Hamilelikte Uyuşturucu Madde Kullanımı

Hamilelikte uyuşturucu madde kullanımı anne ve bebek açısından zararlıdır

Hamilelikte esrar, eroin, kokain gibi uyuşturucu maddelerin kullanımı bebek ve anne üzerinde olumsuz etkiler yapar. Bu hem gebelikte, hem de doğumdan sonra etkili olan sorunlara yol açar. Bebeklerde uyuşturucuya bağımlılık gelişir. Bu derece riskli olan uyuşturucu maddelerin gebelikte kullanılması sakıncalıdır.

Hamilelikte Uyuşturucu Madde Kullanımı

Hamilelikte uyuşturucu madde kullanımı elbette kabul edilemez. Normal insanlarda bile sayısız soruna neden olan uyuşturucu maddeler, hamilelikte hem anne adayı için, hem de bebek için sakıncalıdır. Ülkemizde bu konuda yapılmış net bir araştırma bulunmamaktadır. Buna rağmen hamilelikte uyuşturucu madde kullanımı olduğu düşünülmektedir.

Hamilelikte uyuşturucu madde kullanımının etkileri

Hamilelik dönemindeyken uyuşturucu maddelerin etkileri üç bölümde incelenmektedir. Bunlar anne adayına, bebeğe ve gebeliğe zararlar şeklinde değerlendirilir.

Anne sağlığına etkileri: Anne adayı üzerinde uyuşturucu maddelerin yüksek tansiyon, akciğer enfeksiyonları, psikiyatrik rahatsızlıklar, serebrovasküler hastalıklar, hepatit hastalıkları, AIDS, malnustrisyon gibi zararları bulunmaktadır.

Gebelik üzerine ve bebeğe zararları: Uyuşturucu maddeler gebelikte düşük, dekolman plasenta, plasenta previa, rahimdeki bebekte gelişim geriliği, erken doğum, doğum sonrası bebekte solunum sorunları, doğum özürleri, ani bebek ölümleri, yeni doğan bebek yoksunluk sendromu ile bebeğin doğumdan sonraki aşamada sağlık sorunları yaşaması gibi zararlara neden olur.

Uyuşturucu maddelerin gebeliğe zararları nelerdir?

Kokain: Bu damardan ya da koklayarak alınan uyuşturucu bir maddedir. Tek bir kullanımla bile bağımlılık yapma olasılığı vardır. Oldukça güçlü bir vazokonstrüktif maddedir. Hamilelikte uyuşturucu madde olarak kokain kullanılırsa, bebeğe gidecek olan kan akımı azalır, bebekteki kan basıncı ile kalp atım hızı yükselir. Hamileliğin ilk haftalarında ise, düşüğe yol açabilir. İleri haftalarda ise, erken doğum, doğum ağırlığının düşük olması, plasenta dekolmanı, gelişme geriliği, doğumsal anomaliler, nörolojik bozukluklar, bebeğin anne karnında ölümü, mekonyum kirlenmesi, mikrosefali gibi sorunlara neden olabilir. Aynı zamanda bebeklerde doğumdan sonra çocuklukta davranış bozukluğuna, öğrenme güçlüğü çekmesine neden olabilir.

Esrar: Hamilelikte kullanılan esrar uyuşturucu maddeler arasındadır. Normalde esrar kadın ve erkekte kısırlık sorununa neden olabilir. Kadınlarda yumurtlamaya engel olur. Eğer kadın gebelikten önce esrar kullanıyorsa, gebe kalma olasılığı düşük olur. Gebelikte esrar kullanılırsa, bebeklerde gelişme geriliğine, doğumun ardından ani bebek ölümüne yol açabilir. Bebeklerde öğrenme bozukluğu, dikkat azlığı sorunları yaşanabilir. Yapılan araştırmalar esrar kullanımının hamilelikte bebekte doğumsal anomaliye neden olmadığını belirlemiştir. Ancak hamile kadınlar bu dönemde esrarla birlikte alkol, sigara gibi maddeleri de kullandığından, bu araştırmalar fazla güven vermemektedir. Emzirme sürecinde esrar kullanılırsa, anneden süt aracılığıyla bebeğe geçtiği tespit edilmiştir. Bu nedenle uzmanlar emzirme döneminde esrar kullanımını uygun görmemektedir.

Eroin: Bu uyuşturucu maddeler sınıfına kodein, morfin, eroin, fentanil, metadon gibi narkotik maddeler girmektedir. Bunlar morfin etkisi göstererek, ağrı kesici etkiye neden olur. Kadında yumurtlamayı baskılar ve gebe kalmayı zorlaştırır. Hamilelikte uyuşturucu madde olarak eroin kullanımı bebekte gelişme geriliğine, erken doğuma, suyun erken gelmesine, preeklampsi, mekonyum boyanması gibi zararlara neden olabilir. Bunun dışında kadının HIV virüsü kapma riskini arttırarak
virüsün bebeğe de geçmesine neden olur. Eroin kullanan anne adaylarının bebeklerinde doğumdan sonra yoksunluk ve bağımlılık sorunları yaşanır. Ateş, titreme, beslenme sorunları, ishal, solunum sorunları, kilo kaybı gibi etkiler bebekleri etkiler.

Amfetamin: Hamilelikte uyuşturucu madde olarak amfetamin kullanılırsa, kokain kullanımı gibi etkiler ortaya çıkabilir. Düşük riski, erken doğum, bebeğin düşük ağırlıkla doğması, dekolman plasenta gibi sorunlar yaşanır. Bebekte bağımlılık olabilir, beslenme zorluğu, kasılma, uyuma sorunları yaşanabilir. Daha sonradan öğrenme güçlüğü ortaya çıkabilir.

2 yorum

  • Esra Ersoy dedi ki:

    Hamileyken her gun 1 paket sigara icen bir arkadasim vardi cocugu zihinsel engelli olarak dogdu. Gercekten anlamiyorum hani anne bu kadar sorumsuz olabilir. Lutfen biraz bilincli olun, eger o halti yiyecekseniz cocuk yapmaya kalkmayin.

  • Anne adayı dedi ki:

    Hepsini icen bir anne adayiyim fakat biraktim suan itibariyle eroini birakmam icin yazilan suboxone adli ilaci kullaniyorum ki oda opioid grubundan oldugu icin bağımlılık yapiyor krizi agir daha önceleri denedim ve birakamadim birakmak zorundayım hastaneye flanda yatamiyorum devlet bagimli oldugum icin elimden alir henüz bebegim icin doktora gitmedim gidersem ilac yazdirdigim ortaya cikabilir. Kendi basima birakip bebegim icin kontrollere oyle gidecem.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.