Erkeğin Yaşı İle Gebelik ve Kısırlık Arasındaki İlişki Nasıldır?
Doğum kontrol yöntemleri ile istenmeyen gebeliği en baştan önleyin!
Etkili doğum kontrol yöntemlerinden size en uygun olanı tercih ederek gebeliği önlemeniz mümkün. Kürtaj işlemi, bir doğum kontrol yöntemi olarak düşünülmemelidir. Bunun için gebelik ihtimalini ortadan kaldırmak adına etkili doğum kontrol yöntemlerinden birini tercih ederek istenmeyen gebeliği başından engelleyebilirsiniz. Çeşitli doğum kontrol yöntemlerinden kullanımı sizin için uygun, rahat ya da kolay olan herhangi bir yöntemi tercih ederek gebe kalma riskini ortadan kaldırın. Doğum kontrol yöntemleri arasından doğal yöntemler tercih sebebi olmaktadır. Bu konuda hassas bir yapıya sahipseniz doğal korunma yöntemlerine göz atabilirsiniz.
Aileler ve bireylerin bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları hem kendi saadetleri hem de toplum refahı açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple bireyler doğurganlıklarını kontrol altına almayı tercih etmektedir. Çiftler istenmeyen gebelik halinde kürtaj gibi yıpratıcı bir karar vermek zorunda kalabilmektedir bu sebeple gebelik istemedikleri durumlarda gebeliğe engel olarak doğurganlığı kontrol altına almak için çeşitli “doğum kontrol yöntemlerine ” başvurmaktadır.
Tıbbın ilerlemesi ile doğum kontrol yöntemleri de gelişmiş ve daha etkili sonuçlar vermeye başlamıştır. Gelişen doğum kontrol yöntemleri çeşitlilik oluşturmaya başlamış sadece kadınlar için de erkekler için de tercih edilebilir bir hal almıştır. Bu çeşitliliğin yanı sıra doğum kontrol yöntemleri herkes için aynı değildir. Kişilerin sağlık durumları bu noktada önem teşkil etmektedir. Çünkü doğal yöntemlerin dışındaki tıbbi korunma yöntemlerinin vücuda belirli yan etkileri olabilmektedir. Doğal korunma, bariyer, hormonal metotlar ve sterilizasyon arasından kişilere uygun olan yöntemin seçilmesi gerekir.
Takvim Yöntemi:
Kadınların hamileliğe daha yatkın oldukları riskli dönemlerde yani yumurtlamadan önceki 5 gün ve yumurtladıktan sonraki 3 gün içinde cinsellikten kaçınarak korunmayı tercih etmektedirler. Bu yöntem için vücudun riskli döneme yaklaşırken geçirdiği değişiklikler oldukça önemlidir bunların takibine yöntemi uygulamaya başlamadan en az 6 ay önce başlanmalıdır.
Prezervatif:
Prezervatif veya condom meninin partnerin vücuduna girmesini önlemektedir. Kullanım kolaylığı ve fiyatı açısından en çok kullanılan metodlardan birisidir. Doğum kontrolünün yanında cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmaktadır.
Diyafram:
Spermlerin rahme ulaşmasını engellemek amacıyla rahim ağzının kapatılması şeklindeki metottur. Sadece cinsel ilişki sırasında kullanılması gerekir. Cinsel ilişkiden 6 saat önce yerleştirildiği için cinsel ilişki kesintiye uğramaz. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan belirli orandan korumaktadır. Spermleri etkisiz kılmak için üretilen spermisit ile birlikte kullanılır.
Servikal Başlık:
Üretilen lastik parçanın spermisit ile birlikte kullanılarak rahim ağzının kapatılması şeklinde korunma yöntemidir. Daha çok doğum yapmamış kadınlarda doğru kullanım sonucunda %91 oranında etki göstermektedir, bu oran yanlış kullanım halinde %80 lere kadar düşmektedir. Doğum yapmış kadınlarda etki oranı ise doğru kullanım da%74-75 iken yanlış kullanımda oran %65-68 oranlarına düşmektedir.
Spiral veya Rahim İçi Araç(RİA):
Genellikle T şeklindir ve doktorlar tarafından yerleştirilir diğerleri sperm geçişini engellerken spiral geçişi engellemez, döllenen yumurtaların rahim içine yerleşmesini engeller. Geri dönülebilir doğum kontrol yöntemlerindendir.
Östrojen ve progesteron veya sadece progesteron içerirler, yumurtamayı engelleyerek, rahimin iç durumu bozarak gebeliği engeller.
Doğum Kontrol Hapları:
Kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Özellikle damar tıkanıklığı rahatsızlığı olan hastalar kullanmamalıdır. Çünkü doğum kontrol hapları venöz tromboemboli(toplardamar tıkanıklığı) ve arteriel tromboemboli(atardamar tıkanıklığı) riskini artırmaktadır. 3 hafta kullanıp 1 hafta bırakılarak kullanılan haplardır.3 haftanın ardından bırakıldığı dönemde vücut suni olarak adet olmaktadır. Kullanımı sırasında ilacın kullanılmasına adet başladıktan sonra ilk 7 gün içinde başlanmalıdır. Her gün aynı zamanda kullanılmadır. Hap kullanırken sigara kullanılmamalıdır. %95-99 oranında koruma sağlamaktadır. Kullanımının kolay olmasının aksine cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumamaktadır.
Ertesi Gün Hapları:
Hormonal hap ile acil korunma uygulamasıdır. Sonraki ilk 24 saat içinde kullanıldığında oldukça etkili olmakla birlikte 72 saate kadar kullanımı mevcuttur fakat 24 saatin ardından kullanılması halinde etkisi belirli oranda azalmaktadır.
İğneler:
3 aylık veya aylık seçenekleri ile kalçadan vurulan iğneler ile uygulan doğum kontrol yöntemidir.
Cilt Altı Çubuk (İmplantlar):
Üst kol deri altına yerleştirilen çubuk sayesinde 3 yıl kadar koruma sağlayan yöntemdir. 3 yılda 1 yenilemek yeterlidir. Kişi kendi kendine kullanmaktan vazgeçemez tıbbi müdahale ile çıkarılmalıdır. Çıkarıldıktan 3 ay sonra doğurganlık eski halini almaktadır. En etkili koruma yöntemlerinden biridir.
Kadınlarda ve erkeklerde uygulanabilmektedir. Vazektomi; ameliyat ile erkeklerin sperm kanallarının alınmasıdır. Kadınlarda ise doğum öncesinde sonrasında veya sezaryen sırasında tüplerin bağlanarak sperm geçişinin önlenmesi işlemidir.
Bu yöntemlerin çoğu doğum kontrolü açısından oldukça önemlidir. %80-%99 oranında doğum kontrolünü sağlamaktadırlar. Bireylerin doğurganlıkları ve vücut yapıları birbirlerinden farklı olduğu için doktora danışarak en uygun doğum kontrol yöntemi kullanmak istenmeyen hamileliklerin önüne geçmekte daha da etkili olacaktır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Tıppi açıdan bir çok yöntem bulunmakta.Başta doğum kontrol haplari , iğneler ve Prezervatif gelmekte.Her ne kadar koruyucu olarak bu maddeler yaygın olsada , istemediğiniz bir hamileliği bu yöntemlerle engelleyebilirsiniz.Yinede herşeyden önce dikkat diye düşünüyorum:)Biz kadınların bazı durumlarda zaafları kullanılıyor ve bu hiç hoş değil..
Oncelikle sunu soylemeliyimki her cift bakabilecekleri kadar cocuk yapmalidir. Toplumumuzda istenmeden yapilan cocuk orani o kadar yuksekki ciftler bakamadiklari icin ya evlatlik yada cocuk esirgeme kurumlarina birakiyolar. Onun icin halkin her yonden bilinclenmesi cok onemli… istenmeyen gebeligi engellemenin bir cok yontemi var bunun icin saglikocaklarinda ciftlere ucretsiz destek verilebiliyo. Ciftlerin bu yontemleri bilip en uygun yontemle korunması gerektiğini düşünüyorum Kendi acilarindan sonra toplum refahi acisindan..