Sık adet görmenin sebepleri nelerdir?

Normal bir adet ayı içerisinde birden fazla adet görme durumu, sık adet görme olarak adlandırılmaktadır.

Normal kadınların 21-35 günde bir görülen adet dönemi, sık adet gören bayanlarda en 21 günden daha az periyotlarda görülmektedir. Stres, kadın hastalıkları ve ani beslenme değişiklikleri gibi durumlar, kadınlarda sık adet görme nedenlerinin başlıcalarıdır.

Sık adet görmenin sebepleri nelerdir?

Kadınlar normal şartlarda 21 günle 35 gün arasında değişen adet siklusları yaşar. Bu sürelerde meydana gelen adet siklusu, normal adet düzenidir. Adet kanamasının bu sürelerden önce olması ya da 21 günden önce tekrarlaması sık adet görme olarak tanımlanır. Bu şekilde adet gören kadınlar ay içinde 2 defa adet görmüş olurlar. Buna adet düzensizliği denmektedir. Kadının adet siklusları düzensiz olmaktadır.

Adet döngüsü her ay yumurtlama sonrası rahmin bebek için hazırlanması amacıyla rahmin duvarlarında kalınlaşmayla embriyonun buraya yerleşmesi için ortam hazırlamakla başlar. Buna etki eden hormonlardır. Yumurtlama döneminde korunma oluyorsa ya da cinsel ilişki olmadıysa gebelik oluşmamakta ve kalınlaşan rahim duvarları kanamayla birlikte dışarıya atılmaktadır. Kadınlarda bu döngü menopoza kadar devam eder. Her ay adet görmek düzenli adet olarak kabul edilir. Ancak her kadın bu kadar şanslı olmaz. Çeşitli etkenler nedeniyle adet düzensizliği yaşanır, sık adet görme, az sayıda adet görme gibi sorunlar ortaya çıkar.

Sık adet görme neden olur?

Sık adet görmenin nedenleri arasında bazı hastalıklar olabilir. Bunların arasında en yaygın olanları rahim polipleri ve miyomlarının olmasıdır. Bunlar kadının vücudundaki hormon dengelerinin bozulmasına neden olur. Ruhsal sorunlarda kadının hormon dengelerini bozan etkenlerdir. Stres, iş yaşamının yoğunluğu, şok etkisi, travmalar ruhsal sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla sık adet görme gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Hormon dengelerini bozan rahatsızlıklar arasında guatr hastalığı da bulunur. Bu hastalarda sık adet kanamasıyla karşılaşabilirler.

Stres, sık adet görme nedeni olabilir mi?
Kadınlar düşük kalorili diyet uyguladıklarında, aşırı kilo alıp, verdiklerinde, beslenmenin yetersiz olmasında, gerginlik yaşamasında, seyahatlerde, hastalıklarda, günlük düzeni sarsacak olaylarda yaşadıkları stres nedeniyle sık adet görmenin etkisine girebilir.

Doğum kontrol hapları adet düzenini değiştir mi?
Östrojen ve progesteron hormonları içeren doğum kontrol hapları, yumurtalıkların yumurta bırakmasına engel olarak gebeliğin oluşmasına mani olur. Ancak bu hapların kullanımı veya bırakılması adet düzensizliği nedenidir. Eğer hapların içeriğinde sadece progesteron hormonu bulunursa, adet kanamaları arasında da ara kanamalar oluşabilir. Sık adet görme gibi etkilerin geçmesi için 6 ay kadar süre geçmelidir.

Rahim polipleri ve miyomlar sık adet kanamasına yol açabilir
Rahimdeki iyi huylu oluşumlar olan polipler ve rahim duvarındaki tümörler olan miyomlar yerleşim yerlerine ve büyüklüklerine göre sık adet görmeye, ağrıya ve baskıya neden olabilir.

Endometriozis şiddetli ve sık adet kanamasına neden olabilir
Rahim içindeki adet kanamasına yol açan endometriyal doku rahim dışında yerleşir ve büyüme gösterirse endometriozis sorununun yaşanmasına neden olur. Rahimle rektum arasında, yumurtalıkların altında, bağırsaklarda, tüplerde bu dokunun yerleşmesi halinde sık adet görme, ağrı, cinsel ilişkide ağrı, kramp gibi etkilere yol açabilir.

İltihaplı pelvik hastalığı adet düzensizliğine neden olabilir
Bu rahatsızlık kadınların üreme sistemini etkiler. Bakterilerin kürtaj, cinsel ilişki, doğum gibi etkenlerden üreme sistemine yerleşmesi ve enfeksiyona neden olması halinde başta sık adet görme gibi adet düzensizliği, vajinada koku, ağrı, akıntı gibi etkilere yol açar.

Sık adet görme bunların dışında aşırı kilo alınması ya da kilo verilmesi, egzersizlerin fazla oranda yapılması, rahim kanseri, tiroit problemleri, östrojen tedavisi, rahim astarında kalınlaşma, kan inceltici ilaç kullanımı, karaciğer sirozu gibi etkenler yüzünden de meydana gelebilir. Bu nedenle sık adet görme yüzünden sorun yaşayanlar mutlaka doktor kontrolüne gitmelidir. Buna bağlı olarak aşırı kan kaybı da meydana geleceği için kadında halsizlik, yorgunluk gibi etkilerde görülecektir. Bu durum kadının ruhsal durumunu da etkiler. En doğrusu bir jinekolog yardımı alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

#hamileykenben

Hamilelik fotoğraflarınızı İnstagram'da #hamileykenben hashtag’i ile paylaşın, anasayfamızda size ve bebeğinize yer verelim :) Fotoğraflarınız editör onayından sonra sitemizde yer almaktadır.

MAİL ABONELİĞİ
Bu site, sağlık hizmeti vermemektedir, sitedeki bilgiler tıbbi bir öneri yerine geçmez ve sadece bilgi amaçlıdır. Hastalıkların tanı ve tedavileri yalnızca uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilebilir.