Hamilelikte Süt İçmenin Faydaları

Sütün içindeki doğal minerallerin ve vitaminlerin, hamilelikte anne karnındaki bebeğe gelişimindeki katkılarının önemi tartışılamaz.

Sütün içerdiği mineraller; Süt yağı, protein, kalsiyum ve fosfordur. Sütün içerdiği vitaminler ise B2, B12, A ve C vitaminleridir. Bu vitaminler hastalıklara karşı mukavemeti artırarak direnci sağlar. Süt, büyümeye yardım eder, zekâ gelişimini artırır, göz sağlığı için önemlidir. Ayrıca, deri sağlığını olumlu etkiler.

Kalsiyum, anne karnındaki bebeğin kemik ve diş gelişimini sağlar. Şayet yeterince alınamazsa, ileride kemik hastalıklarına sebep olur. Süt içinde bulunan kalsiyum sadece anne karnındaki bebek için değil annenin bünyesinde hızla tüketilen kalsiyumu da yerine gelmesine neden olur.

Fosfor, kemiğin oluşumunu hızlandırmaktadır. Güçlü kemik yapısı için gerekli olan fosforun vücuttaki dağılımı % 85 i kemikte bulunmaktadır. Fosfor ihtiyacı kalsiyum ve D vitamini ile desteklenmesi gerektiğinden süt ve süt ürünleri tüketmenin özellikle de gebelik döneminde ne kadar önemli olduğunu ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca kas kasılmasına, kan pıhtılaşmasına, kalp ritminin normal seyrine de destek vermektedir.

Protein, hamilelik döneminde daha bilinçli tüketilmeli ve günde en az 70 gr protein alınmalıdır. Vejetaryen olmayanlar için kırmızı ve beyaz et tüketmek önemlidir. Ayrıca; Fasulye, soya, peynir, yoğurt, yumurta, alabalık protein açısından zengin olduğu bilinen besinlerdir.

Protein Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Protein eksikliği vücudun direncini azaltacağından enfeksiyonlara karşı bünye zayıf düşer, mevsimlik hastalıklara çabuk yakalanır. Kas yorgunluğu, halsizlik ve isteksizlik görülür. Kilo kaybı gözlemlenir. Eğer protein eksikliği hamilelik döneminde görülüyorsa bu durum daha da riskli olmaktadır. Çünkü anne karnındaki bebek anneden aldığı vitamin ve minerallere gelişmekte olduğundan annenin kendi bünyesi için de beslenmesine daha da fazla özen göstermesi gerekmektedir.

En Çok Hangi Besinlerde Fosfor Vardır?
Dana eti, dana ciğeri, somon balığı, haşlanmış barbunya, haşlanmış bezelye, haşlanmış yumurta ve yağsız süt fosfor mineralinin bulunduğu besinlerin başında gelir.

Fosfor Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
Bünyesinde fosfor eksikliği bulunan kişi açlık hissetmez. Kemiklerde güçsüzlük ve zayıflama görülür. Böyle bir durum özellikle gebelik döneminde bebek gelişimini de riske sokmaktadır.

Kalsiyum Eksikliği Ne Gibi Belirtiler Gösterir?
Kalsiyum, kemik ve diş yapısını korur. Sinir sistemleri arasında iletişimi sağlar. Kasların kasılıp gevşemesini, hormonların çalışmasını, kalp atışlarını düzenler. Kalsiyum her yaşta alınması gereken bir mineral olup, özellikle hamilelik evresinde eksikliği ciddi sorunlara sebep olabilir.

Vücuttaki kalsiyum eksikliği, bir süre kendi içinde bu eksikliği mevcut kemiklerden tüketmeye başlayınca anlaşılması mümkün olur. Yani, kemik kırılması, çatlaklar en dikkat çeken belirtilerdir. İlerlemiş kalsiyum eksikliğinde ise; El ve ayakların karıncalanması, kaslarda kasılma, kalp atışlarındaki ritim bozukluğu, hafıza zayıflığı, unutkanlık, halüsinasyon görme, kas ağrıları, cilt kuruluğu, saç dökülmesi ve kuruması, tırnak kırılmaları ve depresyon gibi belirtiler kalsiyum eksikliği olan kişilerde çok sık rastlanılan belirtilerdir. Üstelik bu belirtilerin sadece bir ikisi değil pek çoğu aynı anda yaşanabilir. Özellikle hamilelik dönemi kalsiyum eksikliği bebeğe de ciddi zararlar verebileceğinden, doktor kontrolünde kalsiyum tabletler almakta yarar vardır. Aynı durum sadece hamilelik döneminde değil, emzirme dönemi için de geçerlidir.

Süt İçeriğinde Başka Ne Gibi Özellikler Bulunmaktadır?
Sütün içinde 23 adet amino asit bulunduğu bilinmektedir. Amino asit, hayati önem taşıyacak kadar mühimdir. Ayrıca sütün içinde Laktoz bulunur. Laktoz; A, D,E,K vitaminlerini almamızı sağlar. Laktoz, sütte bulunan şekerdir, bu nedenle süt şekeri de denmektedir. Her yaşta insan vücudunda önemli görevler üstlenen vitamin ve mineraller, özellikle gebelik dönemimde, anne karnında gelişen yeni bir oluşum nedeni ile daha çok mineral ve vitamin tüketmekte olduğundan gebelerin en dikkat etmesi gereken konuların başında şüphesiz beslenme gelmektedir. Bebek doğduktan sonraki dönemde yani annenin emzirdiği dönemde de mineral ve vitaminlerin daha hızlı tüketildiği görüldüğünden emziren annelerde süt içindeki mineral ve vitaminlerdeki eksikliği telafi edecek değerlerde beslenmesi önerilmekte, hekim tarafından gerek görüldüğünde vitamin destekli tablet kullanımı için yönlendirilmelidir.

Hamilelik dönemi, bebek gelişimi kadar anne sağlığı için de çok önemli olduğundan, öncelikle beslenme sistemine dikkat edilmelidir. Ayrıca uyku düzeni, düzenli egzersiz gibi beslenmeyi destekleyecek diğer unsurlar da dikkate alınmalı özellikle stresten uzak kalınmalıdır.

8 yorum

  • Aysenur A. dedi ki:

    Sütü her yaşta tüketebiliyoruz.Herhangi bir yemekte , tatlıda kullanabiliyoruz.Kısacası hayatımızın her noktasında var.Anne ve anne adayları için bolca tüketilmesi gereken su miktarı kadar günde en az 3 litre içilmesi gereken bir gıda.Bizlere verdiği kalsiyum çocuk büyümesinde ve zeka gelişiminde çok faydalı olucaktır.

  • funda l. dedi ki:

    Merhabalar yakın zamanda bir çocuk sahibi oldum.Çok sevindim ama bu sevinç uzun sürmedi açıkçası.Neden diye soracak olursanız sebebi şu ki ben sütümden verim alamıyorum.Akmayacak derecede az akıyor.Bunun besinlerle doğrudan alakası mı var yoksa bende mi bir sıkıntı var? Gerçekten zor durumdayım desteğinizi bekliyorum.

  • derya y. dedi ki:

    İyi günler.Ben 1 yıllık evliyim.Eşimle mutlu bir yuvamız var çok şükür.Ama son günlerde bana çocuk yapmak için çok ısrarlarda bulunuyor.Herkes çocuk sahibi oluyor.Bende artık çocuğumu elime almak istiyorum diyor.Ben ise daha erken olduğunu düşünüyorum.Onu kırmadan nasıl bunu anlatabilirim? Çok teşekkürler.Yanıtınızı bekliyorum

  • esra k. dedi ki:

    Merhaba ben Esra Adana’dan yazıyorum.Yaşım 24.Hamile değilim ama son günlerde canım acayip ekşi şeyler çekiyor yemesem sanki duramayacakmışım gibi yani öyle böyle değil.Hamile mi oldum acaba farkına varmadan Adet günümde gelmedi.Test ni yapmalıyım sizce hamile olma ihtimalim nedir?

  • tülay h. dedi ki:

    Merhaba ben hamile kalma konusunda size bir sorum olacak.Ben adet dönemindeyken ilişkiye girdim.Yaklaşık 2 hafta geçmesine rağmen bir test yaptım ama sonuç negatif çıktı.Biraz daha bekleyip daha sonra mı test yapmalıyım? Yoksa yeniden mi ilişkiye girmeliyim? Çocuğun olduğu ilişkiden kaç gün sonra anlaşılır?

  • medine t. dedi ki:

    Merhaba eşim ile ilişkiye girerek defalarca hamile kalmayı denedim ama bir türlü olmuyor.Biz mi yanlış yapıyoruz anlamadım ama bir türlü testlerim pozitif çıkmadı.Bize ne önerirsiniz bu konuda yardım etmelisiniz.Eşim artık bu durumdan sıkılmaya başladı ben kısır olduğumu falan bile düşünmeye başladım doğrusu ama doktor bir problem yok diyor.Bizim sorunumuz ne olabilir

  • mine g. dedi ki:

    Hamilelik beni çok yıprattı açıkçası olur olmaz şeylere sinirlenebiliyorum.Hamile değilken böyle bir insan değildim.Çevremdekiler bana çok değiştiği mi söylüyorlar.Ben istemsiz bir şekilde duygu değişimi yaşıyorum ve bu durum beni de insanları da üzmeye başladı artık.Psikoloğuma mı gitmeliyim başka yolla bu siniri nasıl giderebilirim?

  • neriman u. dedi ki:

    Göğüslerim ağrıyor ve oldukça büyüdüler.Hamile değilim 2 hafta önce ilişkiye girdim ama hiç test yapmak aklıma bile gelmedi doğrusu.Biraz baş dönmesi de yaşıyorum son günlerde.Sizce ben hamile olmuş muyum? Bunlar hamilelik belirtileri midir acaba?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.