Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma
Doğum sırasında bebeğin geçeceği yol olan pelvisin ortası, girim ve çıkımı muayene edilerek çatı darlığı ortaya çıkarılır.
Anne adaylarının doğum ile ilgili çekincelere sahip olmalarındaki temel unsur çatı darlığıdır. Bebeğin geçeceği yol olan pelvisin her noktasında uygun genişlik olmalıdır. Özellikle de 4 kg civarında olan bebeklerin bu bölgeden geçişinde çatı darlığı daha da önem kazanır.
Hamilelik süreci başlı başına enteresan ve güzelliklerle olu bir dönemi temsil eder. Hoş anların yaşandığı süreç boyunca bazen anne adayları çeşitli konularda çekinceler yaşayabilir. Bu konular arasında çatı darlığı da gelir.
Anne adaylarının çatı darlığı korkusu yaşaması yaygın olarak görülür. Hatta çatı darlığı tespit edilen anne adaylarının pek çoğu sezaryenle doğuma alınır. Avrupa ülkelerindeki vakalarla ülkemizdeki vakalar karşılaştırıldığında ise bizdeki ameliyata alınan hasta sayısı çok daha fazladır.
Çatı darlığı gözlenen anne adaylarının doğuramaması gibi bir durum söz konusu değilken, normal doğum yerine sezaryenle doğum yapma şeklinde bir yol izlenebilir. Kulaktan dolma bilgiler, hurafeler, doktorlara olan güvensizlik ve benzer anlamda ortaya çıkan pek çok konu çatı darlığı hakkında bilgi sahibi olunmasını zorunlu kılar.
Çatı Darlığı Nedir?
Doğum sırasında bebek elbette ki beli bir yolu izleyerek anne karnından çıkacaktır. Söz konusu geçiş yoluna pelvis adı verilir. Bu bölümün girimi, orta kısmı ve çıkımı muayene edilmek sureti ile ölçülmeye çalışılır. Elbette ki tam bir ölçme işlemi yapılamaz; ancak bu bölümlerin ölçüleri tahmin edilir. Özellikle de bebeğin 4 kg ya da üzerinde olması bu muayeneyi kritik hale getirir. Bu muayeneye, çatı darlığı muayenesi adı verilir.
Bebeğin anne karnından rahat bir şekilde çıkıp, sorunsuz bir doğum gerçekleştirilebilmesi açısından 3 unsur çok önemlidir. Rahmin itici kuvveti, pelvis ve bebek bu üç unsuru oluşturur. Pelvisten kasıt da çatı darlığının yaşanabileceği bölümdür. Bu 3 unsur birbiri ile uyum içinde olmak zorundadır.
Eğer çatı darlığı tespit edilir ve bebeğin zor bir doğum geçireceği saptanırsa, anne adayından bebek sezaryen ile alınır. Bir takım anatomik bozukluklar, raşitizm gibi rahatsızlıklara sebep olarak da bu durum öne sürülür. Her ne kadar günümüzde çatı darlığı konusu çok gündeme gelmese de, bu bahane ile sezaryene başvuran çok fazla aile vardır.
Risksiz Doğum İsteyen Çatı Darlığını Bahane Edebiliyor
Normal doğum yapmaktan korkan annelerin sezaryen ile doğum yapmak istemeleri için belli başlı nedenlere ihtiyaç duymaları normaldir. Psikolojik olarak bunu dile getiremeyen anne adayları bazen sağlık sebepleri gibi noktalarda kendilerine sığınacak bahane arayabilirler. Özellikle de günümüzde, daha rahat ve daha kolay bir doğum için tercih edilen sezaryen yönteminde çatı darlığı meselesi sıkça gündeme gelir. Bu sayede normal doğumdan sezaryenle doğuma doğru geçiş yaşanır. Yani anne adayları, çatı muayenelerinin ardından sezaryen kararı alabilirler.
Çatı Muayenesi Şart Mıdır?
Çatı muayenesinin yapılması şarttır. Muayene esnasında vajina ile ilgili diğer çeşitli sorunlar da bu muayenede ortaya çıkabilir ve çeşitli önlemler bu sayede alınabilir. Aynı zamanda bu muayenenin herhangi bir zararı da yoktur.
Çatı Darlığına Sahip Olan Anne Adayı Normal Doğum Yapabilir Mi?
Anne adayları her şart altında normal doğum yapabilirler. Fakat durumların risk taşıması, çeşitli zorlukların yaşanabilecek olması da aile ile doğumdan önce paylaşılır. Doktorun paylaştığı bilgiler ışığında doğum süreci ile ilgili temel fikirler de oluşmaya başlar. Burada doktorun bilgi paylaşırken anneyi doğumdan soğutmaması da gerekir. Hassas noktalar anlatılırken dikkat edilir.
Çatı muayenesi sırasında çatı darlığı tespit edilebilir. Ancak yine de, çatı darlığı bulunsa bile planlı sezaryen tek çözüm değildir. Çünkü bebek ne kadar ağır, pelvis ne kadar dar olursa olsun kimi doğumlar hormonların etkisi ve bebeğin de uyum yeteneği sebebi ile oldukça kolay geçebilmektedir. Bu noktada asıl neden ise, doğumun normal bir süreci ifade etmesi ve vücudun da doğal ve kendiliğinden bir şekilde doğumu başarabilmesidir. Kısacası, çatı darlığı olsa bile doğum süreci beklenebilir ve normal doğum gerçekleşebilir. Sadece riskleri detaylı şekilde bilinmelidir.
Öte yandan anne adaylarının normal doğumda bir takım sorunlar yaşamaları, doktorları hemen sezaryen doğuma yönlendirebilir. Doğum sırasında bu hamle gerçekleştirilebilir. Tehlike sezen doktorlar anne adayını sezaryen yöntemi ile rahatlatabilir. Hatta ameliyat bile planlı sezaryen doğumlardan daha kolaydır.
Ameliyat sonrasında anne adayının iyileşme süreci daha hızlıdır. Aynı zamanda ikinci bebek için normal doğum ihtimali de ameliyat sayesinde yükselir. Ancak bu tarz durumlar yaşandığı vakit normal doğum kararı alan doktorlar riskleri de bekler.
Anne adaylarının normal doğum yapamamaktan dolayı doktorlara ya da sağlık çalışanlarına tepkileri de olabilir. Bir zorunluluktan dolayı ve doğrudan anne ile bebeğinin riske edilmemesinden dolayı normal doğum yaptırmayan doktorlar bu noktada psikolojik olarak baskı altında hissedebilirler. Bu baskıyı görmemek ve memnuniyetsiz geri dönüşler almamak için doktorların çatı darlığına yönelerek buradan hareketle sezaryen doğum kararı alması da sıklıkla görülür.
Ailelerin Bilinçli Olması Şart!
Anne ve baba adayları doğum öncesi gerek bilgi yönünden, gerek tatbik yönünden donanımlı olmalıdırlar. Bu sayede daha sağlıklı, daha normal ve daha güzel bir doğum süreci yaşanacaktır.
Benzer Konular:
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
2 yorum
bence hiç normal dogumla ugrasmayın sezeryan olun rahat olun çünkü benim iki cocugum var ikis de sezeryanla dogdu ve cok rahat oldu normal dogumdan korkuyorum
hiç normal dogumla ugrasmayın en iyisi sezeryan çatıydı dardı filan dı falandı gerek yok boyle seylere teknoloji var gelişmiş sezeryan olun bitsin