Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?

Hamilelikte diyet, zorunlu hallerde doktor kontrolünde sınırlı biçimde yapılabilir.

Hamilelik dönemi, kilo almamak için yemekten kısmak dönemi değildir. Bu dönemin ilk aylarında kilo alınmaz hatta kilo bile verilebilir. İkinci 3 aylık dönemde kilo alınır ve bu durum son derece normal bir durumdur. Hamileliğin bitimine kadar süren kilo alma konusunda doğumdan sonra ve özellikle emzirme döneminde hızla kilo verilerek fazla kilolar atılır.

Hamilelikte Diyet Yapılır Mı?

Kişiye göre ve duruma göre değişen, ne yemek ya da ne yememek ayırımı yapılarak, kimi zaman sağlık için, kimi zaman estetik kaygılarla uygulanan belli bir liste dışına çıkmadan yapılan beslenme şekline diyet denir.

Hamilelikte Diyet
Bir anne adayının hamilelik süresi boyunca alması gereken kilo 9- 12 kilo arasındaki ölçüdür. Bazı durumlarda hamilenin 15 kiloya kadar almış olması da normal kabul edilmektedir. Ancak 9 kilodan az 15 kilodan fazla olan kilolar normal kabul edilmez.

Hamilelikte kilo almamaya yönelik bir diyet asla uygulanamaz. Yani çok özel bir durum söz konusu olmadığı sürece (anne adayının bazı sağlık sorunları ile alerjik nedenler gibi durumlar) diyet yapılamaz. Zorunlu durumlarda da doktor ve diyetisyen kontrolünde ve çok sınırlı biçimde yapılabilmektedir.
Anne adayı hamilelik süresince dengeli beslenmeli, durumuna uygun egzersizler yapmalı ve günlük yaşantısını (ağır işler dışında) olduğu gibi sürdürmelidir.

Anne Adayları Diyete Ne Zaman Başlayabilir?
Anne adayı; az az ve sık sık yemeli, yararlı besinler tüketmelidir. Anne ve bebek için gereken enerjiyi sağlayacak olan kalori miktarı 300 olmalıdır. Şartlar ne olursa olsun anne adayının ”fiziği bozulmasın diye” diyet yapma lüksü yoktur. Zaten hamilelikte doğal şartlarda alınan kilolar doğum sonrasında yine emzirdiği sürece doğal olarak geri kaybedilen kilolara dönüşmektedir. Yani anne adayı hamilelik dönemi boyunca diyet yapamayacağı gibi, hamilelikten sonra 6 aya kadar bebeğine anne sütünün yanında ek gıdalara geçinceye kadar da diyet yapması sakıncalıdır. Bebeğin altı ayını doldurması ile anne sütü + ek gıdalar olarak devam edeceğinden doktor ve diyetisyen kontrolünde sınırlı şekilde diyet yapılabilir.

Hamilelikte Beslenme Kuralları;
En baş kural, süt ve süt ürünleri, karbonhidratlar, yağlar ve vitaminler almaktır. Günde 8- 10 bardak su içilmelidir. Çünkü su vücudun su ihtiyacını karşılamanın yanında vücuttan atılması gereken atıkların da atılmasını kolaylaştırmaktadır.

A, D, C vitaminleri bir anne adayı için olmazsa olmazlardır. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemekleri arasına sıkıştırılan ara öğünler bile geçiştirilmemelidir. Çiğ et tüketmemeli, sebze ve meyveler sirkeli suda bekletildikten sonra yıkanıp tüketilmelidir. En başından beri alkol ve sigara kullanılmamalı, emzirme döneminde de aynı itina gösterilmelidir. Tuz ve şeker de hamilelerin tüketmemesi gereken gıdalardandır.

Hamilelik Döneminde Uygulanabilecek Sağlıklı Diyet Listesi Örneği;

Sabah kahvaltısı;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 dilim peynir
  • 2 dilim kepek ekmeği
  • 5-6 adet zeytin
  • 1 küçük domates, 1 küçük salatalık, 1 yeşilbiber, 4- 5 dal maydanoz ya da diğer yeşillikler
  • 1 meyve ya da 1 çay kaşığı reçel
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • Bitki çayı

Ara Öğün;

  • 8- 10 adet fındık,
  • 1 çorba kaşığı kuru üzüm

Öğle Yemeği;

  • 1 tabak kuru fasulye veya nohut gibi baklagil ya da etli sebze yemeği,
  • 1 kâse evde mayalanmış yoğurt veya ayran, cacık,
  • Salata (kıvırcık salata, çoban salata ya da mevsimlik salatalar olabilir. Salataya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve az limon eklenmelidir),
  • 1 dilim kepekli ekmek,
  • Yarım porsiyon bulgur pilavı veya kepekli makarna.

Ara Öğün;

  • 1 adet kaşarlı ve kepek ekmekli tost,
  • 1 bardak yoğurt veya ayran, cacık
  • 1 kâse sütlü tatlı (haftada 2 kez olabilir)

Akşam Yemeği;

  • 1 kâse çorba (sebze çorbası, tarhana, yayla çorbası, mercimek çorbası)
  • 4-5 adet köfte (ya da aynı ölçüde kırmızı et, tavuk eti, balık)
  • Yarın porsiyon esmer pirinç pilavı ya da kepekli makarna
  • Salata (mevsimlik salatalar olabilir 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve biraz limon sıkarak)

Ara Öğün;

  • 1 meyve (gaz yapmayan ve mevsimlik),
  • İki adet ceviz içi.

Ayrıca gece yatmadan önce 1 su bardağı ılık süt içilmelidir.

Bu ve buna yakın dönüşümlü listelerin uygulanması aslında sağlıklı bir beslenme listesidir. Bu ve benzeri listelere göre beslenmek anne adayına fazladan kilo almasını engellediği gibi hem kendisinin hem de bebeğin sağlıklı beslenmesini sağlamaktadır.

Hamile kadınlara “sen iki canlısın, iki kat yemelisin” sözü halk arasında çok sık kullanılsa da bu düşünce son derece yanlış bir düşüncedir.

Pek çok besinin alternatifi bulunmaktadır. Bu nedenle alerjisi olan ya da bazı tüketmesi gerektiği halde tüketemediği besinleri farklı biçimde alması da mümkün olmaktadır.

Glütensiz Diyet Nedir?
Çölyak hastalığı bağırsaklarda besinlerin emiliminin yapılamaması demektir. Yani; bağırsaklarda emilim bozukluğudur da denebilir.

Tek tedavisi ömür boyu glütensiz diyet yapmaktır. Aslında çok sayıda glütensiz besin bulunmaktadır ve ömür boyu da olsa bu diyeti uygulamak sanıldığı kadar zor değildir. Çünkü insan vücudu için gerekli olan ve çoğunlukla tüketilen; kırmızı et, tavuk, balık, sebzeler, meyveler, pirinç, nohut, mercimek, fasulye, börülce, patates, soya, mısır unu, pirinç unu, yumurta, zeytinyağı, bal ilk akla gelen besin maddeleri olup glüten hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilmektedir.

Glüten İçeren Besinler Hangileridir?
Buğday, arpa, yulaf katkılı her ürün, ekmek, makarna, bulgur, irmik, nişasta, erişte, tarhana, yufka gibi un ve un mamulleri ile hazır soslar, ketçap, mayonez gibi katkı maddeli ürünler ile bazı sabun ve şampuanlar glüten içermektedir.

Benzer Konular:

Hamilelikte Karbonhidrat, Protein Ve Yağ Tüketimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.