HAMİLELİKTE ANEMİ NASIL OLUR VE TEDAVİSİ NEDİR?

Hamilelikte Aneminin Sonuçları Nelerdir?

Anemi sıklıkla kadınlarda, hamilelerde ve çocuklarda görülür. Doğru beslenmeye dikkat etmemek, demir eksikliğine bundan kaynaklı kansızlığa neden olur. Peki tedavisi ne?

HAMİLELİKTE ANEMİ NASIL OLUR VE TEDAVİSİ NEDİR?

Tıp dilinde anemi olarak adlandırılan kansızlık, kanda bulunan kırmızı hücrelerin azalması sonucu oluşur. Sıklıkla kadınlarda, hamilelerde ve çocuklarda görülür. Doğru beslenmeye dikkat etmemek, demir eksikliğine bundan kaynaklı kansızlığa neden olur. Ülkemizde doğurganlık dönemindeki kadınlarda en sık rastlanan kansızlık türü, demir eksikliğidir. Çoğunlukla aşırı regl kanamasına bağlı olarak meydana gelen bir durumdur. Bu kansızlık türüne tanı koymak, kansızlığı önlemek ve tedavi etmek kolaydır.

Hamilelik sırasında çeşitli tiplerde anemi gelişebilir;

– Demir eksikliği anemisi
– Folat eksikliği anemisi
– B12 Vitamini eksikliği

Hamilelik sırasında hafif anemiyi tanımak zor olabilir. Birçok belirti ve semptom sinsidir, çünkü normal hamilelik değişiklikleri gibi görünürler. Fakat hızla azalan demir değeri ile farklı semptomlar gelişir ve kendini gösterir.

Demir eksikliğinin yani kansızlığın başlıca belirtileri; saç dökülmesi, tırnak kırılması, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı-baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma, sinirlilik, dilde yanma, ağız köşelerinde ülserasyon ve fissurlar ile yutma güçlüğüdür. Bunlar görülmeye başladığında rutin kontroller yapılır ve anne adayının ihtiyacına göre demir takviyesi yapılmasına karar verilir.

Kansızlık yani anemi, kan hemoglobin seviyesinin 11 mg/dl’nin altına inmesidir.En sık gebelikte görülür.Anemi de anne adayında halsizlik, çabuk yorulma, mide-bağırsak problemleri ortaya çıkar. Ayrıca erken doğum ve doğum sonu kanama riski oluşur. Anemi hastalığı ile doğum yapmış annelerden doğan bebeklerde ise, gelişme geriliği ve davranış bozuklukları izlenebilmektedir. Ayrıca ilerleyen yaşların da hipertansiyonun ve  buna bağlı oluşmuş kronik hastalıkları daha anne karnında maruz kalınan anemik şartlarla ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Hamilelikteki anemi hastalığını günlük beslenmenize demir veya vitamin takviyesi eklenerek kolayca tedavi edilir.Anemi etkilerini tersine çevirmek ve tedavi etmek  için tek şey budur. Aynı zamanda çok şiddetli anemili kadınların kan transfüzyonuna ihtiyacı olabilir. Hangi takviyeleri sizin için gerekli olabileceği noktasında mutlaka doktorunuza danışın.

Demir açısından zengin gıdalar:

Yumurta
Kırmızı et
Ceviz, fındık, badem
Kırmızı kuru üzüm
Keçi boynuzu
Pekmez-Tahin
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
C vitamini demir emilimini arttırır. Bu yüzden demirden zengin gıdaların tüketimi sırasında portakal, maydanoz, limon tüketilmesi gerekiyor.

C vitamini yönünden zengin besinler şunlardır:

– Turunçgiller ve meyve suları
– Çilek
– Portakal
– Kivi
– Domates
– Biber

Çalışan anneler bunları unutmayın

Demir ve protein oranı yüksek olan gıdalar tercih edin.
Kısa ve sık aralar verin.
Aktivitelerinizi azaltın.
Rutine bağlayın ve fitness’a gidin.
Erken yatın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.