Hamile İken Emzirmek Sakıncalı Mı?

Gebelikte Emzirilirse Ne Olur?

Gebelik sırasında emziriyor olmanın olumsuz yanı, annenin yorgun ve halsiz hissetmesi olacaktır. Çünkü bu arada vücudundan harcanan efor ve vitamin seviyesini ikiye paylaştırmış olmasıdır. Bu aşamada annenin  beslenmesine çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Hatta mümkünse bir beslenme uzmanından yardım alması önerilmektedir.

Hamile İken Emzirmek Sakıncalı Mı?

Emzirmenin anne sağlığına, anne sütü almanın da bebek sağlığına önemini biliyoruz. Son zamanlarda üretilen mamalar her ne kadar anne sütüne çok yakın olsa da dışarıdan alınan hiçbir besin anne sütünün  besin değeri ve doğallığı kadar olamaz. Bu nedenle tıbbi bir problem olmadığı sürece, bebeğin en az 6 veya 8 ay anne sütü ile beslenmesi gerekir.

Bu süreçte çoğu kadın, emzirmenin onu yeni bir gebelikten koruduğuna inandığı için korunma yöntemlerini dikkate almaz. Yapılan araştırmalar da, doğumdan sonraki ilk 6 ayda %2 oranında yeniden hamile kalma olasılığı olduğunu gözler önüne seriyor. Yani, emzirirken salgıladığınız hormonlar yeni bir gebeliğin oluşmasını büyük ölçüde izin vermese de geriye kalan yüzdelik ihtimalle bu gebelik gerçekleşebiliyor.

Emzirme sürecinde hamile kalan çoğu anne her iki çocuğu içinde endişe etmektedir. İkisinede yeterli olmak fikri ön plana çıkar emziriyor olmanın verdiği endişe ile ikisinede yetme duygusu kaygı oluşturabilir. ‘Acaba hamileyken emzirmek sakıncalı mı?’ veya ‘Hamileyken emzirmek bebeğin gelişimini olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soruya yanıt aramaya başlar.

Gebelik sırasında emziriyor olmanın olumsuz yanı, annenin  yorgun ve halsiz hissetmesi olacaktır. Çünkü bu arada vücudundan harcanan efor ve vitamin seviyesini ikiye paylaştırmış olmasıdır. Bu aşamada annenin  beslenmesine çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Hatta mümkünse bir beslenme uzmanından yardım alması önerilmektedir.  Günlük kalori ihtiyacı ve buna bağlı tüketeceği gıdaları belirlenmeli ve o oranın altına düşmemelidir. Bu kaloriyi de elbette sağlıklı besinlerle alması gerekir. Bunun dışında bol bol su içilmeli, eğer doktor önerdiyse mutlaka çinko, demir ve vitamin gibi takviyeler kullanmalıdır.

Eğer zor bir hamileliğiniz zor geçiriyorsa ve erken doğum gibi bir durum konuşuluyorsa,  doktorunuz hamileliğiniz boyunca cinsel ilişkiden uzak durmanız gerektiği gibi önerilerde bulundu ise, emzirme konusunda da kendinizi kısıtlamanız gerekebilir. Çünkü  orgazm sırasında salgılanan oksitosin hormonu, emzirirken de salgılanır ve aynı zamanda doğumun başlamasına neden  olan hormondur.

Kendinizi ve sezgilerinizi dinleyin. Siz yani bebekleriniz en doğru iletişimi kuracaksınız Bebeğinizi emzirmek her zaman iyidir ama kendinizi iyi hissetmiyorsanız, psikolojik olarak emzirmek size fazla gelmeye başladıysa, azaltmanızda bir sakınca olmadığını unutmayın.

Gebeliğin ikinci  dönemine girildiğinde süt miktarında azalma olması normaldir. Böyle bir durumda eğer ilk bebek hala daha ek gıdalara geçmemiş ise süt yetersiz geleceğinden bebeğin beslenmesinin bir çocuk hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve ek gıdalara başlaması uygun olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.