Hamilelikte Kuduz Aşısı Olmak Gerekiyor mu?
Kadınlarda yumurtlama (Ovulasyon) döneminde olunduğu 4 farklı yöntemle anlaşılabilir.
Kadınların en çok merak ettikleri sorulardan birisi olan yumurtlama döneminin anlaşılması için bazal vücut ısısında değişimler, rahim içi sıvı yoğunlaşması ve değişimi, memede hassasiyet gibi onlarca etkenin bir araya getirilmesi gerekmektedir. Gebelik oluşması için yumurtlama döneminden ortalama 2-3 gün öncesi en yüksek ihtimalin oluşacağı dönemlerdir.
Yumurtlama adet dönemleri normal seyrinde devam eden kadınlarda iki adet döneminin tam ortasına denk gelecek 2-3 gün içinde gerçekleşmektedir. Düzenli (28 günde bir) adet geçiren kadınların iki adet arasındaki 14. Günden iki üç gün önce başlayarak iki üç günde bir, bir hafta boyunca ilişki denemeleri gebelik oluşma ihtimalini artıracaktır. Adet dönemleri düzensiz olan kadınlarda ise aşağıda belirteceğimiz birincil ve ikincil belirteçlerin meydana gelmesi yumurtlama dönemi başlangıcı hakkında bilgi sahibi olunmasına yarayacaktır.
Yumurtlamanın en büyük belirtileri; rahim içi sıvı değişimi, servikal sertliği ve pozisyonundaki değişiklik, bazal vücut ısısındaki değişiklik, lekelenme, cinsel isteğin artması gibi belirtilerdir.
– Bazal Vücut Isısında Değişiklik: Çoğu kadında yumurtanın gerçekleşme evresinden hemen önce bazal vücut ısısının sabitlenmesi gibi bir durum görülmektedir. Yumurtlama döneminin yaklaşmasıyla bazal vücut ısısı düşecek, yumurtlama gerçekleştikten sonra ise ani bir artış görülecektir. Bazal vücut ısısının birkaç ay sürekli takip edilmesi yumurtlama dönemi hakkında stabil bir fikir elde edilmesini sağlayacaktır.
– Rahim İçi Sıvı Değişimi: Kadınlarda birçok hastalığın, dönemin ve adet halinin belirtisi olan kanamalar, yumurtlama dönemi başlangıcında da belirleyici bir etkendir. Yumurtlama dönemine yakın servikal sıvı, yumurta beyazına benzer bir renkte ve kıvamda görünmeye başlamaktadır. Bununla birlikte bazı kadınlarda servikal sıvının daha farklı bir renk ve kıvamda olduğunun da bilinmesi, kadınların kendi servikal sıvılarını tanımasında etkili olacak bir bilgidir. Yumurtlama dönemi sıvının en yoğun olduğu dönemde gerçekleşmektedir.
– Serviks Dokusunda Sertleşme: Kadınların yumurtlama dönemlerinde rahimde birden çok değişiklik görülmektedir. Serviks dokusu, yumurtlama dönemi başladığında ıslak, daha açık, yüksek ve yumuşak bir hal alacaktır. Bu durum yumurtlama dönemi tahmininde en zayıf yöntemlerden birisidir.
– Diğer Belirleyici İşaretler: Kadınlarda yumurtalama döneminin diğer belirtileri, ikinci belirtiler olarak adlandırılan yukarıda saydığımız maddeler gerçekleştikten sonraki süreçte başlayan belirtilerdir. Bu belirtiler yukarıdakiler gibi kesin belirtiler olmamakla birlikte her kadında görülmeyebilir. Bunlar; çamaşırda sıklıkla lekelenme, pelvis yapıda kramp ve ağrıların oluşması, memelerde hassasiyet ve karın bölgesinde hafif şişlik oluşması gibi belirtilerdir. Bununla birlikte birincil belirtilerin görüldüğü kadınlarda yumurtlama dönemi habercisi olarak cinsel isteğin artması ve aşırı iştah görülmesi gibi durumlara rastlanabilmektedir.
Yumurtlama Dönemi Hesaplama
İlk belirteçlerde ifade ettiğimiz gibi bazal vücut ısısını bir ay takip etmeniz, yumurtlama döneminiz hakkında net bir bilgi edinmenize yeterli olmayacaktır. Bazal vücut ısısı ile yumurtlama dönemi hesaplama işlemlerinde en az üç aylık verilerinizi elde etmeniz ve listelememeniz gerekmektedir. Bu hesaplama ve listeleme yöntemi, yumurtlama döneminizin sonraki dönemine ait net bilgiler edinmeniz konusunda yardımcı olacaktır.
Bazal vücut ısısına bağlı olarak yumurtlama dönemi tahmin işleminde istisnai durumlar da mevcuttur. Sabahları hasta olarak kalktığınız günlerde sabah kalkar kalmaz değil gün içinde bazal vücut ısısı ölçümü yapmanız daha gerçekçi sonuçlar elde edilmesinde yardımcı olacaktır.
Yumurtlama Dönemini Tespit Ettikten Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilmelidir?
Yumurtlama dönemi tarihinin tespitinden sonra gebeliğin oluşması için en verimli dönem yumurtlama başlangıcından iki üç gün öncesidir. Yumurtlama tarihinden iki üç gün önce ortalama bir haftalık periyot ve iki gün aralıklarla cinsel ilişki denenmesi gebeliğin oluşmasında oldukça büyük avantaj sağlanacağı bir yöntemdir. Ortalama bir hafta süren yumurtlama döneminden iki gün önce ilişkiye başlamak, kadın vücudunda ortalama 5-6 gün canlı olarak kalabilen spermlerin yumurta ile birleşerek gebelik oluşturma ihtimalinin yükselmesini sağlayacaktır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.