Fetus-in-Fetu (FIF)

Fetus - in - Fetu (FIF) bebeğin içinde bebek gelişmesidir

Çoğumuzun duymadığı bu durum nadiren de olsa ortaya çıkabilir. İkiz gebeliklerde bir bebeğin diğerinin içinde gelişmesiyle yaşanan bir anomalidir. Bunun teşhisi bazen doğumdan sonra, bazen de yıllar sonra olabilir. Bebeğin parçalarının gelişiminin durmasıyla diğer bebeğin karın bölgesinde kitle oluşumuyla teşhis edilen Fetus – in – Fetu, kitlenin cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir.

Fetus-in-Fetu (FIF)

Fetus- in- Fetu ikiz gebeliklerde nadiren gelişen bir anomalidir. Bu anomalide ikiz bebeklerin birisi diğerinin içinde gelişmeye başlar ve bir anlamda yok olur. Doğumda tek bebek dünyaya gelir. Yani bu durum bebek içinde bebeği ifade eder. Toplumda oldukça nadir rastlanan ve bilinen bir durumdur. Fazla tıbbi özelliği olmayan bu sorunda, en çok dikkati çeken olgu doğan bebeğin karın kısmında kitle bulunmasıdır. Kitlenin içeriğinde ikizin diğerine ait parçalar olur. Parçalar bebeğin tamamına ait olabildiği gibi, bazı bölgeleri içerebilir. Böyle bir durum hemen doğumda ortaya çıkmayabilir. Bebeğin büyümesiyle de, yetişkin olmasıyla da kitle fark edilebilir. Karnından bebek parçaları çıkan en yaşlı kişinin 40 yaşında olduğu tespit edilmiştir.

Karın içerisinde her bölgede bulunan bebeğe ait parçalara en fazla yumurtalıklarda rastlanır. Bu gelişim iki şekilde olabilir. Biri ikizlerden birinin diğerinin içine girerek gelişim göstermesidir. Gelişimin bir süre sonra durmasıyla bu sorun yaşanabilir. Diğeri ise, teratom denilen tümörden kaynaklanır. Bu tümörün özelliği vücuttaki her hücreye benzemeye çalışan tümör olmasıdır. Bilinen tümörlerin dışında, değişik vücut dokularına benzer şekilde gelişir. Fetus – in- Fetu olgularında genellikle teratom tümör ortaya çıkar. Tümörün vücut dokularına benzemek istemesi nedeniyle, aynı diğer bebeğe ya da bebeğin parçalarına benzediği kabul edilir. Bu Fetus – in- Fetu olarak tanımlanır. Ancak böyle bir olgu henüz bildirilmemiştir.

Fetus – in- Fetu ilk defa nasıl oluştu ve teşhis edildi?

Fetus – in – Fetu ilk kez 1800 yılında Meckel tarafından bulunmuştur. Bu tarihten itibaren teşhisi yapılan 80 kadar Fetus – in – Fetu vakası bulunmaktadır. Genellikle bunlar doğan çocukların 1 yaşında olduğu dönemde çektikleri karın ağrısı sonucunda teşhisi yapılmıştır. Karında tespit edilen kitlenin ardından tanı konulmuştur. Bunun ihmal edilmesi halinde kitlede büyüme olacağından, idrar yolları gibi dokulara uygulanan baskı sonucunda ağrının şiddeti artabilir.

Fetus – in- Fetu (FIF) nerelerde olur, tedavisi nasıl yapılır?

Bu olgularda bulunan kitle çoğunlukla üst karın bölgesinde ve bunu etrafında tespit edilir. Kitlelerin yaklaşık % 80 kadarı dışarıdan gözlenebilir. Diğer kısmı ise, kafada, karaciğer ve etrafında görülebilir. Tanı ve tedavi uygulamalarında, kitlenin yapılacak cerrahi girişimle dışarı çıkarılması gerekir. Çıkarılan kitlenin içi akciğer, kalp gibi organ dokuları içerdiği gibi, dalak, pankreas gibi dokuları da nadiren kapsayabilir.

Fetus – in – Fetu (FIF) neden olur?

Bu vakaların meydana gelmesi için bazı sebeplerin olduğu bilinmektedir. Bunların arasında;

  • Mokoryonik
  • Diamniyotik
  • Mozozigotik sebeplerdir.

Bu tür ikiz hamileliklerde embriyo zigot aşamasında asimetrik olarak bölünür. Oluşan Fetus – in – Fetu (FIF) ise bundan kaynaklanan bir anomali olarak ortaya çıkar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.