Anne Sütü Nasıl Sağılır

Bebeğinizi anne sütünden mahrum bırakmayın

Bebeğinizin anne sütü alması ilk 6 ayda çok önemlidir. Çalışıyorsanız ya da başka bir sebeple bebeğinizi emziremiyorsanız, mutlaka anne sütü nasıl sağılır bunu öğrenmelisiniz. Böylece bebeğinizin sağlıklı gelişimine katkı sağlarsınız. Anne sütünü elle sağabileceğiniz gibi, özel üretilmiş pilli, elektrikli motorlarla da sağabilirsiniz.

Anne Sütü Nasıl Sağılır

Anne sütünün sağılması özellikle çalışan anneler açısından oldukça önemlidir. Çünkü uzmanlar bebeklerin doğumdan sonraki 6 ayda sadece anne sütüyle beslenmesinin çok önemli olduğunu belirtirler. Bu süreçte bebeklere anne sütü dışında herhangi bir ek besin verilmemeli, su bile içirilmemelidir. Bu yüzden anne sütünün sağılması ve bebeklerin düzenli olarak anne sütüyle beslenmesi sağlanmalıdır. Bu aynı zamanda süt veriminin artmasına da neden olur.

Anne sütü nasıl sağılır?

Anne sütü 3 aşama halinde sağılır. Öncelikle sütün sağılması aşaması, ardından sütün bebeğe verilinceye kadar uygun koşullarda muhafaza edilmesi ve bebeğin sütle beslenmesi aşamalarının doğru şekilde yapılması gerekir.

Elle süt sağma: Geçmişte pompalar olmadığında anne sütü elle sağılırdı. Günümüzde bile bu yöntemi kullanan kadınlar vardır. Ancak ilk denemelerde bunu başaramayan kadınalar da olabilir. Bu normal bir durumdur. Bu yöntemin temeli memenin bastırılarak sıkılması esasına dayanır. Öncelikle temiz bir kaseyi altına havlu koyarak kucağınıza almanız gerekir. Ardından meme masajı yapılarak, göğüsler sallanarak meme ucu çekilerek, yuvarlanarak hazırlık yapılmalıdır. Hemen ardından bastır ve sık yöntemiyle sütü kolayca sağabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken noktalar ise;

  • Öncelikle baş parmağınız meme çevresinde C şeklinde tutulmalıdır.
  • Daha sonra parmaklar ve baş parmağınızı göğsünüze doğru geriye olacak şekilde bastırınız.
  • Yaptığınız bu hareketi tekrarlayarak süt akışınız duruncaya kadar sütü sağma işlemini yapabilirsiniz.
  • Bunu ilk kez uyguladığınızda süt akışı sağlayamasanız bile birkaç kez tekrarladıktan sonra kolayca anne sütü sağılabilir.
  • Sütün sağılmasından sonra kasedeki sütü biberona koyarak bebeğinize verebilirsiniz.

Göğüs pompasıyla süt sağma: Göğüs pompası sadece anne sütünün sağılması için geliştirilmiştir. Ömrü uzun olan pompaların kiralanması da mümkündür. Pompaların çeşidine göre sütü emme gücü ayarlanabilir. Diğer yöntemlerle kıyaslanırsa daha etkili ve sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Tüketici tipi elektrikli pompalar: Bebek mağazalarında rahatlıkla bulunan bu ürünlerin elektrikli pompalar kadar sağlıklı olduğu söylenebilir. Sağladığı en önemli avantaj küçük olmaları ve kullanımının pratik olmasıdır. Anneler bunu işyerinde bile rahatlıkla kullanabilir. Anne sütünü uzun süre muhafaza etmese de sütü emiş gücü etkilidir. Kişiye özel üretilirler. Pilli veya elektrikli olabilirler.

Elle çalışan pompalarla süt sağma: Acil olarak anne sütünün sağılması gerekiyorsa bu şekilde üretilmiş olan pompalar oldukça faydalı olur.

Anne sütü hangi sıklıkla sağılmalıdır?

Anne sütünü sağmaya başladığınız ilk haftalarda gün içinde en az 8 kez sütün sağılması tavsiye edilir. Fakat bu oranın günde 6 defadan az olmaması gerekir. Anne sütü sağıyorsanız buna saat aralığı koymamanız gerekir. En az 8 defa süt sağmayı hedeflemeniz en sağlıklısıdır.

Anne sütünü sağmayı kolaylaştıracak tavsiyeler

  • Anne sütü sağılırken bulunduğunuz ortamda televizyon seyredebileceğiniz, müzik dinleyebileceğiniz rahat bir alanda bulunmanız
  • Pompa başlıklarının içini yağlamanız süt sağımını kolaylaştıracaktır.
  • Süt sağarken kıyafetlerinizi ve sütyeni çıkarmanız rahat hareket etmenizi sağlar.
  • Süt sağarken ilk olarak göğüslere masaj yapılmalıdır.
  • Pompa başlıkları meme ucunun üstüne yukarıdan aşağıya, bir kenardan diğerine doğru ortalanmalıdır.
  • Göğse başlıklar takıldığı zaman annenin kendini rahat hissetmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden başlıkların fazla bastırılmaması gerekir.
  • Pompa yavaş ayarda açılmalı, süt akışı sağlandıktan sonra hızı ayarlanmalıdır.
  • Süt akışı ilk başladığında süt fışkırsa da 1-2 dakika içinde akış hafifler.
  • Süt akışının hızlanması için aynı anda göğüslere masaj yapılabilir.
  • Süt sağarken tek memeden sağım yapıldığından diğer memeye masaj yapılabilir. Bu durumda beşer dakikalık diğer göğüste sağılabilir.
  • Süt sağma işlemi bittiği zaman, başlık aşağıya eğilerek 1 dakika kadar elle süt sağılmalı ve son sütte alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.