BEBEKLERDE GÖZ, KULAK, GÖBEK BAKIMI NASIL YAPILIR?

Göz, Kulak ve Göbek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her yeni anne bebeğinin üzerine titrer. Peki yeni doğan bebeklerde göz, kulak ve göbek bakımı nasıl olmalı?

BEBEKLERDE GÖZ, KULAK, GÖBEK BAKIMI NASIL YAPILIR?

Yenidoğan Bebeklerde Göz Bakımı

Yenidoğan bebeklerin birçoğunda gözyaşı kanalı dardır ve ilk bir yıl gözyaşı kanalı gelişimini devam ettirir. Bu büyüme zamanın da bebeklerde göz çapaklanması çok sık olur. Göz çapaklanmasının ana nedeni gözyaşı kanalı tıkanıklığı oluştururken kirpik dibi iltihabı, göz nezlesi, göz kanallarından alınan enfeksiyon gibi farklı nedenlerde çapaklanmalara neden olabilir. Göz çapaklanması durumu genelde ilk bir yıl içerisinde kendiliğinden düzelir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığının devam ettiği durumlarda çapaklanmalar devamlılığını sürdürebilir.

Bu durum yani çapaklanma uzadığın da burun kökünün yan taraflarında oluşan şişkinlikten, göz pınarına bastırıldığında göze inen akıntıdan ve göz sulanmalarından anlayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda kanalın tıkanıklığını açmaya destek sağlayacak bir masaj uygulaması yapmanız gerekebilir.

Yenidoğan Bebeklerde Kulak Bakımı

Bebeklerin kulaklarında her gün özel olarak düzenli bir bakım uygulanmasına gerek yoktur. Kulak içinde kulak kiri olarak tanımlanan birikintiler, kulağı koruyan salgılardır. Bu akıntıları temizlemek için bebeğin kulak içine ya da kulak deliğine kesinlikle herhangi bir şey sokulmamalıdır. Nedeni ise kulak çubukları, bebeğin kulak zarına zarar verir ve dışarıdaki kirlerin kulak içerisine itilmesine neden olur. Sadece kulaktan dışarıya atılan kirler varsa o kirleri temizlemek gerekebilir.

Bu kirleri temizlemek için ve banyo sonrasında bebeklerde kulak bakımı şu şekilde yapılmaktadır:

Bir kap içerisine kaynamış ılıtılmış su koyun. Temiz bir bezi (tülbent-gazlı bez) su ile ıslatın ve pamuğun fazla suyunu sıkın. Islatılmış bez ile bebeğin kulak kepçesinin arka kısmını silin. Bezin temiz olan farklı tarafı ile kulak kepçesinin iç kısmını silin. Son basamak olarak kulak kıvrımlarının ıslak kalmaması için temiz kuru bir bez ile aynı basamakları uygulayarak kulak kepçesini kurulayın.

Bazı çocuklarda kulak içini koruyan salgı çeşitli nedenlerle kulak dışına doğru yönelemez ve bu salgı dış kulak yolunda birikerek, kulak yolu tıkanıklığına neden olabilir. Tıkanıklık sonucunda ağrı pek nadir olurken, hassas kişilerde hafif bir baskı ve acıma olabilir. Bu durum da mutlaka bir uzmana danışın.

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bakımı

Bebeğinizin göbek bakımı için özel bir ilaç veya uygulama yapmaya gerek yoktur. En önemli olan bölgenin temiz ve kuru tutulması yeterlidir. Göbeğin hava ile temas etmesi durumunda göbek bağı kendiliğinden kuruyacaktır. Bu nedenle bebeğin bezini göbek kordonu dışarıda  yada üstte kalacak şekilde bağlanmalıdır. Göbek kordonu idrar ya da kaka ile kirlendiğinde su ve sabun ile temizlenmesi yeterlidir. Göbek düşene kadar bebeğinize duş şeklinde banyo yaptırabilirsiniz.

Göbek kordonu 7-10 gün içerisinde düşer. Günde bir kez yapılır. Göbek kordonu düştükten sonra 2 gün daha bakıma devam edilir. Göbek bakımında %70’lik alkol ve steril gazlı bez kullanılır. Göbek kordonunun altına temiz bir bez yerleştirilir ve kordon üzerine temizleyici olan tavsiye edilmiş steril su kullanılır. Göbek kordonunun çevresi akıntı, kızarıklık, koku yönünden gözlemlenmelidir.

Göbekte sulanma, kızarıklık, kötü koku, ateş, akıntı, kanama gibi durumlarla karşılaşırsanız sağlık merkezine ulaşınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.