Epizyotomi: Doğum Kesisi – Dikişli Doğum

Epizyotomi (doğum kesisi) uygulaması ile normal doğum sırasında oluşabilecek düzensiz yırtıkların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Normal doğum sırasında genişleyerek bebeğin çıkmasına olanak tanıyan vajina bölgesinde, doğuma bağlı düzensiz yırtıklar meydana gelebilmektedir. Bu yırtıkların nereden kaç cm kadar oluşabileceği bilinmediği için epizyotomi uygulamasıyla kontrollü bir doğum kesisi uygulanır. Bu sayede normal doğum daha kolay bir şekilde gerçekleşmiş olmaktadır.

Doğum kesisi ya da dikişli doğum olarak da bilinen epizyotomi uygulaması, henüz bebeğin baş kısmı gelmeden, perine bölgesi olarak adlandırılan vajina ile makat arasına kesi uygulanması işlemidir. Bu işlem sayesinde doğum esnasında vajina rahatça genişler ve bebeğin doğumu kolaylaşır. Epizyotomi işlemi çoğunlukla ilk kez doğum yapacak olan kadınlara uygulanan bir operasyondur. Daha önce doğum yapmış olan kadınların sonraki doğumlarında epizyotomi işlemi tercih edilmeyebilir.

Epizyotomi Ne Zaman Uygulanır?

Epizyotomi işlemi için normal doğum esnasında gerçekleşmiş olan birtakım koşulların var olması gerekmektedir. Bu tip durumlarda epizyotomi uygulaması yapılarak normal doğumun kolaylaştırılması sağlanmaktadır. Epizyotomi, doğumu kolaylaştıran ve bebeğin daha kısa sürede dünyaya gelmesine olanak tanıyan bir operasyondur. Operasyon için var olması gereken koşullar aşağıda belirtildiği gibidir.

  • Bebeğin baş kısmının gövdesinden daha büyük yapıda olması
  • Bebeğin ter (makat önde) gelmesi
  • Perine bölgesinde bulunan kasların şiddetli bir şekilde gerilmesi
  • Kadının perine bölgesindeki hassasiyet nedeniyle yırtılmaya elverişli olması
  • Anne adayının yeterli sıklıkta ve şiddette ıkınma ve nefes egzersizi yapamıyor olması
  • Erken doğum (prematüre bebek) durumlarının olması
  • Olası yırtılmaların önüne geçilmesi amacıyla operasyona karar verilmesi
  • Kadının perine bölgesinin oldukça küçük (dar) olması
  • Bu tip durumlarda epizyotomi işlemiyle normal doğumun kısa sürede gerçekleşmesi sağlanmaktadır.

Epizyotomi Neden Uygulanır?

Epizyotomi işlemi perine bölgesinde düzensiz ve kontrolsüz yırtıkların önlenmesi amacıyla ve bebeğin daha kolay bir şekilde doğabilmesi adına uygulanan cerrahi bir operasyondur. Epizyotomi, hekim tarafından kontrollü olarak uygulandığı için doğum sırasında kendiliğinden oluşan yırtıklara göre daha az zararlı olabilmektedir.

Doğum esnasında perine bölgesinde bulunan kaslar da gerilir. Bu gerilme eğer çok şiddetli olursa birtakım deformiteler meydana gelebilir. Bu deformitelerin oluşmaması için de epizyotomi işlemi uygulanmaktadır. Doğum sırasında perine bölgesindeki kasların şiddetli şekilde kasılması sonucu meydana gelebilecek deformiteler kalınbağırsakta sarkma, rahimde sarkma ve mesanede sarma durumlarıdır. Bu tip durumların yaşanmaması adına kişiye, doğum esnasında, olarak epizyotomi işlemi uygulanmaktadır.

Epizyotomi Nasıl Uygulanır?

Normal doğum yapmakta olan kadına ilk önce lokal anestezi uygulanır. Bu anestezi perine bölgesine uygulanarak kesi alanının uyuşması sağlanır. Eğer perine bölgesindeki yapı aşırı hassas bir yapıya sahipse vajinanın hemen alt kısmına bir kesi uygulanabilmektedir. Uygulanan bu kesi, bebeğin daha kolay ve daha kısa sürede doğmasına yardımcı olarak doğumun rahat geçmesini sağlar. Ayrıca düzensiz olarak ortaya çıkabilecek olası yırtıkların da önüne geçilmiş olur. Çünkü epizyotomi için kontrollü bir kesi uygulanır ve başka yırtıkların oluşması engellenir. Doğum gerçekleştikten sonra kesi uygulanan bölgeye dikiş atılır. Bu dikişlerin sayısı uygulanan kesinin büyüklüğüne göre farklılıklar gösterebilmektedir. Uygulanan dikişler bir süre sonra kendiliğinden eriyerek yok olurlar. Epizyotomi işleminin uygulanmış olduğu kadınların perine bölgesindeki temizliğe daha fazla önem vermeleri gerekmektedir. Bu bölgenin temizliği düzenli olarak yapılmalı ve nemli kalmamasına özen gösterilmelidir. Böylece enfeksiyon riskini azaltmak da mümkün olmaktadır.

Epizyotomi işleminden sonra perine bölgesinde hafif bir ağrı ya da acı hissinin duyulması normaldir. Birkaç hafta içinde perine bölgesinin iyileşmesi ve normale dönmesi beklenmektedir. Eğer perine bölgesi 1 aydan daha fazla sürede hala iyileşmemiş olursa mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bölgenin mikrop kapmamış olmasına ve enfeksiyon olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Epizyotomi işlemi bazı doktorlar tarafından rutin olarak uygulanmaktadır. Ancak bu rutin uygulamayı bazı doktorlar tavsiye etmemektedir. Kimi doktorlar kontrolsüz yırtıklar yerine bir tane kontrollü yırtığın daha sağlıklı olabileceğini savunurken, kimi doktorlar da doğumun normal gidişatına uygun olarak davranılması gerektiğini savunmaktadır. Epizyotomi işlemi doğum esnasında karar verilmesi gereken bir işlemdir. Bu yüzden anne adaylarının doktorlarına güvenip en doğru kararı vereceklerinden emin olmaları gerekmektedir.

Epizyotomi Kimlere Uygulanır?

Epizyotomi işlemi özellikle ilk kez normal doğum yapacak olan kadınlar için çoğunlukla tercihedilen bir operasyondur. Çünkü rahim ağzı ve vajen bölgesi ilk doğum esnasında yeteri kadar esnemeyebilmektedir. Bu durumda epizyotomi uygulamasıyla birlikte normal doğumun seyri kolaylaşır ve bebeğin daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde doğumu gerçekleşir. Epizyotomi işlemi gerekli görüldüğü zaman uygulanan bir operasyondur. Ancak bazı hekimler her türlü ihtimali göz önünde bulundurarak rutin bir şekilde epizyotomi işlemini gerçekleştirmektedir. Bu durumda hastanın doktoruyla bu konuyu konuşması ve buna göre hareket etmesi gerekmektedir. Hasta, doktoruna güvenerek doğumun daha kolay ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamalıdır. Bu sebeple alanında uzmanlaşmış, tecrübeli ve donanımlı bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tercih ederek, vereceği kararlara tamamen uyulması gerekmektedir. Doktor – hasta arasındaki iletişimsizlik daha büyük sorunlara yol açabilir.

Epizyotomi İşleminin Dezavantajları Nelerdir?

Epizyotomi işlemi tecrübeli ve donanımlı bir hekim tarafından uygulandığı takdirde kişiye büyük avantajlar sağlayan bir operasyondur. İşlem sonrasında perine bölgesinin temizliği ve bakımı doğru bir şekilde yapılmalıdır. Bu bakım aksatılmamalı ve perine bölgesinin nemli ya da ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. Bölgenin enfeksiyon kapmaması için temizlik konusu önemlidir. Epizyotomi sonrası perine bölgesinde hafif bir iz kalabilmektedir. Bu izin derinliği hekimin başarısına, doğum esnasında anne adayının çabasına (ıkınma ve nefes egzersizleri) ve uygulanan kesinin büyüklüğüne göre farklılıklar gösterebilmektedir. Kadının vücut yapısı ve cilt özellikleri de epizyotomi sonrası kalabilecek izin derecesini belirleyen ölçütlerdendir.

Epizyotomi işleminden sonra en sık karşılaşılan durum perine bölgesindeki ağrı hissidir. Birkaç gün sürebilecek olan bu ağrılar ağrı kesicilerle giderilebilir. İşlem sonrasında perine bölgesine buz kompresi uygulamak faydalı olmaktadır. Eğer kişinin ağrıları hiçbir şekilde dinmiyorsa bu durumda mutlaka doktora başvurulması gerekir. Çünkü bazı epizyotomi uygulamalarında eğer dikiş esnasında bir damar açık şekilde kalırsa içeride kan birikir. Bu durumda kesinin açılarak sorunun giderilmesi ve yeniden dikilmesi söz konusudur.

Epizyotomi işleminin dezavantajlarından biri cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi (disparoni) durumudur. Bu problem eğer epizyotomi sırasında uygulanan kesi ya da dikiş doğru şekilde uygulanamamışsa ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun yaşanmaması için iyi bir hekim tercih etmek önemli bir konudur.

Epizyotomi işleminin sahip olduğu bir diğer dezavantaj ise dikişlerin açılma ihtimalinin olmasıdır. Bu durumda enfeksiyon riski yükselir. Perine bölgesine uygulanan dikişler kendi kendine eriyen dikişlerdir. Ancak henüz kesi bölgesi iyileşmeden dikişlerin açılması sonucunda enfeksiyon görülebilir. Eğer dikişler henüz yok olmadan ve kesi bölgesi iyileşmeden enfeksiyon ya da kanama problemleri gelişirse dikişler tamamen açılabilir. Bu iki durum birbirini tetikleyebilir. Dikişlerin açılmasına neden olan bir diğer etken ise henüz iyileşme sağlanmadan cinsel ilişkide bulunulmuş olmasıdır. Eğer dikişlerin açılmış olmasına rağmen enfeksiyon problemi yoksa kesi bölgesi yeniden dikilir. Eğer enfeksiyon gelişmişse bu durumda öncelikle enfeksiyonun giderilmesi için antibiyotik tedavisi başlatılır. Daha sonra dikişler atılır.

2 yorum

  • Nalan D. dedi ki:

    Gercekten süper cok rahat dogum yapıyoruz bu sayede ama artık ben ve hem cisnlerim normal dogum yapmak istemiyor direk sezeryan dogum bende oyle yaptım ama gercekten korkuyoruz bizleri de anlayın yani dogurmak kolay mı sanıyorsunuz??

    • Halil ibrahim dedi ki:

      Ah bu tıp herşeyin doğallığını bitirdi nerdeyse bebeyide robotun içinde büyütecek anne adayları üzülüyorum yazık yazık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.