Adet Döneminde Vücutta Neler Olur?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüp bebek tedavisine sağladığı destek nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüp bebek tedavisine sağladığı destek, tüm evlat sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği ortak bir konudur. Maliyet açısından birçok çifti zorlayan tüp bebek tedavisi için SGK desteği en büyük avantajlar arasındadır. Doğal yollarla evlat sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisinin maliyeti oldukça zorlayıcı ve yıpratıcı olabilmektedir. Ancak SGK desteği için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu koşullar içeriğin devamında detaylı olarak yer almaktadır.
Tüp bebek tedavileri, daha çok tedavi sürecindeki ilaç fiyatları nedeni ile maliyetleri son derece yüksek tedavilerdir. Tüp bebek merkezlerinin fiyatları, hastalara sundukları tedavi ve kaliteye göre değişiklik gösterebilmektedir. Uzmanların deneyimleri ve geri kalan her şey tedavinin maliyetini değiştiren faktörlerdir. Bundan dolayı da tüp bebek tedavisi yapan her merkez aynı fiyatı istemeyebilir. Bu duruma neden olan en önemli faktör, kliniklerde uygulanan teknoloji farklılıkları ve hastaya sunabileceği imkan ve koşullardır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, SGK sigortalı ve emekli bireylerin tüp bebek gereksinimlerini en çok iki denemeye kadar karşılamaktadır. Ancak bu uygulama SGK anlaşması bulunan hastaneler için geçerlidir. Koşulları ise ilki sigorta diğeri ise sağlık olmak üzere iki şekildedir.
Sigortalılık Koşulları
Sağlık Koşulları
SGK aracılığı ile tüp bebek yardımı alabilmek için bu konuda yetkili olan sağlık kurumlarından Sağlık Kurulu Raporu alma şartı aranmaktadır.
Tüp bebek tedavisi için hazırlanacak olan Sağlık Kurulu Raporu’nun, bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum ve üroloji kliniği her alan 3. basamak sağlık kurumlarında 2 kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile birlikte ve 1 de üroloji uzmanından meydana gelen sağlık kurulu tarafından oluşturulup düzenlenmesi gerekir.
Tüp bebek tedavisi için düzenlenen Sağlık Kurulu Raporları’nda, hastanın yaşı ve kimlik bilgilerinin bereberinde, tanı, endikasyon, uygulanacak tedavi yöntemi, verilen ilaçların ilaçların saat ve dozları da açıklanmalıdır. Tüp bebek tedavisi için istediğiniz tüp bebek merkezine başvuramazsınız kesinlikle SGK ile sözleşme halinde olan merkezlere başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Katılım Payınız 300 ila 360 TL Aralığında:
SGK ile sözleşmesi halinde olan tüp bebek merkezlerine SGK gerçekleşen her deneme başına 1200 TL para ödemektedir. Siz de sözleşmesi olan bu merkezlere tüp bebek için başvurduğunuzda ilk deneme için bu fiyatın yüzde 25’i yani 300 TL, ikinci deneme için de yüzde 30’unu yani 360 TL ödemek zorundasınız.
Şunu da unutmamanız gerekir ki tüp bebek tedavisinin masrafları yalnızca tedavi kısmıyla kalmayıp bunun yanı sıra ilaç masrafları da dahildir. Tedavi sürecinde kullanacağınız ilaçlar için de Sağlık Kurulu Raporu almış iseniz ilaç için ek olarak ücret yok, eğer almamışsanız % 20 oranında kendi bütçenizden ilaç katkı payı ödemek zorunda kalırsınız.
Gerekli Evraklar
Süreç öncesinde kadından istenecek evraklar şunlardır:
Erkekten istenecek Evraklar
Tüm bunlara ek olarak raporun düzenlenmesine neden olan faktör erkek ise erkeğin bir üroloji uzmanı tarafından kontrol edildiğini gösteren muayene rapor belgesi mutlaka alınmalıdır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Normal yollar ile çocuk sahibi olamayan aileler için maddi açıdan destekte çok önemli tabi.Duyduğuma göre oldukça maliyetli bir uygulama.Tüp bebek aşılamasıyla beraber çocuk sahibi olmak isteyenlere bu denli destek verilmesi hoş.Bu yazıyı okuyana kadar bilmiyordum , gerçekten çok teşekkürler.En azından yakın çevremizde bu durumla karşı karşıya kalan çiftleri bilinçlendirebiliriz.
asgari ücretli calışan altından zor kalkar sgk hepsini karşılasa herkes evlat sahibi olsa ne kadar güzel olur var bri arkadasım olamıyor ve sokakta oynayan cocuklara bakıp aglıyor icler acısı