Kordon Kanı Saklanması Nedir?
3D ve 4D Ultrason
Anne karnındaki bebeğin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesinde 3D ya da 4D ultrasonun pek önemi olmaz. 3D ya da 4D ultrason sadece bebeğin yüzünün, ellerinin ve ayaklarının anne ve baba adayına daha net gösterilmesini sağlar. Ancak bebeğin iç organlarındaki çeşitli anomalileri saptamayı sağlamaz.
İleri düzey ultrason bebeklerin anne karnındaki gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve hamileliğin sağlıklı bir şekilde tamamlanması amacıyla yapılan ileri düzey bir inceleme yöntemidir. Gebelikte bebeklerin özellikle iç organlarının sağlıklı bir şekilde gelişimlerinin devam edip etmediği, bu ultrason yöntemi ile anlaşılabilir. Detaylı ultrason bir anlamda fetal anomali taramasıdır. Genellikle klasik ultrason taramasında hekim tarafından şüpheli bulguların anlaşılması üzerine detaylı ultrasona başvurulur. Yaklaşık olarak 30 dakika içerisinde tamamlanan bu ultrason ile çok sayıda farklı anomali tespit edilebilir. Çeşitli ölçümlerin yapılması ile birlikte gerçekleştirilen detaylı ultrason tekniğinde bebeğin büyüme durumu da genel olarak değerlendirilmiş olur. Elbette bu ultrasonda bebeğin içinde bulunduğu rahim bölgesi de gözden geçirilmiş ve genel bir sorunun olup olmadığı incelenmiş olur.
Bu arada detaylı ultrason halk arasında renkli ultrason ya da üç boyutlu ultrason gibi isimlerle de bilinir. Ancak bu isimler yanlıştır. Renkli ultrason ya da üç boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrasondan farklı tekniklerdir. Her ikisi de bebeklerin iç organlarının görüntülenmesine olanak tanımaz. Ayrıntılı ultrason bu iki ultrasondan çok farklı bir ultrason tekniğidir.
Detaylı Ultrasonografi ile Neler Araştırılır?
Anne adaylarının bebeklerin sağlık ve gelişim durumlarına dair endişelerini de ortadan kaldırma özelliğine sahip olan detaylı ultrason ile bebeklerin neredeyse tepeden tırnağa incelenmesi mümkün olabiliyor. Bu ultrasonda hekim tarafından en çok önem verilen bebeğin kalp, beyin, omurga, mide ve bağırsak gelişimi oluyor. Ancak elbette diğer vücut bölümleri de gözden geçiriliyor. Detaylı ultrason ile bebeklerin şu bölümleri incelenir:
Ayrıntılı Ultrason Neden Yapılır?
Detaylı ultrason bebeklerde mevcut bir anomali olup olmadığının araştırılması için gerçekleştirilir. Bebeklerin hem çeşitli doğumsal anomalilere sahip olup olmadığı hem de iç organlarının durumu ve gelişimleri bu yöntemle incelenir. Genellikle gebelik döneminde yapılan rutin ultrason görüntülerinde ya da farklı tetkiklerde anne karnındaki bebekte bir anomali olduğuna dair şüphe oluşması durumunda uygulanır. Ancak bazı anne adayları bebeklerinin sağlık ve gelişim durumuna dair ciddi endişeler yaşayabilir. Bu durumda da hekim böyle bir bulguya rastlamamış olsa dahi anne adayının rahatlaması amacıyla da detaylı ultrason kararı verebilir. Bebeğinin sağlıklı olduğunu bilmek isteyen anne adayları ultrason sonrasında rahatlayarak stresinden kurtulabilir ve daha rahat bir şekilde gebelik sürecini geçirebilir.
Ayrıntılı Ultrason Ne Zaman Yapılır?
Genellikle hamileliğin 19. haftası ila 23. haftası arasında gerçekleştirilir. Yaklaşık olarak 20 ya da 30 dakika içerisinde tüm taramam tamamlanır. Şayet yapılan incelemede bebeğin sağlık durumuna dair bir anomali ya da problem tespit edilmez ise yeniden yapılmasına gerek duyulmaz. Hamilelik süreci boyunca sadece 1 defa gerçekleştirilir. Ancak hekim tarafından şüpheli bir bulguya rastlanırsa yaklaşık bir hafta beklenir ve bu süre sonunda ayrıntılı ultrason yeniden yapılır. Bazen şüphe duyulan organın gelişim hızına bağlı olarak detaylı ultrasonun 1 değil, 2 hafta sonra tekrarlanması da mümkün olabilir.
Ayrıntılı Ultrason ile Her Türlü Anomaliyi Saptanır mı?
Detaylı ultrason ile bebeklerdeki yapısal bozuklukların ve çeşitli anomalilerin büyük bölümü tespit edilebiliyor olsa da mevcut anomalilerin tamamı kesin olarak saptanamayabilir. Yapılan araştırmalar detaylı ultrason ile bebek anomalilerinin saptanmasının % 70 oranında mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla tespit edilen anomaliye göre çeşitli önlemler alınması da mümkün olabiliyor. Bazı anomaliler ayrıntılı ultrason ile dahi tespit edilemeyecek semptomlara sahip oluyor. Bu durumda anomalinin hekim tarafından anlaşılması da haliyle imkansıza yakın oluyor. Bazı anomalilerin saptanamamasının bir diğer nedeni de bu incelemenin gebeliğin 4 ya da 5. ayında yapılıyor olmasıdır. Bazı anomaliler bu süreden sonra geliştiğinden ultrason ile anlaşılamayabiliyor. Sonuç olarak tüm anomalilerin saptandığından da söz edilemiyor.
Ayrıntılı Ultrason ile Neler Anlaşılabilir?
Bu incelemede anne karnındaki bebeklerin, gebeliğin 20. Haftasında çeşitli semptomlar gösteren tüm anomaliler saptanabilir. Örneğin bebeğin beyninde su toplanması (hidrosefali) ya da açık omurga sorunu (spina bifida) gibi durumların saptanması mümkün olabiliyor. Bununla beraber diyafram fıtığı, on iki parmak bağırsağında darlık ya da iç organlarda yapısal bir bozukluk durumu da ayrıntılı ultrason ile anlaşılabilir. Anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının durması ve bebeğin vefat etmesi de detaylı ultrason ile anlaşılabilir. Rahim içerisinde bebeğin nasıl bir pozisyonda durduğu ya da omurga duruşunun saptanması da mümkün olabilir.
Detaylı Ultrason Dışında Anomali Tespit Edilebilir mi?
Elbette gebelik döneminde çeşitli anomalileri tespit etmek için tek yöntem detaylı ultrason değil. Farklı tetkikler ya da incelemeler ile de bazı anomaliler anlaşılabilir. Örneğin yarık damak, yarık dudak, kalp anomalileri ya da down sendromu gibi anomaliler ayrıntılı ultrason olmadan da tespit edilebilir. Bebein içinde bulunduğu sıvı olan amniyo sıvısından örnek alınması ve amniyosentez yapılması, göbek kordonundan kan örneği alınması gibi çeşitli yöntemler de mevcut. Hangi tetkiklerin yapılacağına hekim tarafından karar verilir.
Detaylı Ultrason Bebeğe Zarar Verir mi?
Anne adayları gebelik döneminde yapılan tüm tetkikler gibi detaylı ultrasonun bebeklerine zarar verip vermeyeceği noktasında endişeye kapılabiliyor. Hamilelik döneminde röntgen çekilmesi, iyonize radyasyon barındırdığından gebelik dönemindeki kadınlarda toksik bir etki yapar ve bu da bebek için zararlıdır. Ancak ultrason yöntemlerinin röntgen tetkikleri ile karıştırılmaması gerekir. Ultrason radyasyon barındırmaz. Dolayısıyla anne adayında ya da bebekte toksik bir etki de yapmadığı için hiçbir sakıncası olmaz. Ultrason yöntemlerinin anne adayı ya da bebeğe zararlı olup olmadığına dair onlarca farklı araştırma yapıldı. Bu araştırmalarda zararlı olduğu yönünde bir bulguya rastlanmadı. Detaylı ultrason da anne adayına ya da bebeğe zarar vermez. Aksine doktor tarafından önerilen ultrason tekniklerinin yapılmaması, ihmal edilmesi bebeğe zarar verebilir. Çünkü mevcut sorunların erkenden saptanması çeşitli önlemlerin alınmasını beraberinde getirebilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
1 Yorum
teşekkür ederiz açelya hnm