Miyom Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Adet kanamasını ertelemek isteyen kadınlar şifalı bitkileri tüketerek adetlerini belirli bir süre erteleyebilirler.
Kadınların önemli günlerinde (spor müsabakaları, iş görüşmeleri, tatiller vs.) adet kanamalarını öteleyebilmek için çok sayıda yöntem ve ilaç bulunmaktadır. İlaç kullanmak istemeyen kadınlar için alternatif olarak şifalı bitkiler çözüm oluşturur. Kadının adet dönemini geciktirebilmesi için en önemli olan progesteron değerlerinin normalden biraz fazla olması gereklidir. Vücutta bulunan progesteron hormonunun değerlerinin azalması ile adet görülmeye başlanmaktadır. Tarçın, maydanoz, zencefil ile civanperçemi, bazı kürler bu değerleri yükselterek âdeti ilaç kullanmadan erteleyebilmektedir.
Kadınların önemli günlerinde (spor müsabakaları, iş görüşmeleri, tatiller vs.) adet kanamalarını öteleyebilmek için çok sayıda yöntem ve ilaç bulunmaktadır. İlaç kullanmak istemeyen kadınlar için alternatif olarak şifalı bitkiler çözüm oluşturur. Kadının adet dönemini geciktirebilmesi için en önemli olan progesteron değerlerinin normalden biraz fazla olması gereklidir. Vücutta bulunan progesteron hormonunun değerlerinin azalması ile adet görülmeye başlanmaktadır. Tarçın, maydanoz, zencefil ile civanperçemi, bazı kürler bu değerleri yükselterek âdeti ilaç kullanmadan erteleyebilmektedir.
Şifalı bitkilere başvurarak adet dönemini ötelemek isteyen kadınlar için bilinen en etkili ve kanıtlanmış bitkilerden bir tanesi tarçındır. Asırlardır insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakan tarçın, özellikle Uzakdoğu’ da yaşayan kadınların adet geciktirmede ilk tercihi olarak kullanılır.
Adet dönemi başlamadan önce ya da adet döneminin başlamasıyla birlikte bir tatlı kaşığı toz tarçın alınması halinde adet döneminizi geciktirecek ya da erken bitmesini sağlayacaktır. Bu yöntemde çubuk tarçın alternatif olarak çok tercih edilmez. Tercih edilmeme sebeplerinden biri ise tarçının toz halindeyken etkisinin daha yoğun bir şekilde olması, çubuk tarçının çay ve benzeri sıvılarla etkisinin azalması gibi sebeplerden kaçınılmasını ve daha kesin bir sonuç elde edilmesini sağlamaktadır.
Adet süresini geciktirmek için sürekli şekilde toz tarçın kullanmanız halinde, adet düzensizliğine sebebiyet verebilir. Kullanılan yöntem her ne kadar bitkisel olsa bile doktora başvurulmadan adet gecikmesi için kullanılması olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bitkilerin çok düşük bir ihtimalle bile olsa bazı bünyelerde alerji yapabilme durumu nedeni ile bir hekime başvurulması kişinin yararına olacaktır.
Aslında tarçın adet geciktirme yöntemleri arasında en yaygın kullanım olarak uygulanmaktadır. Fakat bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlar göstermesi ya da kişinin tarçını tüketmekte sıkıntı yaşaması gibi durumlar söz konusu olduğunda alternatif yöntemlere başvurulur. İkinci tercih olarak en yaygın kullanım maydanoz bitkisidir. Maydanoz bitkisini taze olarak tüketmekten ziyade günde üç ya da dört bardağı geçmemek üzere taze maydanoz yapraklarını sapları ile birlikte demleyerek içmek süreyi ertelemek için etkili olacaktır. Demleme süresinin 10 dakika olması yeterli olacaktır. Demlenen maydanoz suyu tüketilmeden önce süzülüp soğumaya bırakılacaktır. Bu noktada maydanozun günlük demlenmesine dikkat edilmesi daha faydalı olacaktır.
Eğer adet döneminize bir hafta süreniz varsa zencefil ve civanperçemi ile yapılacak çayın gecikme üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Zencefil ve civanperçemini birlikte kaynatmanız ve adet döneminden bir hafta önce gün içerisinde bir kere tüketmeye başlamanız yeterli olacaktır.
Aktarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz dülger otu, böğürtlen, biberiye (kuşdili), tarçın ve şeker gibi bitkiler sayesinde çeşitli kürlerin süreyi geciktirmede etkileri oldukça güçlüdür.
Günümüzde çok yaygın olmamakla birlikte eskiden kadınların dülger otunu da sıklıkla kullandıkları bilinmektedir. Bu yöntemde dülger otu kaynatılıp buharının direk olarak vajina ile teması sağlanmakta ve âdetin bu yöntemle geciktiği gözlenmektedir. Fakat günümüzde daha etkili ve kullanımı kolay yöntemlerin bulunması dülger otunun çok tercih edilmemesine sebep olmaktadır.
Bir diğer bitkisel çözümlerden biri böğürtlen yapraklarıdır. Böğürtlen yapraklarını suda kaynatıp, yapraklarından suyunu süzdükten sonra, suyu şeker ile şeker kıvamına getirene kadar şeker ile tatlandırılıp karıştırılır. Hazırlanmış bu şuruptan, yemek öğünleri arasında bir fincan içilirse adet gecikmesi sağlanabilir.
Bunların yanı sıra biberiyenin yapraklarını da 10 dakika boyunca kaynatılarak süzebilirsiniz. Kaynatılmış biberiye yapraklarından oluşan suyu ise böğürtlen yaprağında olduğu gibi bal ile tatlandırıp şerbet kıvamına gelene kadar karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı yemek öğünleri arasında içebilirsiniz.
Kadınların bazıları özel günlerinde adet olmak istemezler. Bu yüzden adet geciktirici yöntemler ve ilaçlar kullanırlar. Ancak doğal yöntemler kadınların daha çok ilgisini çekmektedir. Bazı bitkiler adet geciktirmede etkili olmaktadır. Bu bitkilerin başında maydanoz gelir. Maydanozun adet geciktirmede etkisi vardı. Ancak maydanozu çok fazla tüketmemek gerekir. Tarçının toz halinde kullanılması yine adet dönemini erteleyebilir. Oldukça eski bir gelenek olan tarçın kullanımı adet geciktirmede ilk tercih olarak seçilebilir. Özellikle tarçının adet geciktirmede oldukça fazla etkisi vardır. Tarçında dikkat edilmesi gereken bir kural vardır. Bu tarçının toz halinde olması gerekir. Bunların yanında zencefil de adet döneminin gecikmesinde etkili olabilir. Bu doğal bitkiler adet geciktirmede oldukça etkilidir.
Normal şartlar altında kadınlarda iki adet arası süre 21 ile 35 güne kadar değişmektedir. Bu konuda ortalama 29-30 günde bir görülen adet, 35 günden uzun olması durumunda adet gecikmesi olarak değerlendirilmektedir. Her 4 kadından birisinin adet düzensizliği yaşadığı ise yapılan araştırmalarla sabittir. Tüm bu bilgiler ekseninde zencefilin adet düzensizliği konusunda oldukça önemli bir yararı vardır.
Zencefil, menstrüel dönem adı verilen dönemleri düzenlemek ve adet kanamasını hafifletmek adına oldukça yararlıdır. Aynı zamanda zencefilin adet ağrılarına iyi geldiği de bilinmektedir. Zencefilin yararlarından faydalanmak adına her gün yemeklerden sonra 1 çay bardağı kadar içilmelidir. Uzun kullanımda zencefilin adet sorunlarına büyük ölçüde çözüm olduğu görülecektir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
3 yorum
bi kaşık toz tarçın yemeye kalktım boğuluyodum kustum tarçını su ile mi tüketmeliyiz
Evet, sıcak suda kapağı kapalı bir süre demleyip içilir
Merhaba etkisini gördünüz mü