Hamilelik Döneminde Çok Uyumak
Laparoskopi karın içindeki problemlerde kesi yapmadan tanı ve tedavi olanağı sağlayan bir uygulamadır
Laparoskopi cerrahi girişimlerin daha konforlu şekilde yapılmasını sağlar. Cerrah açısından da kolaylık sağlar. Karın içinden yapılan işlemlerin monitörden büyütülerek izlenmesiyle cerrahide hatayı oldukça azaltır. İyileşmenin hızlı olmasını, operasyonun komplikasyonlarını azaltır. Hastaların kısa sürede taburcu olmasını, işlerine dönüşünü hızlandırarak, işgücü kaybına engel olur.
Laparoskopi karın içinin optik cihaz yardımıyla gözlemlenmesidir. Cihaz göbek altından açılan 1 cm lik kesiden karın içine yerleştirilmektedir. Karın içinin aydınlatılmasıyla, yumurtalıklar, rahim ve fallop tüpleriyle ilgili hastalıkların ve sorunların gözlenmesi, aynı zamanda gerekirse karın alt kısmından açılan 3-5 mm kadar deliklerden içeriye sokulan aletlerle tedavi yapılmasını sağlar. Bu yöntem kapalı, bıçaksız ya da kansız ameliyat olarak ta bilinir.
Endoskopi ise kamera yardımıyla içe bakma, kesi yapılmadan tedavi uygulanmasını sağlayan işlemlerden oluşur. Kadın hastalıkları alanında kullanılan endoskopi yöntemleri laparoskopi ve histeroskopi olarak ayrılır.
Laparoskopi yöntemi genel cerrahi alanında ve diğer cerrahi branşlarında kullanılır. Kadın hastalıkları alanında ise, farklı amaçlarla yapılabilir. Jinekolojide kanser dahil, her tür cerrahi girişimin yapılmasını sağlar. En fazla gebe kalmakta zorlanan kısırlık sorunu bulunan hastaların takibinde ve tedavisinde laparoskopi kullanılır. Karın içindeki yapışıklıkların açılmasında, dış gebelik, endometriozis, polikistik over, idrar kaçırma, rahim sarkması, miyomların tanısında ve tedavisinde laparoskopi kullanılabilir. Ayrıca gebelik düşünmeyen kadınların tüplerinin bağlanmasında da kullanılır. Genel anestezi altında yapılan laparoskopi, ameliyathane koşullarında özel aletlerle uygulanır.
Laparoskopinin avantajları nelerdir?
Laparoskopik ameliyat tekniği nasıl uygulanır?
Laparoskopik ameliyatlar çoğunlukla genel anestezi altında karın duvarından yerleştirilen iğne yardımıyla CO2 gazı verilerek karnın şişirilmesiyle başlatılır. Bu sayede bölgeden bağırsaklar uzaklaştırılır. Karın içerisine cerrahi optik endoskopik aletlerin yerleştirilmesinde yaralanmaya engel olunur. Ardından görüş sağlayan optik ışık ile mercek sistemi de göbek içinden açılan 1 cm kadar kesiden yerleştirilir. Cerrahi aletlerin geçebileceği karnın alt orta ve yan kısımlarından açılan 0,5 cm lik kesilerden laparoskopik operasyon gerçekleştirilir. Cerrah yapılan işlemleri renkli görüntü veren monitörden izler. Yapılacak işlemler tamamlanınca, karın içinden kesilen dokular bazen karnın altından yapılan küçük bir kesiden çıkarılır. Karın içi yıkanarak, hastanın kanaması kontrol edilir. En son olarak içeriye yerleştirilen aletler çıkarılır. İlk aşamada karın içine verilen CO2 gazı bir aletle boşaltılarak, açılan kesiler dikilir. Hasta uyandırılarak odaya çıkarılır.
Laparoskopi işlemi ne kadar sürede tamamlanır?
Laparoskopi hem tanısal amaçlı, hem de tedavi amaçlı uygulandığından, işlem süreleri farklı olur. Eğer tanısal amaçlı yapılıyorsa, yaklaşık olarak 20-25 dakika içinde işlemler tamamlanır. Ancak hastanın anestezi alması ve uyanmasıyla yaklaşık 30-35 dakikada işlem tamamlanmış olur. Laparoskopi tedavi amaçlı uygulandığı zaman, tedavinin amacına göre uzun süren uygulamalarda olur. Bu süreler laparoskopiyi yapan kişinin tecrübesine göre de değişebilir. Laparoskopi gerekirse birkaç defa yapılabilir. Hastaya aynı anda tedavi de uygulandığında, en azından kontrol amaçlı 6 aylık aralarla yeniden laparoskopi yapılabilir.
Laparoskopi komplikasyonları nelerdir?
Yapılan bir cerrahi girişim olduğundan, diğer cerrahi girişimler gibi laparoskopi sonucunda da komplikasyonlar olabilir. Ancak tecrübeli cerrahlar tarafından yapıldığında, komplikasyonlarda azalır. Oldukça nadir görülen komplikasyonlar cerrahi aletlerin, teleskobun karın içine yerleştirilmesi sırasında kullanılan kanüllerin karın bölgesine sokulması sırasında ya da cerrahi müdahalenin yapıldığı sırada gerçekleşir. Özellikle daha önceden karın ameliyatı geçirenlerde, büyük damar ameliyatı geçirenlere bu risk daha fazladır. Bazı durumlarda hemen açık ameliyata geçilerek müdahale edilmek zorunda kalınabilir. Bazen de planlanan laparoskopinin teknik sorunlardan yapılamaması durumunda açık ameliyata dönüş yapılabilir. Bu durumda hastanın uyandırılması ve onayının alınması gerekebilir.
Benzer Konular:
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.