Tarlusal Yorumları, Kaç Gün Sonra Adet Olunur? Tarlusalla ilgili Her Şey
Form olarak hap, tablet ya da iğne şeklinde alınan ve içinde hormon bulunan adet (regl) söktürücü ilaçlardır.
Kadın hastalıklarına ilişkin olarak en sık tercih edilen ilaçlar adet söktürücü ilaçlardır. Bu ilaçlar hap şeklinde, tablet formunda ya da iğne olarak vücuda alınabilir ve hormon içerdiği için de dikkat edilmesi gereken bir yapıya sahiptirler.
Kadınların en çok kullandıkları ilaç türleri içinde adet söktürücü ilaçlar bulunur. Söz konusu ilaçların kadın hastalıkları dolayısı ile alındığı, hormon bulunan ilaç içeriğinin adet düzensizliği gibi bir takım sorunlara sebep olabildiği ileri sürülmektedir.
Adet Söktürücü İlaçlar Nedir?
Bu tür ilaçların içinde progesteron, yani gestagen hormonu yer alır. Zaman zaman östrojen ve progesteron hormonu içeren bir takım bileşenler de adet söktürücü ilaç yapısına katılabilir.
Temel anlamda 2 farklı kullanım amacı bulunan bu ilaçların ilk olarak hamilelikten korunabilme, ikinci olarak ise geciken adet kanamasının bir an önce gerçekleşmesini sağlama amacı ile alındığı bilinir. Öte yandan kimi kadın hastalıklarının tedavisinde de bu tür ilaçlardan yararlanılma ihtimali vardır.
Adet Söktürücü İlaçların Etkileri Nasıldır?
Eğer bu ilaçları alan kadın gece kalmamış ise, ilaç rahim duvarına baskı uygular. Bu şekilde de rahim içindeki atıklar vücudun dışına atılır. Böylece de adet kanaması başlatılmış olur.
Söz konusu adet söktürücü ilaçların etkileri, doğrudan doğruya adet döngülerinin taklit edilmesi prensibine bağlıdır. Adet dönemlerinde bilindiği gibi ilk dönemin en etkili unsur östrojen hormonudur ve devam eden süreçte ise etkin olarak progesteron hormonu öne çıkar. İşte adet söktürme ilaçları da aynı mantık ile hareket ederek vücuda etkide bulunur. Vücuda verilen hormonların gereken baskıyı ve ortamı sağladıkları, ilacı kesince de 4-5 gün içinde asıl adet kanamasının yaşandığı görülebilmektedir. İşte ilacın etkisi tam olarak bu şekilde görülebilir.
Adet Söktürücü İlaçların Yan Etkileri Olur Mu?
Yukarıda anlatılan adet söktürücü ilaçlarda, adet kanamasının başlatılabilmesi için gereken bir takım hormonların olduğu ifade edilmiştir. Bu hormonlar çoğu zaman yüksek seviyede bileşenlerin içinde bulunurlar. İşte tam da bundan dolayı pek çok yan etki görülebilir.
Daha çok belli başlı hastalık gruplarına sahip olan kadınların sorun yaşayacakları yan etkiler önem arz ederken, migren hastalığı olan ya da yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunan kadınların özellikle dikkat etmesi gerekir.
Yan etkiler arasında göğüslerde görülebilecek olan aşırı hassasiyet, aşırı bir bel ağrısı, mide bulanması ve baş ağrıları da yer alır. Adet söktürücü ilaçların alınması sırasında en kritik konu ise kadının hamile olup olmadığıdır. Eğer adet süreci hamilelikten dolayı gecikiyor ise ve bu gecikmeyi sonlandırıp bir an önce kanamayı başlatmak için bu ilaçlara başvurulmuş ise hemen doktora danışılmalıdır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Adet söktürücü ilaçlar yazınız özenle hazırlanmış çok ayrıntılı.
Adet söktürücü ilaçları çok iyi anlatmışsınız açıkçası okurken çok fazla şey öğrendim.