Kegel Egzersizi Sayesinde Pelvik Kasları Güçlendirilebilir
İkiz bebeklerde doğumun normal ya da sezaryen olması genellikle bebeklerin duruşuyla alakalıdır
İkiz bebeklerin doğum kanalına giriş pozisyonu genellikle doğum şeklinin belirlenmesinde etkili olur. Bebekler başla doğum kanalına girerse, normal doğumun olmasında pek sorun yaşanmaz. Sezaryen doğum kararı genellikle bebeklerin makatla gelmesi durumunda alınabilir.
Bütün gebelikler arasında ortalama % 1-2 kadarı ikiz gebeliklerden oluşmaktadır. Bu oran giderek yükselme göstermektedir. Bunun sebepleri arasında çiftler için yapılan kısırlık tedavileri, tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerinin daha fazla uygulanması gelir. Yapılan araştırmalar ikiz gebeliklerinin sadece dörtte birinin kendiliğinden oluştuğunu, yarısının tüp bebek tedavileriyle kalanının ise aşılama ve ovulasyon indüksiyonu gibi uygulamalar sonucunda oluştuğunu belirlemiştir. İkiz gebeliklerde normal doğum ya da sezaryen doğum olmasını etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlara göre doğumun nasıl olacağı belirlenir.
İkiz gebeliklerde doğumun normal ya da sezaryen olmasını etkileyen unsurlar nelerdir?
Doğum şeklini belirleyen en önemli unsur bebeklerin anne karnındaki duruş şeklidir. Doğumda ikiz bebeklerin doğum kanalına girişi sırayla olur. Eğer önden giren bebek doğum kanalına başla girerse doğumun normal olma olasılığı yükselir. Normal doğum için iki bebeğinde baş pozisyonuyla gelmesi tercih edilir. Önden gelen bebeğin makatla doğum kanalına girmesi halinde yani halk arasında söylendiği gibi ters gelmesi halinde, doğumun normal olması olanaksız hale gelmez. Fakat doktorların tercihi bu durumda sezaryen olur. Bazen de ilk bebek doğum kanalına başla girer ve normal şekilde doğum olur. Ancak ikinci bebeğin doğum kanalına ters girmesi ya da doğumun zor olacağı düşüncesi oluşursa, ikinci bebek için sezaryen doğum yapılabilir.
İkiz gebeliklerde doğumun başladığı zaman gebeliğin kaçıncı haftası olması da doğum şeklini belirleyen bir unsurdur.
İkiz bebeklerin doğumda tahmini kilosu da doğum şeklini belirler. Bu durumda genellikle 1500 gram altındaki bebekler için doktorlar genellikle sezaryen doğumu önerebilir. Fakat bu her doktor için geçerli değildir.
İkiz bebeklerdeki gelişim geriliği ya da bebeklerde olabilecek diğer komplikasyonlar doğumun normal ya d sezaryen olmasını belirler.
Annede olan diyabet, yüksek tansiyon gibi sistematik hastalıklarda doğum şeklini belirleyici unsurlar arasındadır.
Amniyon suyunun gelmiş olması
Oligohidramnios ve polihidramnios
Önceki yıllarda ülkemizdeki ikiz gebeliklerde daha çok normal doğum tercih edilirken, günümüzde hem tek gebeliklerde, hem de ikiz gebeliklerdeki doğum şeklinde ağırlık sezaryen doğuma dönmüştür. Araştırmalar ikiz bebeklerin yaklaşık % 70-80 oranında sezaryen doğumla dünyaya geldiğini belirlemiştir. Bazı sağlık kuruluşlarında ikiz gebeliklere çoğunlukla sezaryen doğum uygulanmaya başlanmıştır. Buna neden olan bazı etkenlerde bulunmaktadır. Günümüzde artan tüp bebek tedavilerinde genellikle ikiz gebeliklerin elde edilmesi, doğum için tercihin sezaryen olması gibi sebepler normal doğumun azalmasına neden olmuştur.
İkiz gebeliklerde yaklaşık 5 40 kadarında bebeklerin ikisi de Verteks pozisyonunda olur. Yani iki bebekte başı önde doğum kanalına yönelir. Bu ikiz gebeliklerde normal doğum oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. % 40 kadarında ise, bebeklerin biri başla gelir, diğeri ise makatla yani ters olarak doğum kanalına girer. Bu ikiz gebeliklerde normal doğum kararı alınabileceği gibi, sezaryen doğum kararı da alınabilir. Kalan gruptaki ikiz gebeliklerde ise, iki bebekte doğum kanalına başla girmez. Bu durumda doğum şekli sezaryen olarak belirlenir.
İkiz gebeliklerde doğumun gerçekleşme zamanı
Normal gebeliklerde yani tek gebeliklerde hamilelik süresi 40 hafta olarak kabul edilir. Doğumlar ise 38-40 haftalık gebelikte gerçekleşir. İkiz gebeliklerde ise doğum bundan daha önce gerçekleşir. İkiz gebeliklerdeki doğumlar % 75-80 oranında 35-38 haftalarda olur. İkiz bebeklerin doğması için belirlenen net bir hafta yoktur. Fakat gebelikte sorun bulunmuyorsa, genellikle 37-38 gebelik haftası doğum için tercih edilir. Bazı doktorlar ortak plasenta bulunan monokoryonik ikizlerin bir hafta önce doğurtulması konusunda görüş birliğine varmıştır.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.