Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?
Asherman Sendromu (Rahim İçi Yapışıklık) Nedir ve Neden Görülür?
Tıbbi literatürde adezyon, sineşi ve asherman sendromu olarak geçmekte olan rahim için yapışıklık durumu, rahim boşluğunda oluşan tıkanmalar sonucunda meydana gelmektedir. Bu yapışıklıklar rahim boşluğunun bir bölümünde veya tamamında görülebilmektedir. Rahim iç tabakasının herhangi bir neden sonucunda zarar görmesiyle rahim içi yapışıklık meydana gelir ve bölge kullanılamaz hale gelmekle birlikte adet döngüsünü etkilenir.
Rahim iç tabakasının yapısını birbirine temas eden ön ve arka bölümler oluşturmaktadır. Birbiriyle temas halinde olan bu ön ve arka parçanın birbirinden ayrılması oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Rahim içi yapışıklığın oluşmasının başlıca nedeni kürtaj operasyonudur. Kürtajın yanı sıra rahim içerisine yapılan her işlem sonrasında rahim içi yapışıklığın görülmesi mümkündür. Rahim içi operasyonlar ile birlikte yoğun genital enfeksiyonlar da rahim içinde yapışıklıkların görülmesine neden olabilmektedir.
Rahim içi yapışıklık durumunun meydana gelmesinde gerçekleşen en büyük belirtiler adet döngüsünde görülmektedir. Rahim içi yapışıklık durumu yaşayan kadınlarda adet görememe veya adet süre ile miktarında azalma görülmesi olasıdır. Hamile kalamama durumu da rahim içi yapışıklık nedeniyle kaynaklanabilmektedir. Rahim içi yapışıklık her yaştan kadında görülebilmektedir. Erken yaşta rahim içi yapışıklık gören kadınlar menopoza girdikleri düşüncesiyle endişelenebilmektedirler. İleri yaşta kadınlar ise adet görememe nedeniyle menopoza girdikleri ihtimalini düşünüp rahim içi yapışıklık durumunu fark etmeyebilirler.
Rahim içi yapışıklık tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Genellikle kadınlar adet görememe veya adet düzensizliği yaşama sebebiyle bir kadın doğum uzmanına danıştıkları durumlarda rahim içi yapışıklığı tanısı konulmaktadır. Rahim içi yapışıklık tanısı için öncelikle ultrason kullanılmaktadır. Rahim içi yapışıklığın en etkili tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemin histeroskopi olduğu bilinmektedir. Histeroskopi, rahmin kapalı kamera sistemi ile izlenmesi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Histeroskop adı verilen optik cihaz aracılığıyla gerçekleştirilen bu yöntem aracılığıyla rahim içinden görüntü alınabilmektedir. Histeroskopi kesinlikle bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu ameliyat sonrasında rahim içi tamamen tedavi edilebilmektedir.
Rahim içi yapışıklık tedavisinin başarısı nedir?
Aşırı seviyede rahim içi yapışıklık durumu görülen kadınlarda histeroskopinin birden fazla kez yapılması gerekebilmektedir. İlk gerçekleştirilen histeroskopi sonrasında hastada iki kez daha histeroskopi gerçekleştirebilir. Fakat üçüncü histeroskopi sonrasında bir histeroskopi daha yapılması önerilmemektedir. Bu durum gerçekleştiği takdirde kişinin taşıyıcı anne yoluyla bebek sahibi olması tavsiye edilmektedir. Rahim boşluğu yeterli ölçüde açılmış kadınlarda tüm tüp çıkışları açık olduğu takdirde gebelik şansının olduğu bilinmektedir. Tüp bebek tedavisi rahim boşluğu yeterli ölçüde oluşturulan fakat tüp çıkışları görülmeyen kadınlara önerilmektedir.
Gebelik durumunda oluşabilecek komplikasyonlar nelerdir?
Rahim içi yapışıklık durumu görülen kişilerde gebelikte düşük ve erken doğum görülme riskinin arttığı bilinmektedir. Doğum sırasında plasentanın yerinden çıkmaması gibi durumlar da meydana gelebilmektedir. Bu durum görüldüğü takdirde kişinin rahminin alınması yoluna başvurulabilmektedir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.