Biberon Ve Emzik Seçimi Nasıl Yapılır?
Gebelikte uygulanan tetanos aşısı ile güvende olun!
Tetanos aşısı gebelikte döneminde uygulanması gereken aşılardan biridir. Bu aşının içerisinde canlı bir mikro – organizma bulunmadığından dolayı hamilelikte uygulanabilen aşıdır. Hamilelikte uygulanacak olan tetanos aşısıyla ilgili merak ettiklerinize bu makaleden ulaşabilirsiniz.
Hamilelikte suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak gibi aşıların yapılması uygun değildir. Bunun nedeni ise bu aşılarda canlı mikro – organizmaların yer alıyor olmasıdır. Ancak tetanos aşısında canlı organizmalar bulunmadığı için gebelikte uygulanmasında herhangi bir sakınca görülmez. Tetanos aşısı eğer son 10 yıldan önce uygulanmış ya da hiç uygulanmamışsa gebelik dönemimde uygulanması tavsiye edilmektedir.
Difteri tetanos aşısı difteri toksinleri ve inaktif tetnaosun pürifiye edilmesiyle (arıtılmasıyla) elde edilen toksoid aşıdır.
Tetanos aşısının gebelik döneminde uygulanmasının başlıca nedeni bebeğin de bu aşıdan faydalanmasını sağlayarak doğduğu andan itibaren tetanos virüsüne karşı bağışıklık kazanmış olmasını sağlamaktır. Çünkü hamile olan kadına uygulanan tetanos aşısı bebeğe de intikal etmektedir. Bu da yenidoğan tetanosundan korunmak için oldukça önemli bir adımdır. Yenidoğan tetanosu çoğunlukla steril olmayan makas, bıçak ya da kesici bir aletle bebeğin kordonunun kesilmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum çoğunlukla evde uygulanan doğumlarda ve yeterli steril ortama sahip olmayan mekanlarda uygulanan doğumlarda ortaya çıkabilmektedir. Yenidoğan tetanosu bebeğin hayatını ciddi oranda tehdit eden bir hastalıktır. Bu hastalık bebeğin ölümüne dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle gebe olan anne adayına tetanos aşısının uygulanması oldukça önemli bir konudur. Bebek doğduktan ve ilk 3 ayını tamamladıktan sonra difteri, tetanos ve boğmaca (DBT) aşıları yapılarak tam koruma sağlanmış olur. Bu sayede bebek, tetanos hastalığına karşı bağışıklık kazanır. Her 10 yılda bir tekrarlanması gereken tetanos aşısının diğer dozları da aksatılmamalıdır.
Hamilelikte anne adayına uygulanacak olan tetanos aşısı çoğunlukla gebeliğin ilk 3 ayını tamamlamış olan kadınlara uygulanmaktadır. Eğer anne adayı gebelik döneminde önce son 10 yıl içerisinde tetanos aşısı yaptırmış ve gerekli dozları takip etmişse hamilelikte tetanos aşısında ihtiyaç duyulmayabilir.
Eğer son 10 yılda herhangi bir tetanos aşısı yapılmamış ya da tetanos aşısı eksik uygulanmışsa gebelikte iki doz tetanos aşısı uygulanmaktadır. Bu dozlar bir ay arayla uygulanan dozlardır. Çoğunlukla gebeliğin 5. ve 6. ayında uygulanır. Uygulanmış olan ikinci dozdan 6 ay sonra anne adayına bir doz daha tetanos aşısı uygulanır. Kimi durumlarda 1er yıl arayla 2 doz daya tetanos aşısı uygulanıp toplamda 5 doz tetanos aşısı yapılır.
Gebelik dönemindeki kadının vücudu eğer steril olmayan bir aletle bilerek ya da bilmeyerek kesilmiş ya da delinmişse öncelikle mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Daha sonra eğer uygun görülürse anne adayına tetanos aşısı ile birlikte tetanos immunglobulin uygulaması da yapılabilir.
Hamilelik Döneminde Uygulanması Gereken Tetanos Aşısı Takvimi
Bir kadının hamilelik döneminde ve diğer zamanlarda yaptırması gereken tetanos aşısı takvimi aşağıda yer almaktadır.
Hamilelikte tetanoz aşısı dozu
Hamilelikte uygulana tetanos aşısı iki doz halinde uygulanır. Tetanos aşısının ilk dozu gebeliğin ilk haftalarında yapılırsa, ikinci doz doğuma 2-4 hafta kalıncaya kadar yapılmalıdır. Tetanos aşısının iki doz halinde uygulanması sayesinde anne adayı ve bebeğin bağışıklık sistemi güçlenmekte, aynı zamanda 3 yıl kadar tetanosa karşı etkin koruma sağlanır. Kadının hamilelikten önce tetanos aşısı olması halinde ve bunun üzerinden 10 yıl geçmemesi halinde tetanos aşısının hamilelikte yapılmasına gerek kalmaz. Fakat kadının hamilelikten önce tetanos aşısı olduğunu bilmesine rağmen, üzerinden 10 yıl geçip geçmediğini tam hatırlayamaması halinde, hamileliğin 5-6. Ayında birer ay aralıklı tetanos aşısı olmaları gerekir. Özellikle sezaryan doğum yapacak anne adayları tetanos aşısı olmaya özen göstermelidir. Eğer hamilelikte ikinci doz tetanos aşısından 6 ay sonra kadına bir doz daha aşı uygulanırsa, bundan 1 yıl sonra tekrar doz yapılır, 1 yıl sonra yeniden aşı tatbik edilirse, tetanosa karşı 10 yıllık korunma sağlanır. Hamilelikte kadının tetanos açısından risk kabul edilen bir sorunla karşılaşması durumda ise, tetanos aşısıyla birlikte tetanos immunglobulin uygulaması da yapılabilir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.