Bebeklerde Konak Neden Olur?

Konak Oluşumu Halinde Ne Yapılmalı?

Bebeklerde konak görüldüğü takdirde endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü konaklar bebeğe acı vermez, herhangi bir zararı da yoktur. Doğru şekilde müdahale edildiğinde kısa sürede geçer.

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerin saç derisinde ve alın gibi bölgelerinde görülen, rengi beyazdan sarıya doğru dönük, kabuk şeklinde pul pul döküntülere konak denir. Bazı bebeklerde kafa derisinin dışında boyun, yüz, koltuk altı ve kasıklarda da konak görülebilir.

Konak Oluşumunun Muhtemel Sebepleri

Konak oluşumunun sebebinin ne olduğu hakkında net bir bilgi yoktur. Yaygın görüşe göre yeni doğan bebeklerin hızla büyüdüğü için yağ üretimi de fazla olur ve fazla yağ deri altında birikerek konaklara neden olur. Fazla yağ tabakası kullanılmadığı takdirde ölü deri olarak ciltte kalır ve yavaş yavaş atılır.

Kabul gören bir diğer görüşe göre konaklar doğumla ve emzirme ile anneden bebeğe geçen hormonların etkisiyle ortaya çıkar. Hormonlar büyümeye yönelik olarak yağ oluşumunu tetikler ve fazla yağın atılma yolu olarak konaklar ortaya çıkar.

Bazı görüşlere göre konaklar stres, cilt üzerinde yaşayan ve başkaca zararı olmayan mayalar ya da soğuk hava gibi faktörlerle ortaya çıkıyor olabilir.

Sebebi her ne olursa olsun konaklar bebeğe zarar verecek oluşumlar değildir.

Konak Oluşumunun Hijyenle İlgisi Yoktur

Halk arasında konakların hijyen eksikliğinden kaynaklandığı düşünülür. Ancak bu kanaatin gerçekle ilgisi yoktur. Tamamen bebeğin hızlı büyümesi için fazla yağ üretimine ve anneden geçen hormonlara bağlı olarak konak oluşur. Bu nedenle büyüme hızı daha fazla olan prematüre bebeklerde konak oluşumu da daha fazladır. Hijyene en çok özen gösterilen bebeklerde bile konak oluşabilir.

Konak Oluşumu Halinde Ne Yapılmalı?

Bebeklerde konak görüldüğü takdirde endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü konaklar bebeğe acı vermez, herhangi bir zararı da yoktur. Doğru şekilde müdahale edildiğinde kısa sürede geçer.

Geçici bir cilt probleminden ibaret olan konaklar için şunlar yapılabilir:

  • Bebeğin hassas cildine zarar vermemek için konakların soyulmaması gerekir.
  • Cilt yüzeyindeki sarıya dönük tabaka nemli tutulmalıdır. Zeytinyağı, badem yağı ya da bebekler için özel üretilen bebek yağlarıyla bu bölgeye hafifçe masaj yapılabilir. Bu şekilde konaklardan kolayca kurtulmak mümkündür. Ayrıca bu şekilde yapılacak masaj bebeklerin de hoşuna gidecektir.
  • Konakların giderilmesi için üretilen bazı bebek şampuanları da kullanılabilir. Düzenli olarak konaklı bölgelerin şampuanla yıkanması halinde kısa sürede konak şikayeti geçer.
  • Belirtilen yöntemler bir çözüm olmuyorsa, ciltte kızarıklık oluşuyorsa tıbbi yardım almak gerekebilir.

Konaklar önemli bir sağlık probleminin göstergesi olarak düşünülmemelidir. Gelişimin bir parçası olarak ortaya çıkan geçici bir cilt problemi olarak değerlendirilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.