20 Maddede Kürtaj ve Sonrası

Kürtaj işlemi, istenmeyen veya anne adayına zarar verecek gebeliklerin sonlandırılması esnasında uygulanmaktadır.

Kürtaj, istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında uygulanan, oldukça fazla dikkat, uzmanlık ve hijyen isteyen bir uygulamadır. Tıbbi olarak bir hastalığın teşhisi noktasında da uygulanan kürtaj işlemi halk arasında bebek aldırma olarak bilinmektedir. Bu yazımızda sizlere 20 maddede kürtaj ve sonrası ile ilgili bilgiler aktaracağız.

20 Maddede Kürtaj ve Sonrası

Kürtaj Nedir, ne zaman yapılır?

Kürtaj, rahmin içinden bir dokunun alınması anlamına gelmektedir. İşlem tıbbi alanda bir hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde uygulanabileceği gibi istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında da uygulanmaktadır. Oldukça steril bir ortamda ve alanında gayet uzman bir doktor tarafından uygulanması gereken bu işlem, bu şartlarda uygulanmadığı durumlarda ölümle sonuçlanabilecek kadar tehlikelidir. Rahim içine doğrudan müdahale isteyen bu işlemin uygulanmasında olası sorunlar ve enfeksiyon riskleri, kadının ölümü, doğurganlık özelliğini yitirmesi gibi büyük sorunları beraberinde getirecektir.

Kürtaj işlemi gebelik başlangıcından sonra en geç ne zaman yapılır?


Gebeliğin devamı ve bebeğin büyüme süreci dikkate alınarak kürtaj işleminin en fazla 10-13.haftalara kadar yapılması uygun olup, bundan sonraki süreçlerde anne adayına zarar verme ihtimali oldukça yüksektir.

Kürtaj operasyonu en fazla ne kadar vakit alır?


İşlem, ortalama 20 dakika kadar sürmektedir.

Kürtaj işlemi esnasında hangi tür anestezi yöntemi uygulanmaktadır?


İşlem esnasında genel anestezi kullanılması, operasyonun salahiyeti ve anne adayının psikolojik depresyon yaşama ihtimalinin önüne geçmek için tercih edilmekle birlikte bazı durumlarda lokal anestezi uygulanarak da gerçekleştirilmektedir.

Kürtaj işlemi esnasında ağrı duyulur mu?


İşlem, genel veya lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirildiğinden ağrı duyulması gibi bir durum söz konusu değildir.

Ülkemizde 18 yaşından küçükler kürtaj olabilir mi?


Son yıllarda çıkarılan kanunlardan sonra kürtaj işleminin serbest olduğu ülkemizde bu işlem 18 yaş altı kimselerde anne ve babanın imzası ile gerçekleşmektedir. Bu gibi durumlarda adli makamlarca yapılacak olan kovuşturmaya da hazırlıklı olunması gerekmektedir.

Peki, kürtaj için 18 yaşından büyüklerin izin alması gerekli midir?

Bekar olan bayanların 18 yaşından büyük olmaları halinde herhangi bir izin almalarına gerek olmamakla birlikte evli bayanların eşlerinden yazılı izin alınması gerekmektedir.

Kürtaj sonrası kanama ve ağrı olur mu?

Kürtaj işlemi, alınan dokunun büyüklüğü, doku parçacıkların içeride kalması gibi etkenlerden dolayı sonraki dönemlerde kanamalar görülmektedir. Bu kanamalar adet kanaması gibi görüldüğünden daha fazla ve farklı kıvamlarda kanama görülmesi durumunda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Kürtaj sonrası yaşanacak ağrılar sadece adet sancısı şeklinde görülmekte, enfeksiyon gibi komplikasyonların görülmesi dışında harici bir kürtaj ağrısı gözlemlenmemektedir.

Kürtaj olunduğu anlaşılabilir mi?


Kürtajı takip eden birkaç hafta içinde yapılacak bir jinekolojik muayene veya rahimde unutulan doku parçalarının bulunması dışında kürtaj olduğunun anlaşılması mümkün değildir. Ancak resmi hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na anlık veri gönderim zorunluluğundan dolayı buralarda gerçekleşecek kürtaj işlemleri, daha sonra hasta dosyalarında görülebilmektedir.

Kürtaj sonrası ne tür ilaçlar kullanılması gerekmektedir?

Kürtaj işlemi sonrası doktorunuz tarafından verilen ağrı kesici ve antibiyotikler kullanılmalıdır.

Kürtaj sonrası hastanede yatış ve yatarak tedavi gerekli midir?


Kürtaj sonrası yatarak tedavi veya hastanede yatışa gerek görülmemektedir. İşlemi takip eden yarım saat içinde anestezinin etkisi geçtiği anda hasta taburcu edilmektedir.

Kürtaj sonrası normal iş ve sosyal hayata ne zaman devam edilebilir?

Kürtajı takip eden yarım saat kadar süre sonra taburcu edilen hasta, bu süreçten sonra hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere hastanın ortalama 15 gün boyunca kanamaya karşı önlem alması yeterli olacaktır.

Kürtaj sonrasında kişisel temizlik için ne kadar beklenmelidir?


Kürtaj işlemi ile aynı gün içinde duş alınabilir, kişisel temizlik yapılabilir.

Kürtajdan sonra ne zaman cinsel ilişki yaşanmalıdır?


Kürtaj sonrasında yaklaşık 15 gün kanamaların devam etmesinden dolayı bu süreyi cinsel ilişki yaşamadan geçirmek enfeksiyon ve rahimde zedelenmelerin önüne geçmekte faydalı olacaktır. Kürtajı takip eden 15 gün cinsel ilişki denemesi yapılmaz ve bir adet dönemi atlatılırsa tekrar gebe kalmak için cinsel ilişki denenebilmektedir.

Kürtaj sonrası rahim ve tüpler zarar görür mü?


İlk baştan beri belirttiğimiz konu, kürtajın stabil bir ortamda ve uzman bir doktor tarafından uygulanmasıdır. Bu şekilde gerçekleşen sorunsuz kürtaj işlemlerinde rahim veya tüplerde bir sorun yaşanmamaktadır.

Kürtaj sonrası rahimde delinme görülür mü?


Ender görülse de rahimde delinme görüldüğü durumlar olabilmektedir. Delinmenin ufak çaplı olması durumunda ilaçlar ve kontroller ile sorunun ortadan kalkması beklenirken büyük delinmelerde ameliyat gerekebilmektedir.

15 yaşından küçükler kürtaj olabilir mi?


15 yaşından küçük hastaların kürtaj olabilmeleri için anne, baba ve kolluk kuvvetlerinin yazılı izni gerekmektedir.

Kürtaj, ne gibi risklere sebep olmaktadır?


Kürtajın meydana getireceği risklerin bazıları;

  • Enfeksiyon
Hijyenik ortamlarda gerçekleşmeyen her işlemde olduğu gibi kürtaj işleminde de enfeksiyon riski mevcuttur. Kürtajı takip eden dönemde kanamaların bitmesini beklemeden havuza girilmesi, oral ilişki ve cinsel ilişki deneyimleri enfeksiyon riskini artıran etkenlerin başında gelmektedir. Kürtaj sonrası adet sancılarından daha fazla oluşan ağrılar, kanamanın kıvamının değişmesi ve akıntıda fazlalık enfeksiyon ihtimalini kuvvetlendirmektedir.
  • Gebeliğin Devam Etmesi
Ortalama beş haftalık gebeliklerde uygulanan kürtaj işlemi gebeliğin devam etmesi gibi riskleri taşımaktadır. Bu gibi durumlarda ikinci kürtaj işlemi gerekebilmektedir.
  • Rahim Delinmesi
Uzmanın dikkatsiz davranması, panik veya lokal anestezi uygulanan durumlarda hastanın ani bir hareketi ile ortaya çıkabilecek olan rahim delinmesi, delinmenin büyüklüğüne göre farklı tedavi şekilleri gerektirebilmektedir. Küçük delinmelerde sadece kontrol ve ilaç tedavisi uygulanırken büyük delinmelerde ameliyat gerekebilmektedir.

Kürtaj sonrası doktorun aranmasın gereken durumlar nelerdir?


Kürtaj sonrasında bayılma, ateş vb. belirtiler ortaya çıkarsa,
Kürtajı takip eden 15 gün sonunda kanama bitmedi ise,
Kanama görülmeden kasıklarda aşırı ağrı görüldüyse,
Akıntının kokulu bir hal alması ve sürekli ağrı ile ateş yükselmesi görüldü ise,
Kürtaj sonrası sadece psikolojik olarak dahi iyi hissedilmediği durumlarda tereddüt etmeden doktorunuza ulaşmanız gerekmektedir.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?


Kürtaj sonrasında genel temizlik, cinsellik ve kanamaların doktorun anlattığı gibi seyredip etmediğinin kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Bu süreçte havuz ve denize girmek, enfeksiyon riskini artıracağından önerilmemektedir. Kanamalar bitene kadar kesinlikle yüzeysel de olsa cinsel ilişki denenmemelidir. Adet kanaması tekrar görülene kadar genital bölgenin temizliğine ayrıca özen gösterilmelidir.

5 yorum

  • seyda canöz dedi ki:

    iki kez normal yolla hamile kaldım,fakat her ikisinde de kürtaj yaptırmak zorunda kaldım.genetik test sonucu pgt uygulanması yapılması gerektiği söylendi.korkuyorum, negatif düşünmemeye çalışıyorum, ama bir yere kadar sonra sıkıntı stres endişe hepsi üşüşüyor beynime he şey , ben daha merkezlerle görüşmedim.bu pgt ücreti ne kadar tutuyor acaba bilginiz varmı

  • kibar zeybek dedi ki:

    bende 3 kez düşük yaptım sonra kendiliğimden hamile kaldığım ve tüp bebek denemesinin 2 sini genetik test yaptırmadan yaptırmıştık netice negatif üçüncüde ise pgd yaptırdık ve sonuç yine negatif .tedaviye başladık te pozitif hamileydim fakat maalesef bebeği kaybettik, karnımda öldü kürtaj oldum .en azından tedavi yöntemi mevcut bu yöntemde olmayabilirdi,tekrar denemek istiyoruz,allahtan ümit kesilmiyor.

  • hümeyra serin dedi ki:

    2 ay önce kürtaj olarak bebeğimi aldırttım.Bu olaydan sonra ilişkiye girmedim ama karnımda şişlik oluşmaya başladı.Kusma ve baş dönmesi yaşıyorum.Kürtaj olmama rağmen bu tepkileri hala görüyorum.Acaba kürtaj sırasında bir şey olmuş olabilir mi neden ben hamilelik belirtileri yaşıyorum.Bu konuda beni bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim.

  • Aslı dedi ki:

    Yaklasık 1 ay once kurtaj oldum ve hala regl olmadım bugun gebelık testı aldım ve sonuc pozıtıf cıktı akılmı oynatcammm bu normal bı durum mu

  • Bbnnn dedi ki:

    Asli sonuç ne oldu peki

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.