Erken Hamilelik Belirtileri

Üreme çağındaki kadınlarda adet gecikmesi erken hamilelik belirtisi olabilir

Hamile kalan bir kadının erken hamilelik belirtilerini hissedebilmesi için, adet gecikmesinin 1-2 haftayı bulması gerekir. Bundan önceki hamilelik belirtileri genellikle adet dönemi yakınmalarıyla karıştırılabilir. Hamileliğin kesin tanısı gebelik testi sayesinde konulabilir.

Erken Hamilelik Belirtileri

Kadınlar gebe kalmayı istiyorsa, erken hamilelik belirtilerini de önemserler. Eğer vücutlarını iyi tanıyorlarsa, en küçük değişimi bile algılayabilirler. Gebelik testi yaptırmadan bile hamile kaldıklarının farkına varabilirler. Erken hamilelik belirtileri kadınlarda fark edilecek düzeyde ancak adet gecikmesi 1-2 haftayı bulduğunda başlar. Bu süreden önce kadının hamile kaldığını anlamasına yardımcı olacak belirtiler olmaz. Gebelik daha oluşma aşamasında olduğundan, belirtilerin başlaması ve hissedilmesi için gebeliğin rahme yerleşmesi gerekir. Bu aşamada kandaki gebelik hormonları yükseleceğinden ve adet kanaması gecikeceğinden belirtiler kadın tarafından fark edilebilir. Erken gebelik belirtilerin çoğu gebelik hormonlarının yükselmesiyle ortaya çıkar.

Kadının hamile kalması durumunda, döllenen yumurta birkaç gün içinde rahim iç duvarına tutunmaktadır. Bununla birlikte hamileliğin ilk belirtisi olabilecek beneklenme tarzında implantasyon kanaması, kas kasılması gibi etkiler oluşabilir. Kadının vücudunun verdiği tepkilere hassas olması halinde, döllenmenin olmasından 6-12 gün içinde bunları hissetmesi mümkündür. Ancak bu tür kas kasılmaları genellikle adet kanaması kramplarıyla karıştırılır.

Erken hamilelik belirtileri nelerdir?

  • Adet gecikmesi olması erken hamilelik belirtisi olabilir. Üreme çağındaki bir kadının hamile olduğunu düşündürecek ilk belirti adet gecikmesi olur. Fakat adet gecikmesi nedenleri sadece gebelikle sınırlı değildir. Gebelik testi negatif çıkarsa, mutlaka doktora gidilerek adet gecikmesinin sebeplerinin araştırılması gerekir.
  • Yorgunluk hissinin baskın şekilde hissedilmesi
  • Kadının aşerme denilen süreçte bazı yiyeceklere karşı aşırı istek duyması, tiksinmesi yani besinlere karşı hassasiyet gelişmesi
  • Çevreden duyulan kokulara karşı hassasiyet oluşması
  • Daha çok sabahları etkili olan bulantı ve kusma etkisinin oluşması
  • Normalden daha sık idrara çıkılması
  • Göğüslerde adet döneminde olduğu gibi hassasiyet olması, büyümesi ve meme uçlarında koyulaşma meydana gelmesi
  • Nadiren de olsa baş dönmesi ve bayılma hissinin oluşması
  • Üstüne adet görme denilen implantasyon kanamasının olması. Bu gebeliğin rahme yerleşmesinden kaynaklanan lekelenme tarzında bir kanamadır.
  • Hamileliğin erken belirtileri her kadında farklı olduğu gibi, kadınlarında her hamileliğinde farklı olabilir. Genellikle adet dönemlerinden önce yaşanan belirtilerle gebelik belirtileri arasında benzerlik olduğundan, her kadın bunları fark edemeyebilir. Bu yüzden erken hamilelik belirtileri olduğu düşünüldüğünde, hamileliğe kesin tanı koymak için gebelik testi yapılmalıdır.

Erken hamilelik belirtileri arasında ruhsal değişimler de vardır

Hamileliğin başlangıcıyla birlikte kadının bedenindeki değişimlerde kendini belli etmeye başlar. Değişimlerin etkisiyle kadının ruhsal durumu da etkilenir. Kadının hamileliğin devamında yaşanacaklar dikkate alındığında, bu etkilerin olması normal karşılanmalıdır. Kadınlar bu özel süreçte karışık duygular içinde olur. Bir anda neşeyle hüznü, gülmeyle ağlamayı birlikte yaşayabilir. Bunlar dikkate alındığında, kadının en önemli destekçisi eşi olacaktır.

Erken hamilelik belirtisi yüksek vücut ısısı olabilir mi?

Hamileliğin erken döneminde gebelik hormonlarının etkisiyle ortaya çıkan vücut ısısındaki yükselme doğru takip edilirse, hamilelik işareti olarak görülebilir. Hamile kalmakta zorlanan kadınlara doktorların önerileri arasında, yumurtlama zamanının belirlenmesi açısından vücut ısılarını takip etmeleri buna örnek teşkil edebilir. Eğer kadında 2 haftadan uzun vücut ısısı yüksek seyrediyorsa, bu erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilebilir.

Kilo almak erken hamilelik belirtisi olabilir mi?

Hamilelikte kadının vücudunda meydana gelen belirtilerin temel sebebi gebelik hormonlarının kanda yükselmesidir. Bu hormonların yükselmesi kadının besinlere düşkünlüğünü arttırabilir, atıştırmalıkları daha fazla tüketebilir. Bu durum kadında şişkinliğe, kilo alma meylinin artmasına yol açabilir. Böyle bir etkiye maruz kalan kadınların akıllarına hamile oldukları şüphesi uyanabilir.

Kokulara karşı hassasiyet, tiksinti erken hamilelik belirtisi olur mu?

Yine hormonların etkisiyle hamile kalan kadınlar kokulara karşı daha farklı tepiler vermeye başlar. Bu koku hassasiyeti, besinlerden tiksinme, aşırı şekilde bazı besinlere düşkün olma gibi belirtiler erken hamilelik belirtileri arasında kabul edilir. Hamile kalan kadınlar sigaradan tiksinebilir, parfümlerin kokusuna dayanamaz, yiyecekleri seçerek yemeye başlayabilir. Daha önce yediklerini yememeye, tiksinmeye başlar. Bu esnada bulantı hissi de oluşur.

Sabahları kalkmakta zorlanıyorsanız hamile olabilirsiniz

Hamileliğin belirtileri arasında kadınların kendilerini daha yorgun hissetmesi, adeta bitkin bir halde olduğunu hissetmesi yaygındır. İş yapmamış bile olsalar kendilerini halsiz hissederler. Kadınlar vücutlarının verdiği bu tepkiyi hemen fark edebilir. Bu onlar için hamilelik işareti olabilir.

Erken hamilelik belirtileri arasında sindirim sisteminde yavaşlamada vardır

Hamilelik başladığında hormonlar hızlı bir yükseliş göstereceğinden, sindirimin yavaşlaması da kadının vücudunu etkileyen bir sorun haline gelecektir. Bu yüzden gebe kadının midesinde sindirimin olması için daha yüksek oranda asit salgılanır. Mide asidinin etkisiyle yemek borusunda, midede yanma hissedilmeye başlanır. Erken hamilelik belirtisi olan kabızlığın oluşması, sindirimde meydana gelen yavaşlamadan kaynaklanır. Kadınlar bunu dikkate alarak, sindirimi kolay olacak besinleri tüketmeye yönelmelidir. Lifli olan gıdalara beslenmelerinde daha az yer vermelidir. İçtikleri su miktarını da arttırmaları gerekir.

Benzer Konular:

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar ve İlk 3 Hamilelik Belirtisi Nedir?

Hamilelik Belirtileri: 10 Madde İle Hamile Miyim?

6 yorum

  • serpil yağcı dedi ki:

    Merhabalar, adetime 7-8 var ama başım çok dönemeye başladı,birde göğüslerim aşırı derecede şiştiler. Sağ ayağım aşırı bir ağrı oluşmaya ve son birkaç gündür de çok sık tuvalete gitmeye başladım.Göğüs hassasiyeti bel ve kasık ağrılarının normal olacağını duymuştum ama ayağımdaki ağrının nedeni acaba ne olabilir.Tabi herkeste farklı belirtiler olabilir,herkesin bünyesi fiziki yapısı aynı değil ama ayağımdaki ağrılar bayağı rahatsız ediyor.

  • Muazzez doğru dedi ki:

    Birleşmeden 1 hafta sonra adet sancısı gibi sancılanmalar ve sağ kasığımda batmalar meydana geldi.sol kasığımda da bir kaç kez tekrarladı, ayrıca genital organda da nasıl söylesem böyle bıçak ,şiş saplanır gibi ağrılar oluyor.Kirpiklerimde kaymış durumdalar,halsizlik yorgunlukta cabası bunların hamilelik belirtisi olabileceğini okumuştum.

  • ayşe yaman dedi ki:

    Hemen hemen 15 gündür mide bulantım var,ve göğüs hassasiyetim de cabası.kramp ve ağrı sızım yok,test te yaptım ama negatif çıktı,karbonatlı test olayı diye bir şey varmış onu denedim ,karbonat köpürdü ama adetime de daha 1 hafta var ,yeniden bir test daha yapıp olumsuz çıkmasını görmek istemiyorum hamile olabilirmiyim ki

  • buse kara dedi ki:

    benimde adet zamanlarımda göğüslerim şişiyordu, bu seferkinde mide bulantısı ve kasıklarım da biraz ağrılar oluşmaya başladı.Çok sık küçük tuvalete çıkıyorum ve karnımda da şişlik var. Hamile değilsem hayal kırıklığı yaşamak istemiyorum eşimi de umutlandırıp üzülmesinii istemediğimden onda bi şe diyemedim,bu belirtiler normalmi

  • nuran y. dedi ki:

    Merhabalar.Ben Rize’den Sena.Hamile kaldığımı düşünüyorum,üzerinden yaklaşık 5 hafta kadar süre geçti ve mide bulantısı kusma gibi şeyler sürekli başıma geliyor.Bu durum açıkçası son günlerde biraz canımı sıkmaya başladı.İlişki sırasında korunmuştuk diye test yapma gereği duymadım.Ama son günlerde kendimi biraz halsiz de hissediyorum.Yazdıklarınız bana uyuyor yani.Sizce doktora gitmeli miyim? Test falan yapmalı mıyım?

  • büşra h. dedi ki:

    Sitenizin eski kullanıcılarındanım.Hamilelik ile ilgili testlerin ne kadar güvenilr olduğu konusunda bi yazı yazmayı düşünüyor musunuz? Bunu açıkçası ben ve çoğu insan merak ediyoruz diye düşünüyorum.Genel olarak bir çok bilgi mevcut sitenizde gerek içerik ve tasarımı olsun gerçekten güzel bir site ellerinize sağlık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.