Hamilelikte Ihlamur İçilebilir mi?
Burch ameliyatı sayesinde idrar kaçırma probleminden kurtulmak mümkün!
Kadınlarda 2 kat daha fazla görülen idrar kaçırma sorunu, uygulanan burch ameliyatı sayesinde ortadan kalkmaktadır. Bunun için tecrübeli ve donanımlı bir cerrah seçimi yapılmasında fayda vardır. Bu operasyonda sarkmış olan üretra ve mesane toparlanarak olması gereken yere getirilir. Laparotomi (açık) ve laparoskopik (kapalı) ameliyat yöntemi olmak üzere 2 farklı teknikle burch ameliyatı uygulanabilmektedir.
Bu ameliyat idrar kaçırma problemini ortadan kaldırmak amacıyla uygulanan cerrahi bir operasyondur. Operasyonda üretra ve mesane eski yerine getirilir. Bu sayede idrar kaçırma problemi ortadan kaldırılır. Burch ameliyatı 2 farklı teknikle uygulanabilen bir operasyondur. Laparotomi adı verilen açık ameliyat tekniğinde hastanın alt karın bölgesine kesi uygulanır. Uygulanan bu kesi sezaryen ameliyatında uygulanan kesiye oldukça benzer. Laparoskopik adı verilen kapalı ameliyat tekniğinde ise hastaya herhangi bir kesi uygulanmaz. Bu teknik hastanın daha kısa sürede iyileşmesine olanak tanıyan bir yöntemdir. Operasyon esnasında hastaya spinal ya da genel anestezi uygulanır. Ameliyattan sonra hastaya sonda takılır. Bu sonra birkaç gün kaldıktan sonra hasta taburcu olmadan evvel çıkartılır. Ameliyattan birkaç gün sonra taburcu olunması mümkündür.
Burch ameliyatını uygulamadan önce hastanın hastaneye yatışı sağlanır. Operasyondan bir gün önce hastaneye yatan hastanın buna göre hazırlıklı olarak gelmesi gerekmektedir. Ameliyat esnasında anestezi uygulandığı için ameliyattan 12 saat önce yeme – içme işlemi tamamen bitmiş olmalıdır. Burch ameliyatı, hasta aç karnınayken uygulanmaktadır. Eğer hastanın her gün periyodik olarak kullanmakta olduğu bir ilaç varsa bunu mutlaka doktora bildirmelidir. Doktor uygun gördüğü takdirde ameliyattan önce az miktar su ile ilacın alınması mümkün olur. Ameliyat esnasında mesanenin tamamen boş olması gerektiği için hasta tuvalete giderek operasyona hazır hale gelmiş olur.
Burch Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Bu operasyon hastaya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Daha sonra alt karın bölgesine kesi atılarak operasyon başlar. Operasyonda sarkmış olan üretra ve mesane toparlanır. Eski yerlerine getirilen bu organların dokulara tutturulması sağlanır. Normal yerine kavuşan üretra ve mesane buraya tutturulduktan sonra dikiş atılarak ameliyat tamamlanır ve hasta uyandıktan sonra odaya alınır. Burch ameliyatı kapalı ameliyat tekniği kullanılarak da uygulanabilmektedir. Kapalı ameliyat tekniğinde hastaya herhangi bir kesi uygulanmadığı için dikiş de atılmaz. Bu da dokuların bütünlüğüne zarar vermediği için daha kolay bir iyileşme süreci doğurur. Bu sayede hasta daha kısa sürede iyileşebilmektedir. Operasyonun açık ameliyat tekniği ile mi yoksa kapalı ameliyat tekniği ile mi uygulanması gerektiğine cerrah karar vermektedir. Her teknik her hasta için uygun olmayabilir. Bu sebeple tecrübeli ve donanımlı bir cerrah tercihi yaptıktan sonra mutlaka doktora güvenilmesi gerekmektedir. Doktor, hastası için en doğru kararı verecektir.
Burch Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Burch ameliyatı sonrasında hastanın idrar kaçırma probleminden kurtulma başarısı oldukça yüksektir. Ameliyattan sonra doğabilecek komplikasyonları en aza indirgemek için doktorun tavsiyelerine mutlaka uyulması gerekmektedir. Kullanılması gereken ilaç ya da kremlerin doktor kontrolünde ve kullanım talimatına uygun olarak kullanılmaları önerilir. Ameliyattan sonra nadiren kanama, enfeksiyon, mesanede hasar, idrar yolunda hasar olması gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu komplikasyonların gerçekleşme ihtimalini düşük tutmak adına mutlaka doktor tavsiyelerine uyulması gerekir. Yukarıdaki komplikasyonlardan bir ya da birkaçını yaşayan kişilerin mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir.
Burch Ameliyatı Sonrasında Ne Yapmak Gerekir?
Burch ameliyatından sonra hasta, odasına alınır. Ameliyattan sonraki ilk gün boyunca hareket ederken yavaş olmaya, ani oturup kalkmamaya ve yorulmamaya dikkat edilmelidir. İlk zamanlar hastanın besin alımı sıvı şekilde olmaktadır. Ancak ilk sıvı gıdayı almadan önce hastanın gazını çıkarması gerekir. Açık ameliyat uygulanan hastalara atılan dikişler kendiliğinden kaybolan dikişler olmaktadır. Bu nedenle dikiş alınmasına gerek kalmaz. Burch ameliyatından sonra hastaya sonda uygulanır. Bu sondanın çıkarılması için ameliyattan sonra yaklaşık 3 – 4 gün geçmesi gerekir. Böylece operasyon uygulanan bölgenin ameliyattan sonraki ilk günler daha az yorulması sağlanmış olur. Sonda çıkarıldıktan sonra hasta idrarını kendi yapmaya başlar. Hastanın kontrolleri sırasında ultrasona gerek duyulabilir. Böylece ameliyat bölgesinin iyileşme süreci daha net görülebilmektedir. Enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla doktorun tavsiyesi ve onayıyla antibiyotik ilacı kullanılabilir. Ameliyattan 1 gün sonra hastanın duş alması mümkün olmaktadır. Ameliyat kesisi uygulanan bölgeyi yılarken bastırmamaya dikkat edilmesi gerekir. Ameliyattan 4 – 5 gün sonra hasta taburcu edilir. Operasyondan sonraki ilk ay hastanın oldukça dikkat etmesi gereken bir aydır. Doktor önerileri dışına çıkılmamalıdır. Ağır eşya kaldırmamaya ve yorucu sporlar yapmamaya özen göstermek gerekir. 1 aylık sürecin sonunda hastanın kontrolü gerçekleşir. Hastayı muayene eden doktor iyileşme süreci hakkında bilgiler verir. Bu süreçten sonra hastanın normal yaşantısına dönmesi mümkün olabilmektedir. Cinsel birliktelik için mutlaka doktora danışılmalı ve doktorun tavsiye edeceği süreçten önce gerçekleşmemesine özen gösterilmelidir.
İdrar Tutamama Problemine Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Burch ameliyatı, idrar tutma problemi olan kişilere uygulanan bir operasyondur. İdrar tutamama problemi erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla karşılaşılan bir problemdir. Bunun yanı sıra ilerleyen yaşlarda idrar tutamama problemi daha sık görülmektedir. Vajinal yolla çok fazla sayıda doğum yapmış olan kadınlarda, ilerleyen yaşlarda idrar tutamama problemi ortaya çıkabilmektedir. İdrar tutamama, bağ dokusundaki yapının daha az esnek olması nedeniyle bazı kişilerde genetik olarak daha sık görülebilmektedir. Sigara ve alkol tüketimi de ilerleyen yaşlarda idrar tutmayı engelleyici faktörler arasında yer almaktadır. Kadınlarda menopoz döneminde idrar tutamama problemi daha sık karşılaşılan bir durumdur. Daha önce uygulanmış olan genital bölge operasyonları da ileriki zamanlarda idrar tutamama problemini ortaya çıkarabilmektedir. Kişide kronik kabızlık durumu söz konusu ise zamanla idrar tutmada zorluk yaşanabilir. Aşırı derecede şişmanlık da idrar tutamama problemini doğuran faktörlerden biridir.
Rahim sarkması, mesane sarkması gibi durumlar idrar tutamama problemini beraberinde getiren etkenlerdir. Rahim ve mesane sarkmasını tetikleyen faktör ise normal (vajinal) doğum sıklığıdır. Vajinal doğum esnasında bebeğin fazla iri olması, baş kısmının büyük olması, doğumun zor gerçekleşmesi gibi faktörler ilerleyen zamanlarda idrar tutamama sorununu ortaya çıkarabilmektedir. Kişi daha önce rahim çıkarılması (histerektomi) ameliyatı geçirmişse bu durumda da idrar tutamama sorunu görülebilir. İlerleyen yaşlarda üriner sisteminin kontrolü azalabilmektedir. Bu da yaşlılığa bağlı olarak idrar tutamama sorununu doğurur. Vajinal doğumun yanı sıra sezaryen doğum da ilerleyen zamanlarda idrar tutamama sorunu getirebilmektedir. Bu nedenle hamilelik faktörü idrar tutamamaya neden olan faktörlerden sayılabilir. Ancak bu faktörler her kişide aynı şekilde seyretmeyebilir. Hamilelik döneminde idrar kaçırma sorunu ortaya çıkmışsa bu durumun geçici olabileceği unutulmamalıdır. Gebelik döneminde rahmin büyümesiyle birlikte mesanenin sıkışması sonucu idrar kaçırma problemi yaşanabilir. Ancak bu durum geçici bir durumdur. Eğer doğumdan sonra hala idrar kaçırma problemi yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekir. Aşırı kilo alımı da karın içi bölgesinde fazla basınca neden olabilmektedir. Bu da mesaneyi olumsuz yönde etkilediği için kişide idrar kaçırma problemi ortaya çıkabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
çağımızın sorunu idrar kacırma bunu engellemek için birçok yontem var bir cok tedavi sekli var ama burch yontemi tam tedavi gayet iyi agrısı sancısı yok bence cok iyi