Çocuklarda İshal Nasıl Geçer?
Kısırlık Tanısı Nasıl Konur?
Kısırlık tanısının konulabilmesi için korunmasız olarak haftada 3-4 defa cinsel ilişkiye giren çiftlerin ilk bir yılın ardından hamilelik yaşanmaması durumu kısırlık belirtisi olarak kabul edilir.
Kısırlık düzenli cinsel ilişkiye giren çiftlerde hamileliğin görülmemesi durumları için kullanılan bir kavramdır. Düzenli olarak ilişkiye girmesine ve korunma olmamasına rağmen hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda ilk bir yılın ardında gerekli tetkikler yapılmaktadır.
İnsan bedenin üreme sisteminde görülebilecek hastalıklar arasında gösterilen kısırlık durumu kadınlar ve erkeklerde görülebilir. Vücutta bulunan üreme sisteminde işlevselliğin kaybolması ve beklenen gebelik durumunun yaşanmaması sonucu kısırlık tedavisine başlanabilir.
Kısırlık durumu pek çok çift için sorun teşkil eden hastalıklardan birisidir ve daha sıklıkla ileriki yaşlarda bireylerde görülmektedir. Son zamanlarda kısırlık tedavi yöntemleri ile bu soruna kalıcı çözümler oluşturulabiliyor.
Kısırlık genel bir belirtisi görülmeyen hastalıklardandır. Kısırlık tanısının konulabilmesi için korunmasız olarak haftada 3-4 defa cinsel ilişkiye giren çiftlerin ilk bir yılın ardından hamilelik yaşanmaması durumu kısırlık belirtisi olarak kabul edilir. Dolayısıyla kısırlık tanısı konulabilmesi için belli bir sürecin yaşanması gerekiyor, bu sürecin ardından olağan düzenle gerçekleşmesi beklenen hamilelik durumunun yaşanmaması halinde uzmanlara başvurulabilir.
Kadın ve erkek her bireyde ortak olarak görülen hastalıklardan birisi olan kısırlık, kesin olmamakla birlikte farklı nedenlerden dolayı yaşanabilir. En çok görülen nedenlerden birisi ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak isteyen bireylerdir. İlerleyen yaşla birlikte vücut beklenen etkileri gösteremeyebiliyor. Kadınlar için doğurganlık oranı 40 yaşlarından sonra azalmaktadır. Erkeklerde kısırlığın görülmesinde sebeplerden birisi, sperm üretiminde yetersizlik yaşanmasıdır. Bu durum kadınlarda tüplerin tıkanması, yumurtalık bozulmaları ve beklenenden erken görülen menopoz durumudur.
Kısırlık belirtisi olarak gösterilebilecek bazı önemli etkiler olmakla birlikte bu sebepler her zaman kısırlık tanısı ile sonuçlanmaz. Bunun için belirtilerin yaşanmasının ardından uzman doktora başvurulması ve gerekli tetkiklerin ardından kesin sonuç elde etmek adına önem oluşturur. En belirgin kısırlık belirtileri şu şekilde görülüyor;
Kısırlık tedavisine karar vermeden önce çiftler üzerinde ayrıntısı ile tetkik gerçekleştirilir. Bu sayede ne zamandır hamilelik uğraşında oldukları, çiftlerin fizyolojik durumları, farklı zaman diliminde gebelik durumunun yaşanmış olması, erkekler için sperm ölçümleri, kadınlar için yumurtalıkların durumu gibi farklı faktörler dikkate alınır. Hamileliğin gelişmemesi her an fiziki olarak soruna bağlanmayabilir, bazı durumlarda psikolojik sebepler de hamile kalmanın önünde engel teşkil edebilir. Kısırlık tanısı konulduktan sonra ise uygulanan tedavi yöntemleri şu şekilde oluyor;
Bu üç yöntem kesin olarak kısırlık tanısı konulan durumlarda tercih edilen yöntemlerdir. Bunlar sonucunda kısırlık probleminin etkileri ortadan kaldırılması amaçlanır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.