Hamilelikte Ağız Tadı Neden Değişir?

Hamilelikte ağız tadı değişimi çeşitli sebeplere dayanır

Hamilelik döneminde ağız tadı değişimi hamilelikle ilgili gelişmelerin bir sonucudur. Başta hormonlardaki değişim olmak üzere, anne adaylarının vücudunda hamilelikle alakalı meydana gelen fiziksel değişimlerde bunda etkili olmaktadır. Bu sorunun yaşanması hamileliğin etkileri arasındadır. Anne adaylarının buna karşı alabileceği bazı önlemlerde vardır. Ağız tadı değişimi tamamen ortadan kaldırılmasa bile, en azından azaltılabilir. Hamileliğin doğumla sona ermesiyle birlikte, bu sorunda kendiliğinden etkisini yitirecektir.

Hamilelikte Ağız Tadı Neden Değişir?

Hamilelik bebek sahibi olmak isteyen çiftler için önemli bir dönemdir. Bir bebeğin gelişimine tanık olmak, fiziksel olarak onu hissetmek bir anne baba için heyecan verici bir durumdur. Bu güzel etkilerinin yanında, hamilelikte bu döneme has etkilerin olması özellikle anne adaylarını olumsuz etkilemektedir. Hamileliğin ilk aylarında başlayan bulantı ve kusma, kokuya hassasiyet, ağız tadı değişimi, alerjik sorunlar, bebekle ilgili problemler gibi sorunlar anne adaylarına zor bir süreç yaşatmaktadır. Bunların pek çoğu yaşamsal riske sahip olmasa da, hamileliğin zorlu geçmesinde etkili oluyorlar. Özellikle ağız tadı değişimi hamilelik döneminde anne adaylarını rahatsız eden bir sorundur. Bu sorun yaşandığında yediğinden içtiğinden zevk alamama gibi bazı sorunlarda beraberinde gelmektedir. Hamilelikte ağız tadı değişmesi de farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bu sebepleri değerlendirmek gerekirse, aşağıdaki sonuçlara ulaşabiliriz.

Hamilelikte ağız tadı neden değişir?

Anne adaylarının pek çoğunda bu dönem ağız tadında değişme olduğuna dair yakınmalar gelir. Bu konuda yapılmış olan araştırmalarda, her anne adayında farklı düzeyde tat değişimlerinin olduğu belirlenmiştir. Bunların sebepleri hakkında da bazı sonuçlara ulaşılmıştır.

Hormonal değişimlerden ağız tadı değişimi: Hamileliğin başlamasıyla birlikte anne adayının vücudundaki hormonal değişimler ciddi oranda etkili olur. Hamilelik hormonlarının diğer hormon seviyelerini de etkilemesi yüzünden bir anda vücuttaki tepkilerde farklılık meydana gelir. Vücuttaki tat ve koku duyuları birbirine bağlantılı şekilde işlev görür. Eğer bunlar hatalı bir bilgi verirse, algılarda değişme meydana gelir. Hamile olmayan kişilerde bile hasta olunan dönemde tat düzeylerine değişim olmaktadır. Hamilelikte vücutta yaşanan değişimler göz önüne alındığında, ağız tadı değişiminin olması normal karşılanmalıdır.

Dil dokularının değişmesi: Hamilelikteki vücut değişimleri her organın etkilenmesine neden olmaktadır. Dilde bu organların içinde yer almaktadır. Dilde tat almaya yarayan tomurcuklar vardır. Hamilelikte bu tomurcukların boyutları değişmekte, dolayısıyla kadının hissettiği tatlarda değişim meydana gelmektedir. Bu hamilelikte ağız tadı değişiminin sadece hormonal etkilerden kaynaklanmadığını gösterir. Fiziksel değişimlerde hamilelikte bu sorunun yaşanmasına etkili olmaktadır.

Vücutta eksikliği bulunan maddeler: Hamilelikte bebeğin ihtiyaçları anne aracılığıyla sağlanır. Bebek ihtiyacı olan maddeleri annenin vücudundan karşılar. Bu yüzden hamilelikte beslenme önerileri oldukça önemlidir. Bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak bir beslenme düzeni kurulmalıdır. Bu sağlanmadığı zaman bebek ihtiyaçlarını giderme için annenin vücut depolarını kullanmaya başlar. Bu şekilde annenin vücudunda bazı maddelerde eksiklik ortaya çıkabilir. Bu durum hamilelikte ağız tadı değişiminin yaşanmasına yol açabilir. Bazı kadınlarda görülen aşerme denilen durum, kadınların daha önceden yemediği besinlere yönelmesi, yediklerini yemek istememesi gibi durumlarda bununla bağlantılıdır. Kadının yemeyi çok istediği şeylerin depolardan eksilenler olduğu düşünülebilir. Kadının bunları yerine koyması sorunun giderilmesine yardımcı olacaktır. Aksi durumda tat ve koku değişimleri yaşanabilir.

Ağız içi dengesindeki değişme: Hamilelikte bebeğin gelişimiyle birlikte kadında diş sorunları da yaşanabilir. Bunun sebeplerinden biri vücuttan kalsiyum emiliminin olmasıdır. Ancak diş sorunlarının yaşanması sadece kalsiyum emiliminden kaynaklanmaz. Hamilelikte ağız içindeki bakterilerin ve ağzı içi asidite dengesindeki değişimde buna uygun zemin hazırlar. Ağız içi pH dengesindeki bu değişimlerde hamilelikte ağız tadının değişmesinde etkili oluyor. Aynı zamanda ağız içinde bakteri oluşumunda uygun ortam hazırlanıyor. Buna engel olabilmek için, ağız içi hijyenine hamilelik döneminde ayrı bir önem verilmelidir.

Hamilelikte ağız tadı değişimine nasıl önlem alınabilir?

Hamilelikte her gün dişlerin fırçalanması, fırçalama sırasında nane içerikli diş macunlarının kullanılması önerilir. Bunun yanında naneli ferahlatıcı sakız çiğnenmesi de faydalı olur. Ağzın sıkça çalkalanması, bol su içilmesi de ağzı içi dengesinin sağlanmasında, dolayısıyla tat duyusunun düzelmesinde etkili olacaktır. Bu önlemlere rağmen anne adaylarında belli oranda ağız tadı değişimi meydana gelebilir. Ancak bu rahatsız edici seviyede olmayabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.