Sezaryen Doğum Yapan Ne Kadar Sürede İyileşir?

Sezeryan Doğum Sonrası Ameliyat Etkileri Nasıl Geçer?

Sezeryan ameliyatı anestezi altında gerçekleştirilen karnın alt kısmında gerçekleştirilen tıbbi müdahaledir. Bu farklılık normal doğuma göre iyileşme adımının farklı olması üzerinde etkili oluyor. Alt karında yer alan dikişler kısa süreli de olsa tam iyileşme anına kadar annenin hareketlerinde kısıtlamaya sebep olabiliyor.

Sezaryen Doğum Yapan Ne Kadar Sürede İyileşir?

Doğum esnasında iki farklı yöntem kullanılıyor. Normal doğum ve sezeryan doğum olarak adlandırılan yöntemlerin hangisinin seçileceği doktor ve hastanın seçimine yönelik gerçekleştiriliyor. Doğru karar için ise öncelikle her iki yöntemin de araştırılmasının ardından son kararın verilmesi öneriliyor. Sezeryan ameliyat daha ziyade, normal doğum esnasında anne ya da bebeğin sağlığı olumsuz etkileneceği durumlarda tercih ediliyor.

Vajinal doğum olmayan durumlarda kullanılan alternatif yöntem sezeryan doğum oluyor. Sezeryan doğum anestezi altında gerçekleştiriliyor. Annenin karnında açılan kesi ile bebeğin anne karnından çıkarılmasının ardından kesi atılan yaraya dikiş atılması ile ameliyat tamamlanıyor.

Sezeryan doğum planlı olarak gerçekleşeceği zaman 39. haftanın ardından, acil yapılması gereken durumlarda ise zaman kısıtlaması olmadan en kısa sürede olacak şekilde işlem gerçekleştiriliyor.

Normal şartlarda sezeryan doğum sonrası atılan dikişlerin alınması ve yaranın kapanması ilk bir haftada tamamlanırken tamamen iyileşme süresi yaklaşık bir aylık süreci kapsıyor.

Sezeryan Ameliyatın Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Sezeryan ameliyat acil durumlarda, özellikle bebeğin ya da annenin hayati tehlikesi olduğu durumlarda anında müdahale gerektiğinde tercih ediliyor. Ancak bazı durumlarda annenin kendi isteği ile ya da doktor yönlendirmesi ile de planlı olarak gerçekleşebiliyor. Bunun dışında sezeryan ameliyat gereken başlıca durumlar şu şekilde;

  • Doğumun başlaması için annenin vajinasında yeterli açıklık oluşmadığında
  • Doğum anının beklenenden çok uzaması durumlarında
  • Annede ciddi sağlık sorunları yaşanabilecek durumlarda
  • Bebeğin kafa yapısının olması gerekenden büyük olduğu durumlarda
  • Doğum sırasında göbek bağı dolanması yaşandığında
  • Çoklu doğum gerçekleştirileceği zaman
  • Bebeğin anne rahminde farklı konuma sahip olması
  • Normal doğuma annenin kendini hazır hissetmemesi

durumlarında sezeryan doğum tercih edilebiliyor.

Sezeryan Doğum Sonrası İyileşme Süreci Nasıl İlerler?

Sezeryan ameliyatın ardından dikiş atılan yaranın iyileşmesi yaklaşık 6 haftalık bir süreyi kapsar. Bu süreçte hareketlerde kısıtlamaların görülmesine sebep olacak rahatsızlık ve düşük enerji halinin normal olduğu belirtilir. Buna ek olarak iyileşme sürenin daha hızlı olması adına yapılacak uygulamalar şu şekilde;

  • Doğum süreci her türlü zorlu bir süreci kapsar. Bu süreci hızlı geçmesi için acele etmek yerine bol dinlenme ile daha sağlıklı geçirmek mümkün olur.
  • Alt karın kısmında yer alan yaraya dikkat etmek gerekir. Ani gelişen hareketler, hapşırık, öksürük gibi durumlarda karnın desteklenmesi
  • Bol su tüketimi bu süreçte vücudun direnç kazanması adına önemlidir.
  • İlaçla tedavi için doğru anda ve en az dozda kullanmaya dikkat edilebilir. Bu sayede iyileşme süreci daha da hızlandırılır.

Sezeryan Doğum Sonrası Ameliyat Etkileri Nasıl Geçer?

Sezeryan ameliyatı anestezi altında gerçekleştirilen karnın alt kısmında gerçekleştirilen tıbbi müdahaledir. Bu farklılık normal doğuma göre iyileşme adımının farklı olması üzerinde etkili oluyor. Alt karında yer alan dikişler kısa süreli de olsa tam iyileşme anına kadar annenin hareketlerinde kısıtlamaya sebep olabiliyor.

Bu süreçte ilaçla tedavi de gerekli olabiliyor. Tabi ki bu durum hastanın vücut yapısına göre farklılık gösteriyor. Düzenli bir beslenme ve iyi bir bakımla kısa sürede ameliyatın etkilerinin geçmesi mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.