Hamilelikte ödem neden olur?
Bebeklerde Emekleme
Birçok annenin heyecanla beklediği aylardan bir tanesi bebeğin emekleme aşamasıdır. Bebekler genelde 6. ila 10. ayları arasında emeklemeye başlarlar. Yüzüstü yatırılan bebeklerin bazıları ilk olarak ellerini bazıları da ayaklarını kullanarak emeklemeye çalışırlar. Aynı zamanda emeklemeye geri geri giderek başlayan bebekler de bulunmaktadır. Sonuç olarak bebeklerin çoğu desteksiz bir şekilde yürümeyi aslında kendi kendine öğrenmektedir.
Her bebeğin emekleme şekli aynı değildir. Kimisi emekleme aşamasını uzun tutar, kimisi ise emekleme aşamasını geçerek direkt yürümeye çalışır. Hatta emekleme aşaması ile uğraşmayıp direkt ayaklanan bebekler de vardır ve bu gayet normal bir olaydır. Bu nedenle henüz emeklemeye başlamayan bebekler için üzülmeye ya da endişelenmeye gerek yoktur. Eğer bebeğiniz normal fiziksel hareketlerini gerçekleştirebiliyorsa ve ellerini, ayaklarını istediği şekilde kullanabiliyorsa, bir sıkıntı yoktur ve bebeğiniz emeklememeyi tercih etmiştir. Aslında bu durum gayet normaldir. Birçok bebek emeklememeye seçebilmektedir. Ya da bebeğiniz emekliyor fakat bu işlemi farklı şekillerde gerçekleştiriyor ise (popoyla ileri atılma, ellerini ya da ayaklarını kullanmama gibi) bu da tamamen bebeğinizin tercihidir ve bu durumda da endişelenilecek bir durum yoktur. Burada önemli olan durum bebeğinizin emekleme adı altında istediği hareketleri istediği gibi yapabilmesi ve ellerini, ayaklarını istediği gibi kullanabilmesidir. En çok merak edilen sorunun cevabı olarak da, geç emeklemeye başlayan bebeklerin erken emeklemeye başlayan bebeklere göre öğrenme yetersizliği bulunmamaktadır.
Bebeğinizi Emeklemeye Teşvik Edebilirsiniz
Aslında bebekler belli bir süre sonra kendiliğinden emeklemeye başlamaktadır fakat bazı aileler bebeklerine bu fırsatı vermeyebilirler. Bu nedenle aileler bebeklerine emeklemeleri için ortam hazırlamalılardır. Yere temiz bir çarşaf sererek bebeğinizi yüzükoyun yatırın. Daha sonradan bebeğinizin karşısına geçin ve onu çağırarak ya da en sevdiği oyuncağını göstererek bebeğinizi emeklemeye teşvik edebilirsiniz. Aynı zamanda sizin bebeğinize bu fırsatı vermeniz, bebeğinizin emekleme hareketini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Emeklemenin kesinlikle bir gelişim ölçümü yapmadığını bilmeliyiz. Yine de bebeğinin neden emeklemediğini çok merak eden aileler için bebeğinize 6 yaşına kadar gelişim testi (Denver 2 Gelişim Testi) yaptırabilirsiniz.
Bebeklerde Emeklemek Neden Önemlidir?
Emeklemeye Başlayan Bebekler İçin Evde Alınması Gereken Önlemler
İlk olarak kesinlikle sivri uçlu masa ya da sehpaların kenarlarına yumuşak kenarlıklar yapıştırılmalı. Yerlere tüysüz, pamuklu battaniyeler sermelisiniz. Ayrıca bebeğinizin dolaştığı zeminleri sık sık temizlemeyi de unutmamalısınız. Bebeğinizin emekleme zamanlarında ağzına atabileceği boncuk, demir para, oyuncak parçaları gibi şeylerin yerlerde olmamasına özen gösterin. Evinizde merdiven var ise kesinlikle önüne bir koruma koymalısınız. Ayrıca evinizde soba, ısıtıcı gibi aletler de varsa önlerine engel koymalısınız. Evinizde bulunan prizlere, bebeğiniz için güvenlik aparatı takın ve mümkünse uzatma kablolarını bebeğinizin erişemeyeceği yerlere kaldırın.
Bebeklerin Yürüteç Kullanması Doğru Mu?
Birçok annenin kolaylık olsun diye bebeklerine yürüteç kullandırttığı doğrudur. Ama maalesef ki bu yürüteçlerin bebekler üzerinde kötü etki ettiği gözlemlenmiştir. 4 ila 7 aydan itibaren kullanılmaya başlayan yürüteçlerin zararları şu şekilde sıralanmaktadır:
Bebekler Ne Zaman Ayağa Kalkmaya Başlar?
İlk başlarda annesinden destek almadan zar zor ayakta durabilen bebekler, tutunarak ayağa kalkarlar. Ayakta duran bebeğin ayak ve bacaklarına binen yük ile bebeğin gücü gün geçtikçe artmaktadır ve bu onu bir sonraki adıma yönlendirir adım atmaya. Normal şartlarda bebekler 9 ila 12 ayları arası ayağa kalkarlar. Ayağa kalkmakta hevesli olan bazı bebekler ise bu sureyi 7 ila 8 aya kadar çekebilir. Bazen ise çok sağlıklı olan bir bebek bile 1 yaşına geldiği halde hala ayağa kalkmamış olmaktadır. Bunların geneli tombul bebeklerdir. Diğerleri ise dizleri zayıf bebeklerdir. Bu sorunu yaşayan bebeklerde genellikle D vitamini eksikliği görülmektedir ve aksi takdirde çok da fazla endişe edilmesi gereken bir şey yoktur.
Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?
Bebeklerin yürümeye başlaması ortalama olarak 12 ila 13 ay civarında başlar. Fakat bazı azimli bebeklerde bu durum 9. aya kadar inebilmektedir. Bazı bebeklerde ise bu durum 17 ila 18 aya kadar gecikebilmektedir. Eğer bebeğiniz 18. aya geldiyse ve hala yürümüyorsa; kalça çıkığı, bacak ya da ayak kemik bozuklukları veya kas hastalıkları bakımından doktorlar tarafından incelenmesi gerekmektedir. Kalça ultrasonu bebeğin ilk 2 aylık döneminde yapılmaktadır. Bebekte kalça çıkığı olup olmadığı diğer
rahatsızlıklara göre daha kolay öğrenilmektedir ve 1 yaşında kalça çıkığı tanısı konmuş bebeklerde tedavi %100 oranında başarılı sonuç vermektedir. Tabi ki bunun tedavisi başarılı operasyonlara dayanmaktadır. Erken yürüyen bebekler için genellikle, erken yürümenin bebeğe zararı olup olmadığı merak edilmektedir. Fakat bebeğin vücudu, yapabildiği her harekete dayanıklıdır. Yani bebek zaten ona zarar verebilecek bir hareketi kendi başına yapamaz. Bazı erken yürümeye başlayan bebekler bazen bacak çarpıklığı yaşayabilir. Fakat bu durum aynı zamanda geç yürüyen bebeklerde de görülebilmektedir.
Bebek Yürümeye Çalışırken Düşerse Ne Yapmalıyız?
Bebek yürümeye başladığı zaman evde ona zarar verebilecek her şeyin önüne geçilmesi gerekilmektedir. Yeni yürümeye başlayan bebek, düşmelerle de karşılaşacaktır. Bu nedenle, bebeğiniz düştüğünde zarar görmemesi için yerlere yumuşak battaniyeler sermeli, düştüğünde kafasını sivri bir yere çarpmaması için de ona göre önlemler almanız gerekmektedir. Bebeğinizi bu dönemde yakından takip ettiğiniz sürece hiçbir sorun olmayacaktır ve zamanla bebeğiniz de kendini bu konuda geliştirecektir.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.