Varikosel (Testiste Damar Genişlemesi) Nedir?
Hamilelik Çatlakları
Hamilelik sırasında hormonların değişmesi, karın bölgesinde derinin gerilmesi ve de kilonun artması, hamilelik sonrasında annenin cildinde çatlakların ya da lekelerin oluşmasına neden olabilir. Hamilelik sırasında alınması gerekenden daha fazla kilo alan kadınların hamileliğindeki son 3 ayda, karın, göğüs, bel ve de kalça bölgelerinde çatlak oluşumu daha fazla görülmektedir. Açık tenli kişilerde çatlak oluşumu görülürken koyu tenli kişilerde ise leke oluşumu daha net biçimde görülmektedir.
Hamilelik Çatlaklarının Geçmesi
Hamilelik döneminden sonra çatlakların oluşmaması için hamilelik döneminde birtakım önlemler alınabilir. Bunlar, hamilelikte dengeli beslenmeye, bol su tüketimine ve de vücudun sık sık nemlendirilmesine özen göstermektir.
Çatlak oluşumu, bir diğer adıyla deri yırtılması olarak da belirtilebilir. Çatlaklar, anne adaylarının derilerinin aşırı gerilmesi ve de bu esnada ciltte elastin ile kolajen dokularında tahribat oluşması sonucu oluşmaktadır. Çatlakların ilk oluşumundaki görünümleri pembemsi bir renktedir. Zaman içinde pembe çizgiler yerini mora ve ardından soluklaşarak beyaz renge bırakırlar. Çatlakların görünümü sadece renk değişikliği olarak değil, bazı durumlarda görüntü bozukluğuna neden olabilen kabarma ya da çukurlaşma şeklinde de oluşabilir. Hamilelik çatlaklarının geçmesi için ilk yapılacak şey hamilelik döneminde önlem almaktadır. Ancak yine de çatlak oluşursa, lazer, peeling gibi tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
Açık Tenli Kişilerde Çatlak Oluşumu
Çatlak oluşumu, daha çok açık tenli kişilerde görülmektedir. Gelişim çağında hızlı kilo alıp veren ya da hızlı bir biçimde boyu uzayan, hamilelikte karnı gerilen kadınlar ve de gebetik olarak yatkınlığı bulunan açık tenli kişilerde çatlak oluşumu çok daha sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Hamilelikte açık tenlilerde oluşan çatlaklar, özellikle hamileliğin son aylarında en belirgin halini alır. Açık tenli kişiler arasında kortizon kullanımı varsa, çatlak oluşumu için risk grubunda olduklarını belirtmek gerekir. Çatlakların açık tenli kişilerde en sık görüldüğü bölgeler; karın ve kalça bölgesi, kolların iç yüzleri ile göğüs uçları olmaktadır. Hamilelik öncesi dönemlerde spor yapmak ve de sigara kullanmamak, çatlakların çok daha az görülmesini sağlamaktadır.
Çatlak Oluşumu ve Dengeli Beslenme Arasındaki İlişki
Hamilelik sonucu çatlak oluşumunun engellenmesini sağlayacak kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak hamilelik döneminde;
Hamilelik süresinde, özellikle de banyo sonralarında vücudun nemlendirilmesi çatlak oluşumunu önlemek için son derece önemlidir. Doktor kontrolünde; derinin nem ve yağ oranını arttıran ve de elastikliğini koruyan birtakım ürünlerin kullanılması, çatlak oluşumunun önüne geçebilir.
Çatlak Tedavisinde Peeling Yöntemi
Hamilelik döneminden sonra oluşan çatlakların tedavisi için kimyasal peeling yöntemi uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden biridir. Bununla birlikte, dermoroller, lazer uygulaması ve de çeşitli dermo kozmetik kremlerin kullanılması da diğer yöntemlerden olmaktadır. Tıbbi açıdan A vitamini içeren ve de meyve asitlerinin bulunduğu ürünler tedavi etme özelliğine sahiptir. Ancak A vitamin içeren ürünlerin emzirme esnasında kullanılmaması gerekir. Tüm bu süreçlere ve tedavi yöntemlerine kesinlikle bir uzman doktor ile birlikte karar verilmesi gereklidir. Tedavi sürecinde danışılan doktor, annenin cilt tipine, çatlağın oluşum evresine, büyüklüğüne ve de çatlağın mevsimine göre bir tedavi yöntemi önerecektir. Tedavi yöntemlerinin uygulanmasında, annenin emzirme döneminde olup olmadığı da önemli bir kriterdir. Tüm süreçlere gerekli ve sağlıklı bir şekilde karar verilmesi için uzman bir dermotoloğa başvurulmasında yarar vardır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.