Bebek Emmeyi Neden Reddeder?
Kadınlarda Yaş İlerledikçe Gebelik Şansı Azalır Mı?
Düzenli, korunmasız gerçekleştirilen cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin görülememesi sonucunda (kısırlık) infertilite durumunun varlığı söz konusu olabilmektedir. Kısırlık (infertilite) birçok sebepten ötürü meydana gelebilmektedir.
Belli bir yaşın üzerinde bebek sahibi olmanın hem kadın hem erkek açısından birtakım zorluklarının olduğu bilinmektedir. Kadının yaşının ilerlemesi ile gebelik ve kısırlık arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Kadının yaşı, kadın vücudundaki yumurtalık rezervini belirleyen başlıca unsurlar arasında yer almaktadır. Özellikle 35 yaşından sonra kadınlarda yumurtalık rezervinin hızla azaldığı ve böylelikle gebe kalma ihtimalinin azaldığı bilinmektedir. 40 yaşından sonra ise rezervin azalma hızı artar ve genellikle 50’li yaşlarda yumurtalık rezervi tükenir. Yumurtalık rezervinin tükenmesiyle menopoz dönemi başlar ve gebelik ihtimali ortadan kalkar.
Kısırlığa Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Yaş faktörü kadınlarda kısırlığa sebebiyet veren faktörlerden yalnızca biridir. Bunun yanı sıra kısırlığa neden olan faktörler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
İnfertilite (kısırlık) problemi yalnızca kadınlardan ötürü meydana gelmemektedir. Erkeklerde görülen kısırlığın nedenleri arasında ise hormon bozuklukları ve testislerde sperm üretim bozukluğu şeklinde görülen hormonal nedenler, sperm yapım ve atım bozukluğu, sperm taşıyıcı kanal ve organlarda meydana gelen problemler yer almaktadır. Kısırlığa neden olan durumun tespit edilmesi için çiftlerin birlikte bir kadın doğum uzmanı tarafından detaylı şekilde muayene edilmesi gerekmektedir.
İlerleyen Yaşta Anne Olmak Sorun Yaratır Mı?
Kadının yaşının ilerlemiş olması hamile kalma ihtimalinin düşük olmasına, hamile kalınsa dahi bunun riskli bir hamilelik olmasına ve bebekte birtakım hastalıkların görülmesine sebebiyet verebilmektedir. Özellikle 35 yaşın üzerinde olan kadınların hamile kalabilme ihtimalleri oldukça düşüktür. Bununla birlikte 35 yaş üzeri kadınlar hamile kalsalar dahi gebeliğin düşükle sonuçlanması veya bebekte bazı hastalıkların görülmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler.
Anne Adayı Yaşlandıkça Kısırlık Riski Artar Mı?
Çocuk sahibi olmak ile annenin yaşı arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Özellikle 35 yaş üzeri kadınlarda çocuk sahibi olma ihtimalinin düştüğü bilinmektedir. Bunun nedenleri arasında yumurtalık rezervlerinin tükeniyor olması, yumurta kalitesinin yaşın ilerlemesiyle düşmesi gibi durumlar yer almaktadır.
Hamilelik Süreci ve Bebek İle İlgili Riskler Nelerdir?
Kadının yaşının ilerlemesi sonucunda mevcut yumurta hücrelerinde azalmalar görülecektir. Bu yumurta hücrelerinin tükenmesi sonucunda kadınlarda menopoz dönemi başlar. Bu durum genellikle kadınlarda 46 ile 50 yaş arasında gerçekleşmektedir. Menopoz gerçekleştiği takdirde kadın vücudunda yumurta üretimi sonlanır.
Kadınlarda 35 yaş üzeri gerçekleşen hamileliklerde birtakım riskler söz konusudur. Bu riskler düşük gebelik, bebekte hastalıkların görülmesi şeklinde meydana gelebilirler. Yüksek oranda gerçekleşmeleriyle birlikte tüm 35 yaş üzerinde hamile kalan kadınlar bu sonuçlarla karşılaşmayabilmektedirler. Bu nedenle kadınların bu konuda herhangi bir kesinlik olmadığını dikkate almaları ve gerektiği takdirde bu konuda bir kadın doğum uzmanına danışmaları gerekmektedir.
Otozomal Dominant Hastalıklar
Kadının yaşının ilerlemiş olması sonucunda bebekte bazı otozomal dominant hastalıkların görülebilme ihtimalinin arttığı bilinmektedir. Bu otozomal dominant hastalıklardan başlıcaları şunlardır;
Otozomal dominant hastalıkların yanı sıra otizm, şizofreni gibi durumların da anne adayının yaşı ilerledikçe bebekte görülme riskinin arttığı bilinmektedir. Bebekte odaklanamama, dikkat dağınıklığı gibi problemler ortaya çıkabilir.
Annenin yaşının ilerlemesiyle görülme ihtimali olan bu rahatsızlıklar tüm 35 yaş sonrasında hamile kalan kadınların bebeklerinde görülmemektedir. Bunlar yalnızca gerçekleşme ihtimali yüksek olan durumlar olarak bilinmektedirler. Bazı kişilerde bebekte hiçbir hastalık görülmeden gebeliğin gerçekleşebilmesi de söz konusudur.
Kadının Yaşlanması İle Bebeğin Düşük Riski Arasındaki Bağlantı Nedir?
Yaş faktörünün düşük yapma riskinin arttırdığı bilinmektedir. Kadının yaşı ile birlikte erkeğin de yaşının ilerlemiş olması düşük riskini arttıracaktır. Bununla birlikte kadının yaşının ilerlememiş olması fakat erkeğin yaşının ilerlemiş olması durumu da ciddi oranda düşük riskinin mevcut olmasına sebep olacaktır. Anne adayının yaşının 35 ve üzeri olması durumunda düşük yapma riskinin arttığı söylenebilmektedir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda gebelik istendiği takdirde çiftlerin bu riske dair bilinçli olmaları gerekmektedir.
Annenin İlerleyen Yaşı İle Down Sendromu Arasında İlişki Var Mıdır?
Annenin yaşının ilerlemiş olması ile bebeğin down sendromuna sahip olması ilişkilidir. İlerleyen yaş sonucunda bebekte down sendromunun görülme ihtimali artmaktadır. Düşük riskinde olduğu gibi bebekte down sendromu görülme ihtimalinde de annenin 35 yaşın üzerinde olması durumu ciddi oranda etkilemektedir. Bununla birlikte babanın yaşının da ilerlemiş olması risklerin artmasına sebebiyet verecektir. Anne adayının yaşının ilerlememiş olması, yalnızca babanın yaşının ilerlemiş olması durumu ile down sendromu ilişkilendirilmemektedir. Babanın yaşı bu durumda belirleyici faktör değildir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.