Sigara Kısırlık Yapar Mı?
Meme İltihabı Nedir
Meme iltihabı bakterilerin etkisiyle meme dokusunda oluşan bir enfeksiyondur. Kadınları en fazla lohusalık döneminde etkiler. Doğumdan sonraki 2-4 haftada ve bebeğin sütten kesildiği dönemde meme iltihabı daha fazla görülür. Bunun tedavisi yapılmadığı takdirde meme apsesi gelişebilir. Lohusalık dönemi meme dokusundaki kanalların sütle dolduğu bir süreçtir. Bakteriler sütle dolu bu kanallarda kendilerine daha kolay bir yaşam alanı oluşturur. Bu yüzden meme iltihabı lohusalıkta daha çok etkili olur.
Meme dokusunda ortaya çıkan iltihaplanma genellikle lohusalık döneminde etkili olur. Bu dönem dışında nadiren görülür. Çeşitli bez ve kanallardan meydana gelen meme dokusunu etkileyen iltihap kendini yüksek ateş, kızarıklık, hassasiyet, dolgunluk hissi, kısıklık gibi belirtilerle gösterir. Kahverengi olan kanallar meme başına doğru açılır. Lohusalık döneminde kanallar sütle dolar. Sütle dolan kanallar meme başından başlayarak, koltuk altına kadar iner. Memede iltihaplanma olursa, buna mastit yani meme apsesi adı verilir. Bunun dışında memenin sütle dolu olması ve yeterince boşaltılmaması durumunda da annede ateş görülebilir. Ancak bu meme iltihabı olmadıkça normal kabul edilebilir. Özellikle bebeğini sık emzirmeyen annelerde bu soruna rastlanır. Süt ateşi denilen bu durum, memenin boşaltılmasıyla düzelir.
Lohusalıkta meme iltihabı neden olur?
Meme iltihabı genellikle lohusalıkla birlikte gündeme gelir. Bunun dışında oluyorsa, bağışıklık sistemini etkileyen rahatsızlıklarda, diyabet, AIDS gibi hastalıklarda etkili olabilir. Lohusalıkta meme iltihabı nedenlerinin en önemlisi stafilokok denilen cilt bakterileridir. Lohusalıkta kadının vücudunun daha dirençsiz olması nedeniyle etkili olmaya başlarlar. Yeni doğum yapmış olan kadının yaşadığı stres, süt kanallarının uyarılmasına da engel olabilir. Bu süt kanallarında birikime ve dolayısıyla iltihabın oluşmasına uygun zemin hazırlar. Bunun gibi meme başında oluşan çatlaklardan giren bakterilerde lohusalıkta meme iltihabı nedeni olabilir. Bakteriler süt kanalarına kadar ulaşır ve iltihabın oluşmasına yol açar. Meme iltihabı en fazla 18-50 yaş arası kadınları etkiler. Bunların çoğunluğu da lohusalık döneminde görülür. Lohusalık döneminde görülen meme iltihabının tedavisi de daha farklı yapılır.
Lohusalıkta meme iltihabı günümüzde oldukça az görülmektedir. Daha çok meme başında çatlak ve sıyrık olan kadınlarda etkili olmaktadır. Bu etkenler bakterilerin meme dokusuna girmesini kolaylaştırır. Süt kanallarına ulaşan bakteriler, burada iltihaba yol açar. Lohusalıkta kadının vücut direncinin düştüğü bir süreç olduğu için, enfeksiyon daha kolay meydana gelir. Süt dolu kanallarda bakterilerin burada yaşamasına olanak verir. Bu yüzdene emzirme sürecinde kadınlar meme iltihabına karşı her türlü önlemi almalı, özellikle meme bakımını ihmal etmemelidir.
Lohusalıkta meme iltihabı belirtileri
Meme iltihabı doğumdan sonra genellikle 2-4 hafta içinde kendini gösterir. Kişide memede sızlama, şişme, kızarma, koltuk altı lenf bezlerinde şişkinlik, ateş gibi belirtiler ortaya çıkar. En az görülen belirtisi ise, meme başından gelen akıntıdır. Meme iltihabı genellikle tek memeyi etkiler. Memede apse oluşumunda, bölgede kitle oluşumunda ise, gecikmeden bir doktora gidilmelidir. Tedavi sırasında çoğunlukla uygun bir antibiyotik kullanılır. İltihap bu şekilde iyileşmediği takdirde, hastanın tedavisine hastanede yatış verilerek devam edilir.
Lohusalıkta meme iltihabı tedavisi
Meme iltihabının etkeni strafilococcus aureus bakterisidir. Bu nedenle tedavide antibiyotikli ilaçlar kullanılır. Lohusalıkta meme iltihabı oluşursa, bu tedaviye ek olarak memede biriken sütün pompa ile boşaltılması, bebeğin sıkça emzirilmesi, etkilenen memenin bir süre ılık suda bekletilmesi gibi önlemlerde alınır. Tedavide kullanılan antibiyotikli ilaçlarda bebeğe zarar vermeyecek türden seçilir. Çünkü antibiyotikli ilaç anne sütünden bebeğe geçer.
Uzmanların görüşüne göre, lohusalıkta meme iltihabı meme başındaki çatlak aracılığıyla bebeğin ağzından geçen bakteriler yüzünden oluşur. Bu yüzden meme iltihabı geliştiğinde bebeğin emzirilmesi ona zarar vermez. İltihap tek memeyi etkilese bile her iki memede emzirilerek ya da sağılarak boşaltılmalıdır. Bu uygulamaların yanında meme masajı ve memeye sıcak uygulama gibi önlemlerde meme iltihabının geçmesine yardımcı olur. Bu uygulamalar iltihabın geçmesine yardımcı olmazsa, memede apse gelişebilir. Bu durumda tedaviye iltihabın iğneyle aspire edilmesi ile devam edilir. Ayrıca memeye aşılan kesiden iltihabın boşaltılması da tercih edilebilir.
Lohusalıkta meme iltihabından korunmak için ne yapılmalı?
Emzirme sürecinde meme başı bakımı ve bebeğin ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Meme başı emzirme öncesi ve sonrasında ılık suyla temizlenmelidir. Bebeğin ağzı da ılık suyla ıslatılan bir tülbentle temizlenerek, emzirilmelidir. Bebek sıkça emzirilmeli, anne bol su içmelidir. Memeyi sıkacak iç çamaşırı ve giysilerden uzak durulmalıdır. Lohusalıkta meme iltihabı annenin huzursuz olmasına neden olur. İltihabın belirtileri nedeniyle huzursuz olan anne bebeğini emzirmekten kaçınabilir. Bu yüzden meme iltihabı için koruyucu önlemlerin alınması çok önemlidir.
Benzer Konular:
Anneden Kaynaklanan Emzirmeyi Engelleyen 12 Problem
Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.