Çocuklarda İshal Nasıl Geçer?
Normal seyreden hamilelik sürecinde anne adaylarının olağan yaşantılarında değişiklikler yapmalarına gerek yoktur.
Hamile olan anne adayları normal şartlarda araç kullanıyorlarsa hamile iken de kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Sadece dikkat edilmesi gereken bazı konulara dikkat etmeleri yeterli olacaktır. Özellikle son ayının içinde iken ve doğuma yakın son haftalarda hamile annelerin araç kullanması önerilmemektedir.
Hamile anne adaylarının araba kullanmalarında sakınca olup olmadığı çok merak edilen ve sık sorulan sorulardandır. Bu konu kişiye göre değişmektedir. Ancak normal şartlarda hamile olan bir anne adayının araba kullanmasında özel bir durum yok ise hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Kadın doğum doktoru buna en doğru kararı verecek kişidir.
Ancak bu belirtilen durumlar her hamile olan ve araç kullanan anne adayları için geçerli değildir. Fiziksel ve biyolojik olarak bir sakınca olmadığı sürece ve psikolojik olarak da hamile olan anne adayı araba kullanmak istiyor ise doğuma yakın son 1-2 hafta içinde araba kullanması hariç diğer zamanlarda rahatlıkla araba kullanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Hamilelik dönemi her şeyden uzak, kısıtlamalarla dolu ve hasta muamelesi yapılarak geçirilecek bir zaman dilimi değildir. Tam aksine mutlu, umutlu ve heyecanlı geçmesi gerekken bir süreçtir. Bu nedenle de anne adayı hamilelik öncesinde normal şartlarda nasıl yaşıyor ise aynı yaşam tarzını sürdürmekte ve arabasını da rahatlıkla kullanabilmelidir. Yani hamilelik standart yaşam tarzından çok büyük fedakârlıklar yapmayı gerektirmez. Sağlıklı beslenip, egzersiz yapmanın yanında uyku düzenine de dikkat etmesi gereken anne adayı günlük yaşamın hiç bir işinden geri kalmadan yaşamını sürdürebilmektedir.
Hamileler Emniyet Kemerlerini Nasıl Bağlamalıdır?
Araba kullanan anne adayları emniyet kemerini bağlamak zorundadır. Ancak bu durum ilk aylarda pek sorun olmasa da ilerleyen aylarda bebek büyüyeceğinden sıkıntı yaşanmaması için yapılması gerekenler;
Hamileler Hangi Durumlarda Araba Kullanmamalıdır?
Emniyet Kemeri Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamile olan anne adayı, araba kullanırken emniyet kemeri takmalıdır. Bu hem zorunlu hem de faydalıdır. Ancak takılma şekline dikkat edilmelidir. Emniyet kemeri yanlış takılırsa bebeğe zarar verebilir.
Emniyet kemerinin alt bandı karın altından karşıya geçecek biçimde kasık hizasından bağlanmalıdır. Kesinlikle rahimin ( karın üzerinden) bağlanmamalıdır. Çapraz olan bant ise, iki göğüs arasından ve yine karnın üzerinden olmamak koşulu ile karşı tarafa uzatılarak sabitlenmelidir.
Tüm bu kurallara dikkat etmek koşulu ile araç kullanmak durumunda olan anne adayları, araç kullanma süresini abartmadan azami 4-5 saat sürücü koltuğunda oturarak araç kullanabilirler. Yolculuklarda ise her iki saat ara ile mola verip dinlenmek ve kısa yürüyüşler yaparak yola devam etmelidir.
Emniyet kemerinin bağlanma şekli çok önemlidir çünkü bir kaza sırasında emniyet kemerinin vücudu saran kısmı karın bölgesine gelirse, bebeği sıkıştıracağından ciddi zararlar verebilir. Göğüs arası ve karın altı kasık bağlama şekli en ideal olan hamilelerin emniyet kemeri bağlama şeklidir. Rahim bölgesine kaza sırasında yapılan baskı, hamilelik sürecini tehlikeye sokar. Emniyet kemeri karın bölgesinden bağlanırsa, Plasenta dekolmanı, şiddetli kanama, bebek ölümü, anne ölümü meydana gelebilir.
Hamilelikte Araba Kullanmak Ve Yolculuk Yapmak Hangi Durumlarda Sakıncalıdır?
Doğum sancıları başladığında anne adayı kesinlikle aracı kendisi kullanarak hastaneye ulaşmaya çalışmamalıdır. Böyle bir davranış hem anne adayı hem de bebek için son derece riskli olup kaza oranı da yüksektir.
Anne adayları 30. haftaya kadar araba kullanabilir. Rahat ve hareketi engellemeyecek kıyafetler giyerek ve emniyet kemerini usulüne uygun bağlayarak, karın bölgesini direksiyondan uzak tutarak ve hem koltuğu hem de aynaları ayarlayarak araba kullanmalıdır. 31. haftadan sonra anne adayında aniden kan şekerinin düşmesi ile aniden tansiyonun düşmesi gibi durumlarla karşılaşılması çok sık rastlanan bir durum olduğundan doktorlar tarafından bu dönemde mecbur kalınmadıkça araba kullanmayı önermemektedirler.
Ayrıca, hava yastığı olsa bile emniyet kemeri takılmaması durumunda hamile olan anne adayının bir kaza anında aracın dışına fırlaması mümkün olacağından hem anne adayı hem de bebeğin sağlığı tehlikeye gireceğinden emniyet kemerinin takılması çok gereklidir. Bazı durumlarda hamilelerin doğuma araçlarını kendileri kullanarak geldiğine de rastlanmaktadır ancak bu durum hekimler tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü doğuma bu kadar yaklaşmışken trafik gibi stresli bir ortama girmek bile ciddi bir risk oluşturmaktadır. Ayrıca hamileliğin doğuma en yakın olduğu durumunda araç kontrolünde dikkat toplama, ağırlaşan refleksler ile hareket kısıtlılığı içinde bulunulan durumu daha da zora sokacağından denenmemelidir.
Doğum öncesinde hazırlanan hastane çantası gibi, doğuma kimin götüreceği, refakatçi olarak kimin anne ve bebeğin yanında kalacağı hep önceden planlanmalıdır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.