Yeni Doğmuş Bir Bebeğe Nasıl Bakılır? Ne Kadar Yemeli?
Hamilelik döneminde ortaya çıkan tansiyon düşüklüğü hakkında bilinmesi gerekenler
Gebelik dönemindeki tansiyon düşüklüğü muhakkak dikkate alınması gereken bir durumdur. Buna sebep olan etkenler farklılıklar gösterebilir. Bu etkeni bularak tedavi yoluna gidilmesinde fayda vardır. Bu sayede daha sağlıklı ve daha rahat bir gebelik dönemi geçirilmesi mümkün olabilmektedir. Tansiyon düşüklüğüne neden olan faktörleri öğrenerek bu durum için tedbir alınması mümkündür. Gebelikte tansiyon düşüklüğünün nedenleri ve tedavisi için makalemizin devamını okuyunuz.
Hamileliğin ilk üç ayında meydana gelecek olan psikolojik etkenler, hormonal değişimler ve dolaşım bozukluklarının yanında tansiyon düşmesi gibi nedenlere bağlı olarak baş dönmesi ve baygınlık hissi görülebilmektedir. Bunun yanında bacak damarlarındaki kan göllenmeleri, ani pozisyon değişiklikleri, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi durumlarda görülebilmektedir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise kadının sırtüstü pozisyonda olmasına bağlı olarak tansiyon düşüklüğü görülebilmektedir.
Günümüzde kişilerin normal tansiyon nedenleri 120 / 80 olarak bilinmektedir. Tansiyon rakamlarının 90 / 60 olduğu durumlarda tansiyon düşüklüğü olduğu belirtilmektedir. Bu durum herhangi bir tehdit altında olduğunuzu göstermemektedir. Ayrıca tansiyon düşüklüğünün farklı bir soruna neden olup olmayacağı da şikâyetlere göre değişebilmektedir. Kalp atışlarının anormalleşmesi, bayılma ve kansızlık gibi durumların görülmesi sonucunda bazı tedbirler almanız gerekecektir.
Tansiyonun çok fazla düşmesi, kan akışının organlara yeteri kadar oksijen ve besin taşıyamamasından kaynaklanmaktadır. Bu duruma bağlı olarak kişilerde bilinç kaybı görülebilir ve bazen kişiler şok geçirebilir.
Düşük Tansiyonun Nedenleri Nelerdir?
Gebelik sürecinde tansiyon düşüklüğü hakkında detaylı bilgilerimizi paylaşmadan önce düşük tansiyonun nedenleri hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Yaşın ilerlemesi, hava sıcaklığı ve yaşanan stres durumları tansiyon düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bunun yanında, uzun süreli yatakta durmak da tansiyonu etkilemektedir. Bu durumlar aşırı bir tansiyon düşüklüğüne neden olmamaktadır fakat günlük yaşamınızı etkileyebilir. Bazı durumlarda sersemleme hissine de kapılabilirsiniz. Genel olarak bu nedenlere baktığımızda;
Tedavisi
Düşük tansiyon yaşayan kişiler için en uygun tedavi yöntemi, tansiyonun düşmesine sebep olan durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Kan kaybı nedeniyle tansiyon düşüklüğü yaşayan kişilere kan nakli yapılabilir. Ayrıca tuz tüketimi ve sıvı alımını arttırarak düşük tansiyonun önüne geçilebilir. Bunun yanında sağlıklı ve dengeli beslenmek de tansiyon hastalıkları için uygun olan savunma yöntemleridir.
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğünün Nedenleri
Hamilelik döneminde sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Hamile bir kadında tansiyon oranının 90/60 düzeyinde seyretmesi gerekmektedir. Göz kararması, halsizlik ve baş dönmesi gibi şikâyetlerle beraber ortaya çıkan düşük tansiyonun gebelik dönemindeki nedenlerini kontrol edelim.
Gebeliğin ilk aylarında görülen kusmaların fazla olması, kadınların yeterince beslenememesine de neden olabilir. Bu durumla beraber düşük tansiyon riski de görülecektir. Hasta aşırı derecede bitkin ve yorgun olabilir. Böyle durumlarda gebe kadına serum yöntemiyle müdahale edilebilir.
Hamilelik döneminde sırt üstü ya da sağ tarafa doğru pozisyon alındığında, rahim büyük damarlara baskı yapmaktadır ve bu durum aynı zamanda tansiyonun düşmesine neden olmaktadır. Alacağınız tedbir, gebeliğin ilk aylarında istediğiniz yöne doğru kıvrılabilmek olmalıdır.
Gebelikte kanama oluşumları da düşük tansiyon sebepleri arasındadır. Bu duruma örnek verecek olursak düşük yaşayan bir anne adayında kanama olması ve gebeliğin son dönemlerinde görülen tansiyon düşmesi normal olarak algılanmalıdır. Hamilelik döneminde görülecek tüm kanamalarda acil olarak doktora başvurulması gerekir.
Uyurken ya da otururken, aniden hareketlenmeniz sonucunda tansiyonunuz düşebilir. Bununla beraber göz kararması ve baş dönmesi gibi faktörlerden şikâyetçi olabilirsiniz.
Aşırı sıcak ortamlarda yaşanacak terleme ve sıvı kaybı da gebelik döneminde tansiyon düşüklüğünün sebepleri arasındadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına bol sıvı tüketmeniz önerilmektedir.
Alınması Gereken Tedbirler
Gebelik dönemlerinde görülebilen baş dönmesi ve bayılma gibi durumlarda ilk olarak yapılacak müdahale, hastayı sırt üstü yatırıp başının altına herhangi bir madde koymadan bacaklarının yukarıya doğru kaldırılmasıdır. Hamile kadın, bu durumları hissettiği anda ya oturmalı ya da uzanmalıdır. Ayakta kalması durumunda ani hareket değişimleri gösterebilir ve bu durum bebeğin sağlığına da olumsuz etkiler gösterecektir. Hamile kadının yüzüne soğuk bir bez ile masaj yapılmalı ya da kolonya sürerek kendine getirilmesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda nabız kontrolünün yapılması da önemlidir. Ani pozisyon değişikliklerinden kaçınılmalı ve temiz bir havada hasta rahatlatılmalıdır. Tansiyon düşmesi durumlarında hasta istirahat ettirilmeli ve bolca meyve tüketimi yapmalıdır. Bu önlemler alınarak tansiyon düşmesinin kısa bir sürede ortadan kalkması sağlanabilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
Sitenizde hamilelikte romatizma ile ilgili bir yazı var mı?