Anne Karnındaki Bebekler Anne Sesini Fark Eder mi?

Anne karnındaki bebekler dışarıdaki seslerden etkilenir mi?

Bebekler anne karnında gelişimini tamamladıkça dış dünyadan gelen sesleri de algılamaya başlar. Bebeğin yaşamı anne karnında geçse de, dış dünyaya alışmaları anne karnında başlar. Doğuma kadar kendilerini bu yönde de geliştirirler. Sakin, huzurlu bir ortamda geçirilen hamilelikte bebekler daha sağlıklı gelişir. Doğumdan sonra da bu bebeklerin daha huzurlu büyüdükleri gözlemlenebilir. Bebeklerin anne karnında ilk etapta işittiği ses annesinin sesidir. Bu nedenle doğumdan sonra bebeklerin annelerine daha yakın oldukları, sesiyle, kokusuyla annelerinin yanında huzur buldukları söylenebilir.

Anne Karnındaki Bebekler Anne Sesini Fark Eder mi?

Anne adayları açısından bebeklerinin rahimdeki hareketlerini hissetmek en güzel hamilelik göstergelerinden biridir. Anne karnındaki bebekler için dışarıdan gelen uyarılara verdikleri tepkiler, dışarıdan onları hisseden anne ve babası için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Bu tepkiler bir anlamda aile için bebeklerinin sağlıklı olduğunun da göstergesidir. Anne adayının hareketleri bebeklerini de harekete geçirir ve bu hareketlere onlarda tepki verir.

Bebekler anne karnında sadece hareketlere mi tepki veriyor yoksa seslerde bebeklerin tepki vermesinde etkili oluyor, bu aileler açısından önemli bir konudur. Çoğu anne adayı henüz doğmadan bebekleriyle konuşmaya başlar, ona sevgisini böyle göstermek ister. Bebeğinin sesini hissedip tepki vermesi anne adayını daha memnun edecektir. Yapılan gözlemlerde ve araştırmalarda bebeklerin anne karnında seslere de tepki verdiği görülmüştür.

Anne karnında bebeklerin duydukları

Anne karnında bebeklerin gelişimi çeşitli evreleri kapsar. Her hafta, hatta her gün organları, duyuları hızlı bir şekilde gelişir. Hafta hafta gebelik takibinde bu gelişim açıkça görülebilir. Bebeklerde işitme duyusunun gelişmeye başlaması 14 haftayı bulur. Bu süreçten itibaren bebekler dışarıdan gelen sesleri de algılamaya, bunları ayırt etmeye başlar.

Bebeklerin anne karnındaki gelişmesinde işitme duyusu 24 hafta civarında yeteri kadar olgunluğa erişir. Bu dönemden sonra bebeğin sesleri ayırt etmesi de daha kolay olur. Ancak bebeklerin her şeyi algılaması doğumdan sonra başlar. Buna rağmen gelişen duyu organlarıyla dış dünyanın temel bilgilerini öğrenmeye, onlara alışmaya başlar.

Duyma yetisi gelişmiş olan bebeğin anne karnında duyduğu ilk şey ise, annesinin karnındaki gürültüdür. Anne karnında bir yandan bebek gelişirken, bir yandan da vücudu çalışmasına devam eder. Sindirim sistemi, nefes alıp verişi, kalbinin atışı her zaman bebeğin yanı başında gerçekleşir. Bebeğiniz karnınızda bile size ait olan her sesi işitmeye devam eder.

Anne karnındaki bebekler anne sesini fark eder mi?

Bebekler anne karnında devamlı karın içi seslerle birlikte gelişimine devam eder. Fakat bu sesler aynı bizlerin dış dünyada sürekli duyduğumuz ama duymazdan geldiğimiz seslere benzer. Bebekler bu seslere odaklanmadığı zaman dışarıdan gelen sesleri daha rahat duyabilir. Anne sesini fark etmesi de işte böyle olur. İçerdeki seslerden kendini soyutladığı anda dışarıdan gelen annesinin sesini rahatça duyabilir. Dış sesler ancak bu şekilde bebeklerin dikkatini çekebilir.

Anne karnındaki bebeklerin duydukları sesler hakkında yapılan araştırmalarda bebeklerin dışarıdan gelen hareketli müziklerle, sakin müziklere farklı tepkilerle karşılık verdikleridir. Bu konu yapılmış araştırmalarda anne karnında klasik müzik dinletilen bebeklerin doğum ağırlıklarının da fazla olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra dışarıdan gelen yüksek seslerin, gürültülü bir ortamın bebeğin tedirgin olmasına da yol açtığı görülmüştür.

Bebekler anne karnındayken anne ne kadar rahat bir pozisyonda olursa, bebeklerde kendilerini huzurlu hisseder ve kalp atışları bile belli bir ritimde atar. Kısaca bebekler dış ortamdan aynı derecede etkileniyor. Dışarıda huzur varsa, bebeğin de huzurlu olması, sakin bir gelişim evresi geçirmesi sağlanıyor.

Anne sesi karnındaki bebeğe kadar ulaşıyor. Fakat bunu nedeni sesin karından rahme ulaşması değildir. Sese karşı insan vücudundaki kemiklerde titreşimler olur. Normalde bir insan konuşurken boyundaki titreşimleri dikkat ederse hemen hissedebilir. Anne adayı da konuştuğunda, ses tellerindeki titreşimler omurga kemiklerine ve vücudundaki diğer kemiklerine yansımalar yapar. Bu titreşimler rahme kadar geldiği zamanda bebekler anne sesini duyar hale gelirler.

Anne sesi dışında dışarıda olan seslerde annenin vücudunda titreşimlere neden olur. Bu seslerde aynı kanalla rahme ulaştığında bebekler bu sesleri de duyar. Fakat direkt anne sesi olmadığı için dışarıdan gelen sesler bebekler tarafından daha belirsiz hissedilir. Bu yüzden bebekler doğdukları zaman anne sesine daha alışkın olur. Annelerinin sesini duymaları onları bir anda mutlu eder, daha huzurlu olurlar.

Anne karnındaki bebekler seslerden huzursuz olur mu?

Bebeğinizle hamilelik döneminde pozitif bir sesle konuşmanız, müzikleri buna uygun seçmeniz, huzurlu fazla gürültülü olmayan ortamlarda bulunmanız önemlidir. Anne karnındaki bebekler dışarıdaki gürültülü, yüksek sesli bir ortamdan huzursuz olurlar. Bu nedenle kadınlar hamilelikleri süresince bebeklerini olumsuz etkileyebilecek ortamlara girmemelidir. Kavga, tartışma gibi durumlardan uzak kalmalıdır. Stresten uzak, huzurlu bir hamilelik geçirmeleri bebekleri içinde faydalı olacaktır. Sakin bir ortamda annenin bebeğiyle konuşması, bebeğinin buna tepki vermesi kadar huzur verici bir şey olamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.