Hamilelikte Folik Asit Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Gebelikte Nasıl Yatılmalıdır?
Gebelikte özellikle sol yana yatış pozisyonu önerilir. Bu yatış pozisyonunda bebeğe giden kan akımı artar.
Bir kadının hayatının en önemli ve özel dönemlerinden biri gebelik dönemidir. Bu özel ve önemli dönem hayattaki tüm alışkanlıkların da değiştirilmesini gerektirir. Bunlardan biri de alışılmış yatış pozisyonlarıdır. Zira, bu dönemde yatış pozisyonları da gebeliğe özel olmalıdır. Bazı yatış pozisyonları anne adayları ve bebekler için risk anlamına gelir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için anne adaylarının bu konuda doğru bilgi edinmeleri ve uygulamaları gerekir.
Gebelik sürecinde bazı yatış pozisyonları hem anne adayı hem de bebek için belirli risklere neden olabiliyor. Bu yatış pozisyonlarından bir tanesi de sırtüstü yatış pozisyonudur. Sırt üstü yatış pozisyonunda yatırılması durumunda rahme giden kan miktarında azalma meydana gelir. Bu durma bağlı olarak riskler gelişir. Anne adayı için de bebek için de sakıncalı durumlara neden olur.
Özellikle gebeliğin son aylarında yatış pozisyonları daha da büyük öneme sahiptir. Zira, gebeliğin son aylarında anne adayının vücudunda önemli değişiklikler meydana gelir. Son aylarda anne adayının rahmi büyür. Rahmin büyümesiyle omurgaya baskı olur. Bu ağırlık kalbe giden damarlara baskı uygular. Bu da kalbe giden kanda azalmaya ve neticesinde tansiyonun düşmesine sebep olur. Ortaya çıkan bu durum Supin hipotansif sendromu olarak adlandırılır.
Gebelikle ilgili yapılan araştırmalara göre gebelik döneminde sırt üstü yatmak düşük riskini artırıyor. Anne adayları sırt üstü yattıklarında bebeğe baskı uygulanır. Bu baskı neticesinde bebeğin oksijen tüketimi azalır. Dolayısıyla bu da bebek ölümlerine yol açar. Yıllardır yapılan araştırmalar da bu durumu kanıtlar niteliktedir.
Yanlış yatış pozisyonları bebek için birçok riski beraberinde getirir. Bu nedenle anne adaylarının doğru yatış pozisyonlarını bilmeleri ve uygulamaları son derece önemli. Uzmanlar, tam sağ ya sağ tam sol yana olmak üzere yatmalıdırlar. Bu noktada karnın birazda olsa yanda olması yeterli olacaktır. Böylece baskı azalır ve baskıya bağlı olarak ortaya çıkacak risklerin de önüne geçilir.
Özellikle sol yana yatış pozisyonu önerilir. Bu yatış pozisyonunda bebeğe giden kan akımı artar. Aynı zamanda anne adayının idrarı böbreklerinden daha rahat süzülür. Buna bağlı olarak ödem, el ve ayak şişlikleri azalır. Elbette anne adayının sürekli olarak bu önerilen yatış pozisyonunda yatması mümkün değildir. Ancak; mümkün olduğunca bu pozisyonun tercih edilmesi önerilir.
Gebelik sürecinde anne adaylarının doğru yatış pozisyonları vardır. Bu yatış pozisyonları hem riskleri azaltır hem de anne adayını rahatlatır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.