Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımı

Hamilelikte ağrı kesici kullanımı doktor denetiminde olmalıdır

Hamile olanlar her türlü ilaç kullanımında doktorunun önerilerine göre hareket etmelidir. Kendileri açısından uygun içerikli ilaçlar, uygun dozda kullanılmalıdır. Ağrı kesiciler basit ilaç olarak görülmemelidir. Etken maddeleri anne ve bebek sağlığı açısından sakıncalı olabilir.

Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımı

Hamilelik sürecinde anne adayları gerekli olmadıkça, sadece hamilelik için kullanılan vitaminler ve diğer ilaçlar dışında başka ilaç kullanmamalıdır. Bu dönemde gerek baş ağrısı, diş ağrısı, migren, bel fıtığı, bel ağrısı, geçirilen operasyonlar, travmalar gibi etkenler yüzünden anne adaylarının ağrı kesici ilaç kullanımı gerekli olabilir. Genellikle toplumda ağrı kesici ilaçlar basit olarak görülebilir. Ancak ağrı kesici ilaçlar hem anne, hem de bebek üzerinde çeşitli olumsuzluklara neden olabilir. İlaçların içindeki etken maddeler zarar verici olabilir. Bu yüzden ağrı kesici ilaçların zararsız, basit olarak görülmemesi gerekir. Özellikle gebeliğin ilk trimesterinde yani ilk 3 ayında parasetamol, aspirin gibi ilaçlar kullanılmamalıdır. Mutlaka ağrı kesici kullanmak gerekirse, bunun doktor gözetiminde kullanılması gerekir. Gebeliğin son üç ayı içinde ise, non steroid antienflamatuar özellikli ağrı kesici ilaçların kullanılması bebeğin suyunun azalmasına, duktus arteriozus denen damarda kapanmaya yol açabilir.

Gebelik döneminde en zararsız olan ağrı kesiciler tamol, parol, minoset, Vermidon gibi parasetamol ya da asetominofen türevi olan ilaçlardır. Buna rağmen ilaçların doktor gözetiminde kullanılması tavsiye edilir. Aspirinin bile düşük dozlarda kullanılması uygundur. Günlük 80 mg gibi düşük dozda alınması uygun görülür. Yüksek dozlarda aspirin kullanılması gebelikte tekrarlayan düşükler gibi sorunlara neden olabilir. Bu yüzden aspirinin bile doktor bilgisi dışında kullanılmaması gerekir. Aspirin aynı zamanda trombosit agregasyonunu bozduğundan dolayısıyla kanamaya olan meyli arttırdığından, doğuma yakın haftalarda kullanıldığında aşırı kanama etkisi gösterebilir.

Hamilelikte ağrı kesici kullanımının etkileri

Ağrı kesici etkisi bulunan bitkiler

Hamile olan kadınlar ağrı kesici özelliği olduğu söylenen ya da başka etkileri bulunan bitkisel çayları ve bitkileri tüketmemelidir. Bu bitkilerin içeriğindeki maddeler gebeliğin üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Lokal anestezik ilaçlar

Bu tür ağrı kesicilerin kullanımı daha çok diş tedavilerinde gerekebilir. Ediokain, prilokain, lidokain gibi lokal anestezik maddeler hakkında gebelik üzerindeki etkileri konusunda yeterince çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle gebelikteki güvenilirlikleri fazla bilinmiyor. Bu ağrı kesici ilaçlar diş tedavilerine ya da vücutta başka alanlarda uyuşturma lokal anestezi amacıyla kullanılmaktadır.

Migren ilaçları

Migren tedavisi sırasında kullanılan klasik ağrı kesici ilaçların dışında bazı özel ilaçlarda kullanılabilir. Ancak bunların hamilelikte kullanımı konusunda tereddütler vardır. Gebelikte genel olarak güvenilirlikleri kesin değildir. Bu yüzden hamilelikte ağrı kesici kullanımı sadece kar ve zarar açısından değerlendirilerek tedavi nöroloji uzmanı tarafından planlanmalıdır. Migren hastaları hamileliğe karar verdiğinde, nöroloji doktoruyla görüşerek, kendileri için uygun olacak tedaviyi hamileliğe uygun düzenlemelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.