Tüp Bebek Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Down Sendromu
Bebeklerde en sık görülen kromozom bozukluğu Down sendromu olmaktadır. Bu kromozom bozukluğunda 21 numaralı kromozomda sorun olur. İki adet olması gereken bu kromozomun üç adet olması, Down sendromu gelişmesini beraberinde getirir. Maalesef bu sendromun tedavisi yoktur. Anne yaşının ilerlemesiyle birlikte bebekte Down Sendromu olma riski de yükselir.
Kistik Higroma Nedir?
Bebeğin lenf sisteminde meydana gelen bir problemden kaynakl olarak boyun kısmında, özellikle yumuşak dokuda birden fazla sayıda odacıklı kistik yapıların meydana gelmesi, kistik higroma olarak adlandırılır. Kistlerin içerisinde bulunan sıvı genellikle saydam yapıda olsa da kimi bebeklerde bulanık bir yapıya da sahip olabilir. Kistin büyüklüğü her bebekte farklı olabilmektedir. Ancak kistin büyüklüğünün bebeğin hayati tehlikesi ile doğrudan ilişkisinin olduğu da bilinmelidir. Kist ne kadar büyükse, bebeğin ölüm riski de o kadar yükselir.
Kistik Higroma Görülme Sıklığı
Bu rahatsızlık son derece ender görülen bir bozukluktur. Yaklaşık 10 bin doğumda 1 gerçekleşir. Ölü doğumlarda ise her 200 ölü doğumdan birinde görüldüğü tespit edilmiştir. Kistik higroma genellikle boyunun yan kısmında ya da ense bölgesinde ortaya çıkar.
Kistik Higroma Nasıl Oluşur?
Gebelik döneminin 5. haftası içerisinde bebeğin lenf sistemi oluşmaya ve gelişmeye başlar. Hamileliğin 40. gününde ise toplardamar ile daha önce oluşmuş olan lenf sistemi arasında bir bağ oluşur. Bu bağ lenf sisteminde olan sıvının venöz sisteme boşalması görevini üstlenir. Bu bağlantının olmaması halinde ise kistik higroma meydana gelir. Fetüsün boyun kısmında lenf sistemindeki sıvı birikmeye bağlar ve söz konusu kistik yapı oluşur.
Kistik Higroma Tanısı Nasıl Konur?
Tanı konması için gebeliğin en az 10ç haftasına gelinmiş olunması gerekmektedir. Boyun bölgesinin arka kısmında yer alan kistik yapı yapılan ultrason görüntülemesinde net bir şekilde gözlemlenebilir. Kistik yapılar ayrılmış şekilde görülür. Sonrasında ise büyüyerek birbirlerine yakınlaşabilir. Tanı konması için prenatal ultrasonografiye gereksinim duyulur.
Kistik Higroma ve Kromozom Bozukluğu
Bebeklerde ender bir şekilde görülen kistik higromaya bazı koromozom anomalileri de eşlik edebilmektedir. Kardiyak anomaliler ve yapısal anomaliler de bu durumla birlikte görülebilmektedir. Tüm bunlarla beraber vücudun bazı bölümlerinin su ile dolması da bu yapıya eşil edebilmektedir. Bu durumun tespiti için fetal kan örneklemesi ya da amniyosentez tetkikinin yapılması gibi yöntemler izlenmektedir.
Kistik higroma ile birlikte en sık görülen kromozom anomalileri şunlardır:
Tanının ne zaman konduğu da kromozomal anomalide belirleyici olabilmektedir. Gebeliğin ilk trimester döneminde konan kistik higroma tanısı Dewn sendromu riskini yükseltirken, hamileliğin ikinci trimester döneminde konan tanı ise Turner sendromu riskini arttırmaktadır.
Kistik Higroma ve Kromozomal Olmayan Sendromlar
Pulmoner stenoz gelişmesi ve bununla beraber kardiomyopati ile fetal gelişme kısıtlılığı ortaya çıkabilir. Yüzde de bu sendrom neticesinde bazı anomaliler
Diagrafmatik herni gelişebilir. Aynı zamanda santral sinir sisteminde bozukluklar gözlemlenebilir ve distal ekstremite oluşabilir. Bu sendrom neticesinde mikroftalmi de görülebilir.
Mikrognati ile diz ve dirsek bölgesinde ptergia meydana gelebilir. Fetal gelişme kısıtlılığı ile kamptodaktili görülebilir.
Santral sinir sisteminde bozukluklar görülebilir. Eklem anomalileri ve kontraktürleri ile mikrognati oluşabilir. Fetal gelişme geriliği bu sendromda da ortaya çıkabilmektedir.
Kistik Higroma Tedavisi Nasıl Yapılır?
En çok merak edilen husus bu hastalığın tedavi edilip edilmediğidir. Maalesef bu defekte durum ile dünyaya gelen bebeklerin tedavisi pek mümkün olmaz. Kistik higroma tanısı konan bebeklerin büyük bölümü anne karnında ölür. Sıklıkla gebeliğin 20. haftasında ölüm meydana gelir. Hidropsun tanısının konması durumunda ölüm riski çok daha fazla artmaktadır. Ender durumlarda kistik higroma tanısı konan bebeklerin durumu kendiliğinden de düzelebilir. Bebeğin doğumun ardından tamamen iyileşmenin meydana geldiği vakalar da olmaktadır. Kistik higroma olup iyileşen bebekler yaşamlarına gayet sağlıklı devam edebilmektedirler.
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.
7 yorum
10 bin de 1 ne yazıkki başımıza geldi ve doğuma 10 gün var .
Doğumdan sonra ender görülen iyileşme şansı için yapmamız gereken birşeyler varmı acaba bilginiz varmı ?
Osman bey bizde bugün öğrendik böyle bir durumumuz olduğunu. Bebeğinizin durumu nasıl. Umarım sağlığı yerindedir. Bize tavsiye edebileceğiniz birşey varmı?
Bende bugün öğrendim bebeğim 15 haftalık hidrops teshisi kondu. Bu konuda beni bilgilendirirmsiniz inanın cok ihtiyacım var
Ben tek yumurta ikizlerine hamileyim birinde varmış böyle bir problem var Osman bey ve nesrin hanım umarım sizin bebekleriniz sağlıklıdır bilgilendirebilir mısınız beni
Merhaba ben doğduğumda boynum ve başımın solunda kistik higroma ile dünyaya geldim. 19 yaşındayım. Durumunuz hakkında size tavsiyeler verebilirim
Nesrin hanım 1 yıl geçmiş mesajın üzerinden bende aynı durumdayım yardımcı olabilir misiniz
Merhaba uzun zaman olmuş yazalı siz bu yorumu qcaba bana ulaşırmısıniz 3 aylık oğlumda böyle bi yapı var