Rahim Filmi HSG Ne Zaman ve Nasıl Çekilir?
Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan tüpleri bağlatma hakkında bilmeniz gerekenler.
Gebeliğin oluşması için sperm hücresinin yumurta hücresini döllemesi gerekir. Bu sperm ve yumurtanın birleşimi fallop adı verilen tüplerin içinde gerçekleşir. Tüplerin bağlatılması durumunda ise fallop tüplerine yumurta hücresi ve sperm hücresi giriş yapamaz. Bu durumda döllenme gerçekleşemeyeceği için gebelik oluşmaz. Bir çeşit doğum kontrol yöntemi olan tüpleri bağlatma ameliyatı hakkında tüm merak ettikleriniz makalenin devamında.
Bilateral Tüp Ligasyonu (BTL) adı verilen tüplerin bağlanması ameliyatı gebelik oluşmasını engellemek amacıyla uygulanmaktadır. Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan tüpleri bağlatma ameliyatı özellikle daha önce çocuk sahibi olmuş ve son doğumunu sezaryenle yapan kadınlara, sezaryen ameliyatı esnasında uygulanabilmektedir. Tüpleri bağlatma ameliyatı, fallop tüplerinde sperm ve yumurta hücrelerinin geçişini engelleyerek hamileliğin meydana gelmesini önler. Tüpleri bağlatma ameliyatı tüm yaşam boyunca doğum kontrolünü sağlayabilmektedir. Hamilelikten korunmayı sağlamasının yanı sıra over (yumurtalık) kanseri ve PID adı verilen pelvik enfeksiyon riskini azaltmaktadır.
Tüp bağlatma ameliyatı olmadan önce kişinin bu konuyu detaylıca düşünmesi gerekmektedir. Çünkü tüp bağlatma ameliyatı gebelikten korunma konusunda en güvenilir ve en sağlam yöntemlerden biri olmasına karşın geri dönüşü olmayan bir yöntemdir. Çiftler tekrar çocuk sahibi olmak istediklerinde tüplerini bağlatmış olan kadının normal yolla hamile kalması neredeyse imkansız hale gelecektir. Bu nedenle bu ameliyattan önce çiftlerin tüm detayları düşünüp avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurarak bir karara varmaları gerekmektedir. Tüp bağlatma ameliyatı sezaryen ile doğum yaptıktan sonra tüplerini bağlatmaya karar vermiş kadınlara, sezaryen ameliyatı esnasında uygulanabilmektedir. Bu operasyon sezaryen ameliyatı dışında da uygulanabilen bir ameliyattır. Tüpleri bağlatma ameliyatı laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemiyle de doğumdan sonraki herhangi bir zamanda da uygulanabilmektedir. Tüp bağlatma ameliyatı doğum kontrol yöntemleri arasında en etkili ve güvenilir bir yöntem olsa da gebe kalma riskini sonsuza dek tamamen ortadan kaldırmayı vaat etmez. Tüplerin bağlatılmasından sonra hamile kalma riski %1’den daha az olsa da imkansız değildir. Bu sebeple ameliyat sonrasında adetin gecikmesi durumu söz konusu ise hamilelik oluşması imkansız diye düşünmeyip gebelik testi uygulanması tavsiye edilir.
Tüpleri bağlatma ameliyatı 2 farklı teknikle uygulanabilmektedir. Bu teknikler aşağıda belirtildiği gibidir.
Açık ameliyat (laparotomi) yöntemlerinden salpenjektomi, uchide, irving, madlener ve pomeroy teknikleri uygulanmaktadır. Bu tekniklerden en sık tercih edilen yöntem ise pomeroy yöntemidir.
Kapalı ameliyat (laparoskopik) yöntemilerinden ise falope halkası, klips takılması, bipolar koagulasyon ve unipolar koagulasyon teknikleri uygulanmaktadır. Bu tekniklerden en başarılı olarak gösterine yöntem ise unipolar koagulasyon yöntemidir.
Tüp bağlatma ameliyatı kısaca fallop tüplerinin kesilerek bağlanması şeklinde uygulanır. Bu şekilde sperm ve yumurta hücresinin tüpler içerisine girişi engellenir. Laparotomi (açık) ve laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemlerinden biri tercih edilerek uygulanan tüp bağlatma operasyonu gebelik oluşmasını yüksek oranda engelleyerek korunma yöntemleri içinde yüksek başarı oranına sahiptir.
Kapalı ameliyat yöntemi alt karın bölgesinden birkaç mm’lik delik açılarak tıbbi kamera ve aletlerin içeride ilerletildiği bir yöntemdir. Bu yöntemde cerrah operasyon alanını görüntüsü kat kat büyütülerek yansıtılmış olan ekrandan takip etmektedir. Hastaya derin ve uzun bir kesi uygulanmadığı için iyileşme süreci daha kısadır. Hasta ameliyattan sonra herhangi bir acı hissetmez. Operasyondan sonraki gün hastanın taburcu edilmesi mümkün olmaktadır. Bu yöntemde tüplerin orta kısmı yakılır ve uç tarafları klipslerle tutturulur. Bu şekilde spermlerin geçişi engellenmiş olur.
Açık ameliyat yöntemi ise çoğunlukla sezaryen doğum esnasında uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde hastanın alt karın bölgesine kesi uygulanır. Eğer operasyon sezaryen doğum dışında uygulanıyorsa bu kesi çok büyük olmaz. Yaklaşık 5 cm olan ameliyat kesisinin iyileşmesi kolay olur. Operasyondan sonraki gün hastanın taburcu edilmesi mümkün olmaktadır.
Her iki yöntemle uygulanan tüp bağlatma ameliyatının gebelik riskinin azaltma oranı aynıdır.
Tüpleri Bağlatma Ameliyatı Sonrası Tüpler Tekrar Açılabilir Mi?
Tüplerin bağlanması ameliyatı geri dönüşü oldukça zor bir operasyondur. Bu sebeple daha önce çocuk sahibi olmuş ve artık kesinlikle çocuk istemeyen kadınlar için uygulanması tercih edilmektedir. Tüpler bağlandıktan sonra kadının doğal yolla gebe kalması neredeyse imkansız olmaktadır. Tüplerin tekrar ameliyatla açılması ise tüpleri bağlatma ameliyatının hangi yöntemle uygulandığına bağlıdır. Ancak tüplerin tekrar açılmasından sonra gebe kalma ihtimali yine de düşüktür. Bu sebeple tüplerini bağlattıktan sonra tekrar gebelik isteyen kadınlar için tüp bebek tedavisi önerilir.
Tüplerini daha önce bağlatıp hiçbir şekilde gebelik istemeyen bir kadın, hayatın ilerleyen dönemlerinde verdiği bu karardan dolayı pişmanlık duyabilir. Evlat kaybı, boşanma sonrası yeni bir evlilik nedeniyle tekrar anne olma isteği, kardeşe ihtiyaç duyma gibi çeşitli birçok sebepten dolayı tekrar çocuk istenmesi olasıdır. Tüplerini bağlatıp da bu durumu yaşayan kadınların oranı 500’de 1’dir. Bu durumda kadın tekrar anne olmak istediği için tüplerini açtırmayı düşünür. Ancak tüplerin tekrar açılması işlemi için önceki ameliyatın hangi yöntemle uygulandığı oldukça önemli bir konudur. Ameliyat yönteminin yanı sıra birleştirilen tüplerin birleşim sonrası toplam uzunluk mesafesi de başarı oranını etkileyen bir faktördür.
Tüplerin bağlatılmasından sonra geri dönüşüm operasyonu için tüplerin kesilen yerden tekrar birleştirilmesi söz konusudur. Bu operasyon maliyeti yüksek ve uzun sürecek bir operasyondur. Bunun yanı sıra başarı oranı ise oldukça düşüktür. Tüplerin yeniden açılmasından sonra meydana gelen gebeliklerde dış gebelik olma riski de yüksektir. Bu oran yaklaşık olarak %10’dur. Bu nedenle tüp bağlatma ameliyatından sonra yeniden anne olmak isteyen kadınlar için tüp bebek tedavisi önerilmektedir.
Tüpleri Bağlatma Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Öncelikle bilinmelidir ki her cerrahi operasyonun taşıdığı birtakım riskler mevcuttur. Bu riskler kimi zaman anesteziye bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi cerrahın tecrübesine, el becerisine, donanımına ve hastanın durumuna göre farklılıklar gösterebilir.
Tüp bağlatma ameliyatının vücuttaki diğer organlara herhangi bir zararı bulunmaz. Üreme organları üzerinde ciddi riskler barındırmayan bu operasyon kanamaya neden olmaz. Ameliyatın en büyük riski geri dönüşü neredeyse imkansız olmasıdır. Her ne kadar geri dönüşüm ameliyatı uygulanabilse de başarı oranı düşüktür. Bir diğer risk ise geri dönüşünün çok zor olmasına karşın yine de gebelik oluşma ihtimalini taşımasıdır. Yani kişi bu operasyonu olduktan sonra %100 gebe kalamaz denilemez. Çünkü her korunma yönteminin çok nadir de olsa gebelik riski bulunmaktadır. Tüplerin bağlatılması ameliyatı da bu riski taşımaktadır. Bu riskleri maddeler halinde belirtmek gerekirse aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Gebelik riskini %100 ortadan kaldırmaz.
Geri dönüşü oldukça zordur ve ameliyat sonrası gebelik düşünülürse tüp bebek tedavisi düşünülmelidir.
Tüp bağlatma ameliyatı bel ve sırt ağrılarına sebep olmaz, adet düzensizliği yapmaz ve menopoza girmeye sebep olmaz. Bu konular tüp bağlatma ameliyatı olmayı düşünen kadınların kafasında soru işaretleri oluşturmaktadır ancak tüp bağlatma ameliyatının bu tip durumlara etkisi çoğunlukla görülmemektedir. Tüp bağlatma ameliyatından sonra çiftlerin cinsel hayatı olumlu ya da olumsuz yönde etkilenmez. Çünkü tüp bağlatma ameliyatının cinselliği etkilememektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
gayet acık cocuk istemeyenler için dogum kontrol yontemlerinden birisi daha tıp cok ilerledi her sorunun birden fazla yontemi mevcut ve gercekten iyi biryontem
Benim eşim kordonlarını bağlattı kapalı amaliyat oldu ama ağrısı vede sizisinin çok olduğunu söylüyor çok basitmiş gibi anlatan doktorlar açıklama yaparmisiniz vede ameliyati 3saati buldu