken adet görmesi durumu normal olarak kabul edilmektedir.
  2. Genetik yatkınlık: Özellikle ailesinde erken adet görülme durumu olan kadınların erken yaşta adet görme durumu olasıdır.
  3. Hormon bozucu madde kullanımı: Alınan bazı ilaçların kişinin vücudundaki hormon dengesini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir.
  4. Bazı hastalıklar: Bu hastalıklar arasında
  5. Çevresel faktörler: Erken yaşta adet görmenin nedenleri arasında beslenme düzeni, stres, kaygı gibi çevresel faktörler de yer alabilmektedir.
  6. Cushing sendromu
  7. Reifenstein sendromu
  8. Androjen salgılanmasına neden olan bazı tümörler
  9. Polikistik over sendromunun görülmesi
  10. Konjenital adrenal hiperplazi
  11. Kafa travması
  12. Menenjit görülmesi
  13. Araknoid kist görülmesi
  14. Ensefalitine bağlı olarak gelişen hidrosefali
  15. Yaşam kalitesi
  16. Kentsel yaşam alanlarında yaşamak
  17. Beslenme içeriği ve düzeni: Aşırı protein ağırlıklı beslenmenin, düzensiz ve yetersiz beslenme durumlarının erken yaşta adet görmeye sebebiyet verebildiği bilinmektedir.

İdiyopatik durum ise erken yaşta adet görmenin nedenlerinin tespit edilmemesi durumu olarak tanımlanabilmektedir. İdiyopatik durum meydana geldiği takdirde uzman tarafından erken yaşta adet görmenin asıl sebebi tespit edilemez ve buna yönelik uygun tedavi yöntemi belirlenemez.

Erken Yaşta Adet Görme Durumu Nasıl Tedavi Edilir?

Olması gerekenden erken yaşta adet görüldüğü takdirde öncelikle bu duruma neden olan faktörler tespit edilmelidir. Bir endokrinoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilen muayene sonrasında bu durumun sebebi keşfedilir. Daha sonra endokrinoloji uzmanı tarafından hastanın durumuna uygun tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi yöntemleri ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Artan hormonları baskılayan ilaçların kullanımı
  2. Tümör nedeniyle görüldüğü takdirde tümöre yönelik tedavi
  3. Yumurtalıklarda görülen kist nedeniyle erken yaşta adet görme durumu gerçekleştiği takdirde kiste yönelik uygulanan tedaviler (kistin alınması)

Erken yaşta adet görme durumunun tedavileri genel olarak hormon salınımına yönelik olmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra bir uzman tarafından çocuğa psikososyal destek verilmesi de tavsiye edilmektedir.

Heteroseksüel Puberte Nedir ve Kimlerde Görülür?

Ergenlik dönemi sırasında kız çocuklarının vücudunda birtakım değişikliklerin meydana gelmesi olasıdır. Bu değişikliklerin erkek çocuklarında görülen değişikliklerden bazı farklı noktaları olduğu bilinmektedir. Ergenlik dönemi sırasında erkek çocuklarında görülen değişikliklerin kız çocuklarında meydana gelmesi durumu ise heteroseksüel puberte olarak adlandırılır. Bu değişiklikler genel olarak birtakım hormonsal problemlerden ötürü meydana gelir. Bunun yanı sıra bu değişikliklerin başlıca sebebinin polikistik over sendromu olduğu bilinmektedir. Heteroseksüel ruberte durumunun görülme nedenleri ise başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;

  1. Reifenstein sendromu
  2. Androjen salgılanmasına neden olan tümörlerin bulunması
  3. Cushing sendromu
  4. Polikistik over sendromu

Erken Yaşta Adet Görme Durumunun Sonuçları Nelerdir?

Erken yaşta adet görme durumu genellikle ciddi problemlere neden olmamaktadır. Fakat bazı durumlarda ciddi problemlerin belirtisi olabildiği de bilinmektedir. Erken yaşta adet görme durumu boy kısalığı, yeterince gelişememe gibi sonuçları doğurabilmektedir. Bunun yanı sıra erken yaşta adet görülmesi bazı psikolojik problemlerin yaşanmasına da neden olabilmektedir. Yaşıtlarına oranla daha erken regl olan ve vücudunda değişiklikler meydana gelen kişide birtakım olumsuz düşünceler meydana gelebilir. Bu durum gerçekleştiği takdirde kişinin psikolojik destek alması tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.