Beta HCG Değerleri Ne Olmalıdır, Örnekler Nasıldır
Normal Doğum ve Sezeryan
Bebekler dünyaya gelirken normal doğum ve sezeryan olmak üzere farklı yöntemler ile doğabilir. Hangi doğum yöntemini seçeceğiniz ise genellikle annenin kendi kararını bırakılmaktadır. Fakat normal doğum sırasında annenin can güvenliği tehlikeye girecekse genellikle doktorlar tarafından sezeryan yapmak tercih edilebiliyor. Sezeryan sırasında duygusal olarak uyuşturma işlemleri yapıldığı için çok daha acısız olarak bebek dünyaya getirmek mümkün oluyor.
Sezeryan ile Normal Doğum Arasındaki Farklar Nelerdir?
Doğum zamanı yaklaşmış olan annelerin en merak ettiği konulardan bir tanesi de sezaryen ile normal doğum arasında hangi farkların bulunduğu oluyor. Normal doğum dışarıdan herhangi bir etki olmadan kendi kendine başlar ve vücutta bulunmakta olan kaslar sayesinde otomatik olarak bebeğin vajinadan dışarıya doğru ittirilmesi için yardımcı olur. Sezeryan ise genellikle annenin normal kasıntılarının başlaması beklenmeden yaklaşık olarak bir hafta önce uygulanır ve karın bölgesinden ameliyat yapılarak bebek dışarıya çıkartılır. Sezaryen yerine normal doğum yapmak bebeğin bağışıklık sistemini geliştirdiği için tecrübeli doktorlar arasında genellikle daha çok tercih ediliyor. Fakat bazı kişilerde normal doğum yapmak annenin sağlığını tehlikeye sokabileceği için mecburen sezeryan yöntemleri uygulanabiliyor. Aynı zamanda normal doğum yapmak istemeyen annelerde hastaneye başvuru yaparak sezeryan ile doğum yapmak istediğini söyleme hakkı da vardır. Normal ve sezaryan doğumlardan hangisini seçeceğiniz size kalmıştır. Doğumdan sonra iki doğum yöntemi sonucunda da farklı ağrılar ile karşılaşmanın mümkün olduğunu unutmayın. Örneğin sezaryan ameliyattan sonra oluşacak olan kesiklerin iyileşmesi için birkaç boyunca çeşitli kremler ve ilaçlar kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Normal doğumda ise doğum sırasında acılar ile mücadele etmek durumunda kalabilirsiniz. Fakat unutmayın ki yine de bebek sahibi olmak bu hayattaki en mutluluk verici duygulardan..
Presipite Doğum
Normal doğum sırasında annenin rahim kaslarının kasıldığını ve bu şekilde doğumun gerçekleştiğinden bahsetmiştik. Doğumdan önce gerçekleşmekte olan sancılar ilk başladığı zamanlarda rahim ağzı henüz kapalı halde beklemektedir. Rahim ağzının açılması, doğumun birinci evresi olarak tıp dünyasında bilinmektedir. Bu evre başladıktan sonra doğumu engellemek mümkün değil ve normal olarak doğum gerçekleşmek zorundadır. Sıradan bir anne normal doğum başladıktan sonra yaklaşık olarak 3 saat içerisinde bebeği dünyaya getirmektedir. Eğer 3 saatten çok daha kısa bir süre içerisinde bebek dünyaya gelirse bu durum hızlı doğum olarak adlandırılmaktadır. Hızlı doğum, kasların çok daha seri bir şekilde kasılıp gevşemesi sonucunda bebeğin dünyaya kısa sürede gelmesine sebep olur. Her ne kadar bahsetmiş olduğumuz bu durum olumlu gibi görünse de aslında anne ve bebek sağlığı için zaman zaman riskli durumlar ortaya çıkabilmektedir. Dünya üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki yaklaşık olarak normal doğumların %2’si hızlı doğum olarak meydana geliyor.
Ortaya Çıkabilecek Olan Riskler Nelerdir?
Hızlı doğum ile ilgili olarak karşı karşıya kalınabilecek olan birçok farklı risk mevcut. Hızlı doğum yapmak hem bebek hem de annenin sağlığı için zararlı sonuçları ortaya çıkarabilir. Fakat bahsedecek olduğumuz bu problemler hızlı doğum yapan herkeste ortaya çıkmaz. Hatta hızlı doğum yapan annelerin büyük bir bölümü herhangi bir risk yaşamadan doğumu tamamlıyor. Risklerin hangileri olduğundan bahsetmek gerekirse..
Hamileyken Doktor Kontrollerine Dikkat
Hızlı doğumun olup olmayacağı ne yazık ki bebek doğmadan önce anlaşılamaz. Fakat hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek olan çeşitli problemleri, kontroller sayesinde kısa süre içerisinde tedavi edebilirsiniz. Özellikle bebeğin genetik yapısı ile ilgili problemler ile karşılaşırsanız anne karnındayken bu sorunları çözmemiz mümkün olacaktır. Bu yüzden de düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek ve ayda en az bir kere ultrason ile bebeği kontrol etmek, anne ve bebek sağlığı için oldukça önemli unsurlar arasında yer alıyor. Teknolojinin gelişmesiyle beraber anne karnında bulunmakta olan bebeğe yapılabilecek olan müdahalelerin sayısı da arttı. Bebek dünyaya gelmeden önce yaşayacağı hastalıklar daha önceden tespit edilerek doğumdan önce tedavi edilmesi mümkün hale geldi. Siz de sağlıklı bir şekilde hamilelik dönemi geçirmek ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmak istiyorsanız bahsetmiş olduğumuz düzenli kontrolleri aksatmadan uygulamanız gerektiğini belirtmek isteriz.
Rahat Doğum Yapmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Doğum sırasında gelece kolan sancıları hafifletmek için daha önceden ıslak bez hazırlamak ve doğum sırasında da bu bezi ısırmak büyük oranda faydalı olacaktır. Bununla beraber eğer doğum yapacağınız gün ve saat aralığı belli ise aşırı derecede yemek yemekten ve su içmekten kendinizi sakının. Çünkü midenin aşırı derecede dolu olması rahat doğum yapmayı engelleyen unsurlar arasında yer alıyor. Midenizin boş olması çok daha kolay bir şekilde kasılmaların olmasına yardımcı olacaktır. Stres yapmayın. Unutmayın ki stres her konuda olduğu gibi doğum sırasında size sorun çıkarmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır. Doktorların bu konuda tecrübeli olduğunu ve size psikolojik olarak yardımcı olacaklarını da aklınızdan çıkarmayın. Doğum sonrasında ihtiyacınız olan unsurlar olacaktır. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doğuma az bir süre kala kendinize doğumdan sonra ihtiyaçlarınızın olacağı bir çanta hazırlamak oldukça faydalı olacaktır. Daha önceden hazırlamış olduğunuz bu çanta sayesinde hastanede geçireceğiniz günler boyunca çok daha rahat edebilirsiniz.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.