Menopoz Sonrası Vücuttaki Değişimler Neler?
Anne sütü yetersiz olması durumunda; Ispanak, karalahana, ısırgan otu ve pancar gibi koyu yeşil yapraklara sahip besinler tüketilmelidir.
Anne sütü, içeriğindeki yüksek değerlerden dolayı yerini tutabilecek başka bir besin yoktur. Fakat günde en az 3 litre su içmeli sağlıklı ve dengeli beslenmelidir. İçeriğinde çok sayıda mineral ve vitamin bulunan yeşillikler anne sütünü artırmakta ve bu koyu yeşil besinlerde süt salgılamak için ihtiyaç duyulan hormonları (fit östrojen hormonları) üretmesinde destek olmaktadır.
Özellikle emziren anneler beslenmelerine dikkat etmelidir. Neleri yemeleri gerektiği, neleri yememeleri gerektiğini çok iyi bilmelidir.
Anne sütünü arttıran çaylar hangileridir?
Bitkisel çaylar çok faydalı içeceklerdir. Fakat bazen dozunda kullanılmadığında yan etkileri olabilir. Bu yüzden de emziren anneler doktorlarına danışarak kendilerine en uygun bitkisel çayı bulmalılardır.
Rezene çayı; Rezene tohumları kaynatılarak içilen rezene çayı süt arttırmada en etkili çaydır. Ayrıca taze rezene yaprakları da salatalara doğranarak tüketilmesinin çok faydası vardır.
Isırgan otu çayı; 2 bardak suda 1 yaprak ısırgan haşlanır ve demlenir. Günde 2 bardak içilir ise sütü artırır.
Çörek otu yağı; 1 fincan sıcak suya 3-4 damla çörek otu yağı damlatılarak içilir bu kolay çay da anne sütünün artmasına neden olur.
Dereotu çayı; Dereotu tohumu ezilerek toz haline getirilir. 1 bardak kaynar suya 2 tatlı kaşığı atılır ve 15 dakika kadar demlenmesi için bırakılır ve daha sonra içilir.
Funda yaprağı çayı; 1 litre suya bir çay bardağı funda yaprağı atılıp 10 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra yapraklar süzülerek suyu içilir.
Tüm bu çay tarifleri anne sütünün artmasında olumlu etki yapsa da doktorunuza danışmalı, sakınca görülmediği durumlarda günde en fazla 2 çay bardağı tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Anne Sütü Sarılığı Nedir, Nasıl Sonlanır?
Doğumdan sonra görülen anne sütü sarılığı sık görülen bir durumdur. Fakat her anne bu durumu yaşamaz.
Anne sütü sarılığı erken ve geç anne sütü sarılığı olarak iki farklı dönemde incelenir. Erken anne sütü sarılığı ilk birkaç gün içinde görülür, genelde yanlık emzirme tekniğinden kaynaklı olmaktadır. Geç anne sütü sarılığı ise, ilk haftadan sonra görülür, Bilirubin yüksekliği iki hafta kadar devam eder, sonra ise azalır ve yok olur. Gerçek oluş nedeni bilinmese de kan uyuşmazlığı olan durumlarda daha sık rastlandığından, kan uyuşmazlığının rolü olduğu da düşünülür.
Doğumdan Sonra Süt Ne Zaman Gelir?
Anne sütü göğüste daha anne doğum yapmadan süt bezlerine dolmuş vaziyettedir. Bu durum tamamen doğal bir şekilde hormonların salgıları ile gerçekleşmektedir. Doğum sancıları başladığı sırada bile göğsünden süt gelen anneler hatta hamileliğin son aylarında süte benzer sıvının geldiği sık rastlanan bir durumdur. Normalde bebek doğduktan sonra 24 saat içinde anne sütü gelmektedir. Normal doğumlar dışında erken sezaryen ile bebeğin alınması durumunda anne sütü daha gecikmeli olarak gelebilmektedir.
Anne sütü gecikmeli gelmesi durumunda bebek geçici olarak mama ile beslenmeli fakat biberona fazla alışmadan anne sütüne geçilmelidir.
Anne sütü sarılığında da anne sütü verilemediği durumlarda biberon ile geçici olarak bebek doyurulmaktadır.
Anne sütünün bir hafta kadar gecikerek geldiği durumlara rastlamak da mümkündür. Bu gibi durumların neden kaynaklandığı ise;
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
Hepimiz anne sütünün ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz.Tabi hamilelik döneminde çoğu bayan arkadaşımız sütün az gelmesinden yakınıyor keza bende öyleydim.Doktor tavsiyeleri ile beraber doğru beslenme düzeni oluşturduktan sonra farkedilebilen bir artış söz konusu oldu.Bitkisel çaylari bol bol tüketmek anne sütünün artmasında en büyük etken olacaktır.
masamdan sütümü yorgudumu peynirimi eksik etmem balımı yerim eti ve et ürünlerini yerim yeşil sebzeleri de bol bol tüketirim hem kendi saglıgım için hemde cocougum için sonucta benim süt üm olmasa nasıl beslenecek benim yavbrum