Fetal Eko Nedir?

Bebeklerde Kalp Anomalisi

Dünyaya gelen her 1000 bebekten 8’i doğumsal kalp anomalisi ile hayata “merhaba” diyor. Bebeklerde kalp anomalisinin belirtileri çok farklı olabiliyor. Beslenirken terleme, hızlı nefes alıp verme, dudaklarda ve parmak uçlarında morarma, göğüste genişleme en yaygın belirtiler olarak sıralanabilir.

Fetal Eko Nedir?

Anne karnındaki bebeklerin kalp hastalığı taşıyıp taşımadığının anlaşılabilmesi için yapılan tarama fetal eko olarak adlandırılır. Bir ultrason yöntemi olan fetal eko pek çok kalp hastalığının bebekler anne rahmindeyken tespit edilmesine olanak tanıyor olsa da mevcut bir kalp rahatsızlığına dair herhangi bir bulgu elde edilmesini sağlayamayabilir. Bazı kalp anomalileri fetal eko ile görüntülenemeyebilir. Genellikle bu yöntem uygulanarak doğuştan kalp hastalıklarının yaklaşık olarak % 80’i teşhis edilebilmektedir.

Fetal Eko Ne Zaman Yapılır?
Genellikle gebeliğin 16. haftasından sonra gerçekleştirilen bu yöntem için önerilen zaman aslında gebeliğin 21. haftası ya da 22. haftalarıdır. Bu dönemde çok daha net bulgular elde edilebildiğinden acil bir durum olmadıkça hamileliğin 22. haftasının beklenmesi önerilir. Ancak 23. haftasından sonra yapılmamalıdır. Çünkü bu dönemde bebeğin kemik gelişimi hızlandığından kalp görüntülemesi güçleşebilir.

Fetal Eko Kimlere Yapılır?

  • Hekim tarafından anne adayına yapılan genel bir muayenede ya da ultrason görüntülemesinde, anne karnındaki bebeğin kalp görünümünün normal olmadığından şüphe duyulması halinde yapılır.
  • Anne adayının ya da baba adayının ailesinde doğuştan kalp hastalığı öyküsünün olması halinde, bebekte anormal bir duruma dair şüphe olmasa da fetal ekoya başvurulur. Çünkü bu durumda bebekte kalp hastalığı olma riski 3 katına çıkar.
  • Hamilelik döneminde anne adayında gestasyonel diabet tespit edilmesi durumunda ya da anne adayına gebelik öncesinde bu teşhisin konması halinde de söz konusu yönteme başvurulur.
  • Anne adayında SLE ya da sjögren sendromu olması halinde de fetal eko ile bebeğin kalp durumu değerlendirilir. Çünkü anti-SSB antikoru olan anne adaylarının bazılarında doğuştan AV tam blok hastalığı da oluyor.
  • Anne adayında hamilelik döneminin başlarında teratojen ismi verilen ve bebeklerde iç organlara zarar verebilecek ilaçların veya çeşitli maddelerin saptanması halinde fetal ekoya gerek duyulur.
  • Hamileliğin erken dönemlerin anne adayı çeşitli enfeksiyonlar geçirmişse mutlaka bebeğin kalp durumu kontrol edilir ve fetal ekoya ihtiyaç duyulur.
  • Yapılan amniyosentez incelemesinde bebekte herhangi bir kromozomal bozukluk tespit edildiğinde ya da hekim buna dair bir şüphe duyduğunda da gerçekleştirilir.
  • Bebekte beyin, böbrek, mide, bağırsak ya da diğer organlarında gelişim açısından bir bozukluk tespit edildiğinde fetal eko uygulanır.
  • Bebeklerin kalp atışları dinlendiğinde, kalp hızında yükseklik ya da düşüklük olması halinde de uygulanır.
  • Anne adayında fenilketonüri hastalığı olduğuna yapılır.
  • 35 yaşın üzerinde olan anne adaylarında ya da çoğul gebeliklerde de bebek ya da bebeklerin kalp hastalığı taşıyıp taşımadığına bakılır.
  • Çok ender de olsa anne ya da baba adayının endişesini gidermek için de bu yönteme başvurulabilir.

Fetal Eko Ne İşe Yarar?

Öncelikle bu işlemin mevcut olan bir kalp anomalisi ya da kalp hastalığının tespiti için gerçekleştirildiği bilinir. Çünkü bebeklerde henüz anne karnındayken böyle bir tespitin yapılması çeşitli tedbirlerin erken dönemde alınmasına da olanak tanır. Doğum gerçekleşmeden tanı konmasının doğumla birlikte hemen tedavi sürecine başlanabilmesine olanak tanıdığı bilinmektedir. Bu sayede tedavi de çok daha başarılı neticeler alınmasını sağlar.

Mevcut olan koromozomal anormalliklerin anlaşılabilmesi bakımından da fetal ekonun son derece önemli bir tarama olduğu bilinmektedir. Hatta erken dönemde kalp anomalisinin tespit edilmesi halinde anne ve baba adayının bilinçlendirilmesi de mümkün olur. Çünkü gebeliğin sonlandırılması da bir seçenek olarak düşünülebilmektedir.

Fetal Eko Bebeğe Zarar Verir mi?
Fetal ekokardiografi temel olarak bir ultrason yöntemi olduğundan ses dalgaları ile görüntüleme sağlar. Yaklaşık olarak 20 dakika içerisinde tamamlanan bu yöntemin anne adayına ya da anne karnındaki bebeğe hiçbir zararı olmaz. Aynı zamanda herhangi bir yan etkisi olmadığından güvenle uygulanabilir. Sadece hekim tarafından kalp anomalisi olduğuna dair ciddi bir şüphe duyulursa, süresi uzatılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.