Anne Ölüm Oranı
Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?
Anne karnındaki bebeğin gelişimi 40 hafta sürmektedir. Gebelik 9 ay 10 gün, toplamda 280 gün sürer. Gebelik haftasının hesaplanması haftalık olarak yapılmaktadır. Adetin başladığı günden önceki 14. gün yumurtlama günüdür. Kadınların adet periyotları değişebildiği için yumurtlamanın her kadında 14. günde gerçekleşmesi mümkün olmayabiliyor. Uzmanlar bu sebeple, adetin ilk gününden başlayarak haftalık hesaplama yapıyorlar.
Gebelik kadınların hayatlarında yaşamak istedikleri en özel anlar arasında yer almaktadır. Gebelik süreci başladığı zaman ise herhangi bir sorun yaşanmaması anne ve anne karnındaki bebeğin sağlığı için son derece önemli oluyor. Fakat ne yapılırsa yapılsın bazı istenmeyen durumlarla da karşılaşabilmek mümkün oluyor. Bazı zamanlar genetik faktörlere bağlı olarak bazı zamanlar ise tamamen çevresel dış faktörlere bağlı olarak gebelik problemleri ortaya çıkabiliyor. Büyük sorunlara yol açabilen bu sorunlar bazı zamanlarda ufak sorunlara yol açabiliyor.
Gebelik haftasının önden gitmesi olarak adlandırılan sorun büyük bir soruna dönebiliyor. Bu durum önemsiz bir detayın atlanmış olduğunu işaret edebiliyor. Bu sebeple, soruna dair olan detaylı bir araştırma yapılması gerekiyor.
Gebeliğin önden gitmesi bebeğin ultrason sonuçlarında gelişimi ile annenin belirttiği son adet tarihi arasındaki uyuşmazlığı gösteriyor. Annenin belirlediği değerler ve bebeğin gelişimi arasında olmaması gereken bir değişkenlik bulunması durumu olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bebeğin gelişim sürecinde bir sorun olup olmadığını öğrenebilmek için mutlaka doktor tarafından detaylı tetkiklerin yapılması gerekiyor. Ayrıca anne adaylarının sunduğu bilgilerin de teyit edilmesi gerekiyor.
Gebeliğin önden gittiği durumlarda genellikle anne adayları son adet tarihlerini yanlış şekilde hesaplamaktadır. Bazı zamanlarda ise birden fazla yumurtlama gerçekleşmiştir ancak anne adayları bunun farkında olmamıştır. Bu sebeple, bütün önden gitme vakalarında telaşlanmak doğru olmayabiliyor. Bu noktada doktorunuzdan problemin kaynağını bulabilmesi için profesyonel destek almanız gerekmektedir.
Doktorlar genel olarak 6-7 ve 8. haftalarda yaptıkları ultrason değerlendirmelerinde bebeğin gerçek yaşlarını hesaplayabiliyorlar. Pek çok farklı durumda 3 haftalık süre boyunca bebeğin önde gitmesi çok büyük sorunlara işaret etmemektedir.
İlk dönemlerde bebeğin 3 haftadan daha az olacak şekilde önde gitmesi herhangi bir soruna yol açmamaktadır. Fakat 3 haftadan daha fazla ileride olan gebeliklerde bebek iriliği sorununa işaret ediliyor olabilir. Bu durumda annenin diyabet hastalığı gibi gebelik döneminde rahatsızlığa yol açabilecek hastalıklara sahip olabileceği ele alınmaktadır. Gebelik haftasının önden gittiği süreye göre doktorlar farklı tetkikleri yaparak sorunlara karşı önden gerekli önlemleri alabilmektedirler.
Bazı zamanlarda gebeliğin ilerleyen haftalarında da anne adaylarının bu sorun ile karşılaştığı biliniyor. Bu durum aynı zamanda düşük riski, erken doğum gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasına da sebebiyet verebiliyor. Bebeğin ilerleyen haftalarda önde gitmesi durumu, erken bir süre içerisinde daha aşağıya inmesine yol açabiliyor. Bu durum neticesinde bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi risk altına girebiliyor. Doktorların bu konuda sürekli anne adayları ile uyumlu bir biçimde çalışması ve problemlerin üstesinden gelinmesinde büyük bir rol oynamaktadır.
Anneler kendi yaptıkları gebelik hesaplarında bazen doktorların verdiği sonuçlardan daha farklı sonuçlar çıkartabiliyorlar. Bu durum anne adaylarının paniğe kapılmasına ve tedirgin olmasına yol açabiliyor. Pek çok anne adayı özellikle sezaryen doğum için erken bir tarih belirlendiği zaman şüpheleniyor ve bebeğinin 1-2 hafta daha içeride durması gerektiğini düşünüyor.
Fakat doktorlar kararı verirken yalnızca ultrasondan yararlanmıyorlar. İlk haftalar başladıktan itibaren düzenli aralıklar ile çekilen ultrasonlar arasındaki tüm bağlar da doktorlar tarafından inceleme altına alınıyor. Böylelikle bebeğin güncel durumuna bakılarak gelişiminin tamamlanıp tamamlanmadığı tespit ediliyor. Eğer bebeğin gelişimini tamamladığına karar verilir ise, sezaryen kararı veriliyor. Son yıllarda doğum oranlarına bakıldığı zaman sezaryenin artış göstermesi de anneler ve doktorlar arasındaki bu ufak çatışmanın yavaş yavaş azalmasını sağlıyor.
Doktorlar eğer bebeğin normal şartlarda doğması için bir risk görmüyor ise bebek doğum sancıları gelene kadar bekleyebiliyor. Normal bir doğum süreci bu şekilde gerçekleşiyor. Kararı ise kesinlikle doktorun vermesi ve ailenin de doğru bilgileri doktora en doğru şekilde aktarması gerekiyor.
Kadınların hepsinin sağ ve sol yumurtalık bölgelerinde 400.000 adet olgunlaşmamış olan yumurta hücresi ile doğuyor. Yumurtalıklar aynı zamanda cinsiyetin özelliklerini, adet döngüsünün düzenini sağlayan bölgedir. Ayrıca yumurtalıklar doğurganlık yeteneğini de sağlayan bir salgı bezidir.
Kız çocuklarının 10. yaşlarından itibaren salgılanmaya başladığı bu hormonların miktarının ve ne zaman salgılanacağının planını beyindeki hipofiz yapmaktadır. Ergenlik çağına geçiş yapanlarda ise, her ay 400.000 yumurta arasından birkaç adet yumurta olgunlaşmaya başlamaktadır. Fakat bu yumurtaların içerisinden sadece 1 tanesi tam anlamıyla olgunlaşma sürecini tamamlar.
Gebelik döneminde bebeğin gelişimin önde olması durumu anne adaylarında bir sorun olup olmadığının anlaşılması açısından strese dönüşebilir. Bebeğin haftası ile uyumlu olması en çok tercih edilen dönem olsa da gelişimin önde gitmesi durumunda da korkulacak bir durum yoktur. Bu durumda anne ve bebek için şeker testlerinin yapılması alınacak önlemlerin başında gelir. Şeker testlerinde bir sorun olmaması halinde gebeliğin erken döllenme olması olasılığı üzerinde de durulabilir. Bunun için anne ve bebeğin genel sağlığının iyi olması dışında bebeğin gelişimin önde gitmesi doktorlar tarafından olumsuz şekilde değerlendirilmez. Aksine bebeğin gelişiminin geride olması daha çok sorun haline gelen durumdur.
Bebeğin doktor kontrolleri sırasında gelişimi kontrol edilirken bebeğin karın çevresinin ölçümü de yapılır. Karın çevresiyle alakalı değerlendirme yapılırken bebeğin ve annenin gelişimi ile alakalı bir sorun olmaması durumunda endişe edecek bir durum yoktur.
Doktorun takip ederken diğer bulgularla da birlikte değerlendirmesi gerekir. Tek başına karın çevresinin önden gitmesi bir anlam ifade etmeyebilir. Bu konuda alınacak önlemler arasında annenin beslenme düzeninin değiştirilmesi yer alır.
Beslenme düzeni sonrasında düzene girmesi beklenir. Aksi durumda doktorunuz ek tahlil veya başka değerlendirmeler isteyebilir. Uzman bir hekimden destek almak olası olumsuzlukları engelleyecek en büyük etmendir. Bir rahatsızlık olması halinde bile önceden önlem alınır.
Bebeğin gelişimi önde olduğunda doktorlar her ihtimale karşılık anne ve bebeğin şeker durumlarına bakmak isteyebilir. Anne ve bebeğin sağlığını etkileyen herhangi bir durum olmaması halinde endişe edilmesine gerek yoktur. Doktor durumun kalıcı olduğunu fark ettiğinde son adet tarihini öne çekmek isteyebilir.
Çünkü bebeğin erken yumurtlama olasılığına karşılık bu şekilde takip edilmesi daha faydalı olacaktır. Bunun anlamı da bebeğin erken doğması olabilir. Sezaryen ile doğum yapılması durumunda doktor gelişimin tamamlandığını görünce almak isteyebilir. Ama normal doğum tamamen bebeğin ve annenin arasında gelişen bir durum olduğundan erken doğum olup olmayacağı konusunda sadece olasılıktan bahsedilebilir.
Ayrıca Bakınız: Hamilelik Haftası Hesaplama
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.